Теми статей
Обрати теми

Митниця (не) віддає добро

Павленко Олексій, податковий експерт
Чимало читачів нарікають, що на практиці все частіше виникають проблеми з поверненням зайвих сум передоплат, перерахованих на депозитні рахунки митниці. Такі кошти митники або взагалі не повертають, або ж заганяють на електронний ПДВшний рахунок у СЕА (з якого їх теж спробуй дістань). Розберемося з питаннями такого повернення.

Нас, безумовно, не тішить, коли суб’єктів господарювання держоргани незаконно обмежують у власних оборотних коштах. Тому щоб допомогти вам у цьому питанні, викладемо теоретичну базу для таких повернень, а потім — свої думки з цього приводу.

До речі, ситуація з поверненням надміру сплачених митних платежів (податків/зборів) після скасування судом рішення митниці про коригування вартості (заміну коду) імпортних товарів йде на практиці ще гірше (див. із цього приводу лист ДФСУ від 04.08.2016 р. № 26593/7/99-99-19-01-01-17). Але це — тема для окремої серйозної розмови…

Ну а тепер за справу. Почнемо з того, що, на нашу думку, невитрачені суми передоплат, що перераховані для забезпечення майбутніх митних платежів і значаться на відповідних рахунках митних органів, не можна вважати сумами надміру сплачених митних платежів, у тому числі конкретних податків і зборів. Адже такі суми ще не «персоніфіковані». Тобто конкретні податки/збори цими грошима ще не оплачувалися (це не стосується випадків з (не) поверненням уже здійснених митних платежів, зазначених нами вище). Ідеться про деяку суму грошових коштів платника, що зберігається на депозитному рахунку митниці, яка ще не дійшла до бюджету у вигляді конкретних податків/зборів. З цього далі й виходимо.

На наш погляд, процедура та порядок повернення таких коштів перш за все регулюються Порядком, затвердженим наказом ДМСУ від 20.07.2007 р. № 618 (далі — Порядок № 618).

Чи поширюються на повернення таких сум норми ст. 301 МКУ, а також ст. 43 ПКУ? Вважаємо, що ні. Стаття 301 МКУ регулює повернення помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів, а наші суми ще митними платежами не стали. Те ж саме стосується і ст. 43 ПКУ, присвяченої поверненню помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань. А такі суми передоплат іншими зобов’язаннями теж вважатися не можуть.

Відповідно Порядок… повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2015 р. № 1146, не поширюється на повернення надміру внесених на митні рахунки коштів для забезпечення майбутніх митних платежів. Про що в ньому прямо й зазначено.

Отже, основний документ тут — Порядок № 618. Для повернення таких передоплат він передбачає наступний алгоритм дій (див. у розд. ІІ).

Платник подає до митного органу заяву в довільній формі, підписану керівником і головним бухгалтером або фізичною особою (приклад такої заяви див. нижче). У заяві зазначають причини повернення коштів, реквізити фінустанови, код ЄДРПОУ (для юрособи) або П. І. Б. і ідентифікаційний номер (для фізособи).

Далі начальник митного органу (або його зам) повинен розглянути заяву (строк не зазначено) і надіслати її до відділу митних платежів. Цей відділ протягом 10 днів (з якого моменту — не зазначено, мабуть, з дня отримання заяви від начальника митниці або його зама) повинен: 1) перевірити наявність на рахунку потрібних до повернення сум шляхом перевірки картки особового рахунку платника; 2) скласти Акт звірки (про залишок суми передоплати на рахунку митного органу); 3) підготувати Висновок про повернення коштів передоплати платнику. Потім оригінал заяви, а також Акт звірки та Висновок про повернення передаються із службовою запискою начальнику митниці (його заму), який повинен протягом 3 днів прийняти рішення про повернення. У разі прийняття рішення (накладення митним начальством резолюції) про повернення грошей вони мають бути повернені платнику протягом 5 днів.

Отже, на все про все від подання заяви до моменту «фізичного» повернення грошей має минути близько 20 днів. Тобто, якщо не буде відмови — приблизно через три тижні гроші повинні повернути.

Це — теорія. А на практиці митники ці строки всіляко затягують і гроші під будь-яким приводом не повертають, або ж надсилають на СЕА-рахунок.

Що стосується неповернення взагалі, то тут змусити митників виконувати їх же норматив зможе тільки суд (писати скарги високому фіскальному начальству, звичайно, можна, але на їх швидкодію особливо не розраховуйте). А ось судове рішення може реально прискорити повернення. Позов слід подавати з вимогою визнати бездіяльність відповідача (митного органу) протиправною і зобов’язати його виконати покладені на нього законодавством обов’язки щодо повернення зайвих сум передоплат (або — стягнути з нього ці кошти на користь позивача).

Якщо ж митниця перерахує такі зайві суми на рахунки в СЕА ПДВ, то тут має місце цілковите свавілля (хоча багатьох платників влаштує навіть такий варіант повернення). Митники на обґрунтування своїх дій посилаються на п. 43.4 ПКУ. Нагадаємо, що згідно з цим пунктом з 1 січня 2016 року надміру сплачені грошові зобов’язання з ПДВ підлягають поверненню виключно на рахунок платника в СЕА.

Проте, повторимося, такі передоплати (незважаючи на те, що їх левова частка зазвичай іде на оплату ввізного ПДВ) не можна вважати сплаченими митними платежами, у тому числі з ПДВ. І, як ми зазначили, ст. 43 ПКУ до повернення цих передоплат стосунку не має. Тому нам незрозуміло, на якій підставі митники займаються подібним самоправством.

Інша справа, якщо ви в заяві на повернення самі зазначили реквізити СЕА-рахунку. Але якщо вам — без вашого на те прохання — повернули передоплату на СЕА-рахунок, письмово вимагайте від митниці (і казначейства) перенаправлення цих коштів на свій поточний рахунок. Утім, шансів на успіх замало…

А надалі старайтеся уважно підходити до складання тексту заяви на повернення і до контролю за її долею.

Наводимо примірний текст такої заяви.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі