№73

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2016/№ 73 Інші номери журналу ›
  • Неустойка (штрафи, пеня) за ЗЕД-контрактом Лист ГУ ДФС у м. Києві від 17.08.2016 р. № 18414/10/26-15-14-06-04-29
  • Про нового працівника не повідомили фіскалів: коли вас можуть «наздогнати» штрафи Лист Держпраці від 29.04.2016 р. № 5043/4/4.1-ДП-16
  • «Чорнобильська» відпустка і відпустка учасникам бойових дій: комбінувати не можна! Поки що... Лист Мінсоцполітики від 18.08.2016 р. № 454/13/116-16
  • Працівник не повернув спецодяг при звільненні: наслідки для роботодавця У попередній статті* ми розглянули податково-бухгалтерські нюанси обліку операцій з придбання та видачі спецодягу. Там же ми з’ясували, що спецодяг є власністю роботодавця, а тому підлягає поверненню працівником. А що робити, якщо недобросовісний співробітник звільнився, а спецодяг не повернув? Які податкові наслідки такої вини працівника для роботодавця?
  • Трейд-ін і торгівля вживаними товарами: правила оподаткування Нещодавно до правил ПДВ-оподаткування операцій з постачання вживаних товарів були внесені зміни*. Законодавці сподіваються, що цей крок допоможе створити сприятливі умови для легального ведення бізнесу з торгівлі вживаними автомобілями. А також сприятиме широкому впровадженню повноцінної програми «трейд-ін». Чи дійсно зміни настільки значні? І які взагалі правила оподаткування цих операцій? Про це сьогодні й поговоримо.
  • Старе зносимо — нове будуємо В умовах щільної міської забудови не так уже й легко знайти вільну ділянку під нове будівництво. Тому часто новий об’єкт нерухомості зводять на місці старого, що йде під знос. Як у цьому випадку відобразити в обліку вартість такої «приреченої» будівлі, а також витрати на її знос? Думаємо, що відповідь на це запитання буде цікава багатьом нашим читачам. А тому поговоримо про це прямо зараз.
  • Штрафи за неподання порожньої декларації з ПДВ. Бути чи не бути? На «гарячу лінію» звернувся платник податків з таким запитанням: «Наше підприємство є платником ПДВ. Протягом півроку ми не здійснювали господарської діяльності (не було постачань товарів, робіт, послуг), відповідно декларації з ПДВ до податкової не подавали. Проте протягом цих періодів на наше підприємство були зареєстровані в ЄРПН «вхідні» податкові накладні (за оренду офісу, комунальні послуги, інше). Тепер податківці нараховують нам штрафні санкції за всі періоди неподання декларацій з ПДВ. Чи правомірні дії контролерів?»
  • Ремонт власного приміщення: відображаємо в обліку правильно У цій статті розглянемо ще одне запитання з «гарячої лінії». Підприємство провело ремонт власного офісного приміщення: установило нові пластикові вікна і підремонтувало дах. Як відобразити витрати на такий ремонт у податковому та бухгалтерському обліку?
  • Визнаний банкрутом, але ще не безнадійний: списання дебіторської заборгованості Нашого покупця-дебітора 05.09.2016 р. визнали банкрутом. Чи можна списати на операційні бухвитрати заборгованість такого покупця на підставі роздрукованого з вільних джерел (Інтернет) рішення суду про визнання його банкрутом, якщо ми самі до суду не подавали і резерв сумнівних боргів у бухобліку не створювали? Які особливості слід при цьому враховувати? Чи може, треба ще подавати до суду?
  • Митниця (не) віддає добро Чимало читачів нарікають, що на практиці все частіше виникають проблеми з поверненням зайвих сум передоплат, перерахованих на депозитні рахунки митниці. Такі кошти митники або взагалі не повертають, або ж заганяють на електронний ПДВшний рахунок у СЕА (з якого їх теж спробуй дістань). Розберемося з питаннями такого повернення.
  • Нові Списки 1 і 2: як заповнити таблицю 7 ЄСВ-звіту за серпень Нещодавно було затверджено нові списки професій та посад, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Як заповнити інформацію про спецстаж у Звіті за формою № Д4 за серпень 2016 року на працівників, професії яких із 3 серпня виключено з відповідних списків?
  • Увезення тимчасове, а ПК — постійний Підприємство за договором тимчасового користування здійснило ввезення лабораторного обладнання. На митниці ми сплатили 3 % ПДВ та оформили електронну митну декларацію, але ліміт реєстрації з ПДВ нам збільшили на більшу суму. Чи відображати в декларації з ПДВ податковий кредит з тимчасового ввезення? І чи потрібно буде компенсувати відображений ПК при поверненні обладнання? Чи можна користуватися отриманою сумою ліміту реєстрації?
  • Не вистачає ліміту для реєстрації «зменшуючого» РК: чи будуть штрафи? У покупця не вистачає ліміту для реєстрації розрахунку коригування (РК) до податкової накладної (ПН), помилково зареєстрованої постачальником в ЄРПН. Чи застосують до покупця штрафи за нереєстрацію (або за несвоєчасну реєстрацію) такого РК?
  • Повідомляємо податківців про звільнення головбуха Як правильно повідомити податкову про звільнення головного бухгалтера?
  • Індекс інфляції за серпень — 99,7 %
  • Оновлена форма «прибуткової» декларації — зі звітності за 2016 рік? Ви вже знаєте (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 67 — 68, с. 3), що Мінфін наказом від 08.07.2016 р. № 585 вніс зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої його наказом від 20.10.2015 р. № 897. Головна інтрига, що зберігається до цього часу, — «з коли» запрацюють зазначені зміни?
  • Нова «прибуткова» форма для нерезидентів — за 9 місяців! Відомо вам також і те (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 60, с. 3), що Мінфін наказом від 13.06.2016 р. № 544, який набув чинності 29 липня, затвердив нові форми та Порядок розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво.
  • Відомості про доходи громадян відтепер у он-лайні За інформацією на офіційному сайті ДФСУ, з 1 вересня у штатному режимі працює електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електрон ного цифрового підпису».
  • Коли повідомлення про прийняття на роботу не подається
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі