Теми статей
Обрати теми

Розбіжність у вазі металобрухту при його реалізації

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У процесі виробничої діяльності підприємства утворився металобрухт, що був оприбуткований в обліку. Його вага становила 6,1 т. При реалізації цього металобрухту спецпідприємству ми отримали акт приймання, згідно з яким оплаті підлягав металобрухт вагою 5,9 т (за мінусом 3 % засміченості). Куди подіти різницю? Як правильно відобразити таку операцію в обліку? Ось така головоломка надійшла на «гарячу лінію» від нашого читача. Давайте вирішимо її, але так, щоб не зламати нікому голову.

Описана в запитанні ситуація пов’язана з виникненням різниці у вазі металобрухту під час його реалізації спеціалізованому підприємству. Така різниця виникає завжди, її не варто лякатися. А причина її появи криється в особливостях приймання металобрухту спеціалізованими підприємствами. Розберемося з цим детальніше.

Спочатку пригадаємо особливості операцій з металобрухтом. На сьогодні основним нормативним документом, що регулює порядок здійснення таких операцій, є Закон України «Про металобрухт» від 05.05.99 р. № 619-XIV (далі — Закон про металобрухт). Відповідно до термінології цього Закону (див. ст. 1) операції з металобрухтом — це заготівля (збір, зберігання, купівля і реалізація), переробка, металургійна переробка брухту чорних і кольорових металів. Такі операції здійснюються тільки спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами (ст. 4 Закону про металобрухт).

Металобрухт поділено на дві групи: промисловий та побутовий. До промислового металобрухту належать, зокрема:

— непридатні для прямого використання у промисловості та інших галузях економіки вироби або частини цих виробів, що включають чорні або кольорові метали або їх сплави, що за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність у результаті фізичного або морального зносу;

— вироби з металу, що мають непоправний брак;

— залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів.

Оскільки, виходячи із запитання, промисловий металобрухт, що утворився у вас на підприємстві, передбачається для продажу спеціалізованому підприємству, в обліку він оцінюється за справедливою вартістю, тобто за чистою ціною реалізації (передбачуваною ціною продажу) ( п. 2.13 Методичних рекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2).

Як правило, при цьому орієнтуються на ціни, установлені пунктами прийому брухту кольорових і чорних металів у регіоні, використовують інформацію з інтернет-джерел. Якщо говорити про промпідприємства, то в них усе ще простіше. Вони погоджують ціну реалізації металобрухту в договорі із спецпідприємством. Такий договір, у загальному випадку, укладається на кожен рік. Адже якщо цього не зробити, вони потім просто «потонуть» у купі металобрухту. ☺ Перегляд вартості реалізації брухту затверджується окремою додатковою угодою до основного договору постачання.

Важливо! Результат такої оцінки, а також кількість (вага в кг) металобрухту, що утворився, підприємство фіксує у відповідному первинному документі. При цьому

ви повинні зазначити повну вагу металобрухту, тобто масу брутто («грязна» вага)

У свою чергу, порядок прийняття, зберігання та методи випробувань металобрухту чорних і кольорових металів спеціалізованими підприємствами установлюються відповідно до стандартів (ст. 4 Закону про металобрухт).

Таким стандартами є:

ДСТУ 3211:2009 / ГОСТ 1639:2009 «Брухт і відходи кольорових металів і сплавів. Загальні технічні умови», затверджений наказом Держспоживстандарту від 05.10.2009 р. № 357 (далі — ДСТУ 3211:2009);

ДСТУ 4121-2002 «Метали чорні вторинні. Загальні технічні умови», затверджений наказом Держстандарту від 30.09.2002 р. № 516 (далі — ДСТУ 4121-2002).

Дотримуючись вимог цих стандартів,

приймання металобрухту спеціалізованим підприємством здійснюється за масою нетто, тобто так званої ваги «чистого» металобрухту

При цьому маса нетто металу (сплаву) у брухті та відходах кольорового і чорного металів розраховується як різниця між масою брутто і масою транспортного засобу або тари, з урахуванням відсотка засміченості (п. 7.5 ДСТУ 4121-2002 і п. 14.3 ДСТУ 3211:2009).

Такий відсоток засміченості залежить від виду металобрухту, його характеристик, інших показників якості і визначається спеціалізованим підприємством під час приймання.

Спеціалізоване підприємство приймання промислового металобрухту оформляє актом приймання із зазначенням найменування юридичної особи, кількості та джерела походження металобрухту (ст. 4 Закону про металобрухт). Крім того, в акті приймання металобрухту зазначається вага «засміченого» (брутто) і «чистого» (нетто) металобрухту, що реалізовується. При цьому оплаті підлягає саме «чиста» вага (нетто) брухту.

Отже, фактично металобрухт передається в повному обсязі вагою 6,1 тонни, а різниця виникає тільки між вагою нетто і брутто однієї й тієї самої кількості металобрухту, що в обліку підприємства ніяк не відображається. Ось вам і вся нехитра головоломка! ☺Так, у нашій ситуації підприємство передає спеціалізованій організації раніше оприбуткований металобрухт вагою 6,1 т (брутто). Спеціалізоване підприємство, у свою чергу, за вирахуванням 3 % засміченості металобрухту визначає його «чисту» вагу (нетто), що становить 5,9 т (6,1 т — 3 %). Відповідно, підлягає оплаті маса нетто 5,9 т, але фактично передача металобрухту відбулася вагою 6,1 т, що фіксується в акті приймання.

Оформлення документів, що засвідчують придбання права власності на металобрухт, і актів приймання металобрухту є обов’язковим. Ці документи мають перебувати у власника металобрухту і зберігатися протягом одного року (ст. 4 Закону про металобрухт).

У бухгалтерському обліку такі операції відображаємо таким чином:

Облік реалізації металобрухту спеціалізованому підприємству

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Кількість,

кг

Сума,

грн.

1

Оприбутковано металобрухт, що утворився у процесі виробничої діяльності, за чистою ціною реалізації, що дорівнює 2000 грн./т (6,1 х 2000)

209

23

6,1

12200

2

Здано металобрухт спеціалізованому підприємству за ціною за 1 т нетто 2000 грн. (5,9 х 2000)

377

712*

6,1

11800

* Згідно з п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово до 01.01.2017 р. операції з постачання брухту чорних і кольорових металів за переліком, затвердженим постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15, звільнені від обкладення ПДВ.

3

Списано собівартість реалізованого металобрухту

943

209

6,1

12200

4

Надійшла оплата за металобрухт

311

377

11800

5

Закрито фінансові результати:

Списано дохід від реалізації металобрухту

712

791

11800

Списано собівартість реалізованого металобрухту

791

943

12200

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі