Теми статей
Обрати теми

Повідомляємо податківців про звільнення головбуха

Акімова Лариса, податковий експерт
Як правильно повідомити податкову про звільнення головного бухгалтера?

Підприємство зобов’язане повідомити податкову про звільнення головного бухгалтера, якщо він був відповідальним за ведення бухгалтерського та податкового обліку на підприємстві. Зробити це потрібно протягом 10 календарних днів з дня звільнення ( п. 66.4 ПКУ) шляхом подання заяви за формою № 1-ОПП (п. 9.3 розд. IX Порядку № 1588*) та уточнюючих документів (лист ДФСУ від 28.10.2015 р. № 22788/6/99-99-17-03-03-15). Це основний момент, а далі опишемо специфіку.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Одразу зазначимо, що звільнення головного бухгалтера має супроводжуватися призначенням відповідального за ведення бухгалтерського та податкового обліку на підприємстві. Такими особами можуть бути: керівник підприємства (перший підпис), новий головбух, інша особа, відповідальна за ведення обліку та подання звітності.

Розглянемо декілька різних ситуацій. Але спочатку зазначимо те, що належить до всіх перелічених нижче обставин.

До заяви додаються уточнюючі документи. На жаль, конкретного їх списку під кожні обставини зміни головбуха податківці не навели

Проте зважаючи на обмеженість часу (10 днів) і відсутність чіткого переліку «уточнюючих документів» вам краще одразу уточнити цей момент у податковій, у якій підприємство перебуває на обліку. Зі свого боку, можемо тільки проінформувати вас, які документи, як правило, додаються до ф. № 1-ОПП в описаних далі ситуаціях.

1. Новий головбух досі «не намалювався» або взагалі був виключений зі штатного розпису. Тоді відповідальність за бухгалтерський облік і подання податкової звітності покладається безпосередньо на керівника і податкова звітність підписується тільки ним ( п.п. 48.5.1 ПКУ, БЗ 135.2 і 135.3). У цьому випадку вам потрібно діяти так:

— подати заяву за формою № 1-ОПП з відміткою «Зміни». Інформацію про головного бухгалтера не заповнюєте;

— додати до неї копію наказу про звільнення головного бухгалтера як уточнюючий документ (її зазвичай вимагають фіскали).

Варто зазначити особливості звільнення головбуха головного підприємства. У цій ситуації, якщо відомості про звільнення такого головбуха були повідомлені до органу ДФС за основним місцем обліку, тобто головного підприємства, то формально за місцями відокремлених підрозділів заява не подається ( п. 66.5 ПКУ і п. 9.2 Порядку № 1588). Але багато що буде зав’язане на тому, чи були відомості про головбуха головного підприємства внесені до картки обліку в тих органах ДФС, де стоять на обліку підрозділи, як особи, відповідальної за ведення в них обліку та підписання звітності. Для підстрахування, повідомте про звільнення до таких місцевих органів ДФС або, у крайньому разі, уточніть у фіскалів на місцях, чи потрібно подавати заяву. А ось повідомляти про звільнення головбуха підрозділу до ДФС за місцем обліку головного підприємства, очевидно, не варто, досить буде подати заяву до місцевої податкової.

2. Новий головбух (або виконуючий його обов’язки) уже відомий і стає до роботи одразу після звільнення попереднього. Тоді інформація про головного бухгалтера просто оновлюється на підставі:

— заяви (ф. № 1-ОПП) з відміткою «Зміни». До неї ви вносите паспортні дані і код ІПН нового головбуха;

— та уточнюючих документів (БЗ 119.06). З практичної точки зору, це можуть бути: копія наказу про звільнення попереднього головбуха; копія наказу про прийняття нового, копія його паспорта і коду ІПН; копія наказу про призначення нового головбуха відповідальним за ведення бухгалтерського, податкового обліку та підписання звітності.

Важливо! Повідомлення про внесення змін за формою № 1-ОПП не знімає з вас обов’язок повідомити ДФС про прийняття нового головбуха на роботу** (листи ДФС від 02.10.2015 р. № 20929/6/99-99-17-03-03-15 і від 28.10.2015 р. № 22788/6/99-99-17-03-03-15).

** За формою, наведеною в додатку до постанови КМУ від 17.06.2016 р. № 413.

3. Звільнення головного бухгалтера супроводжується підписанням договору на надання бухгалтерських послуг і подання податкової звітності з аудиторською компанією (консалтинговою, ФОП тощо). Тоді податкову повідомляють:

— формою № 1-ОПП з позначкою в полі «Зміни». До розділу «головний бухгалтер» ви вносите дані особи, призначеної (обраної) відповідальною за ведення обліку, підписання та подання звітності до податкової (листи Мінфіну від 22.02.2010 р. № 31-34000-10-16/3801, Міжрегіонального ГУ ДФС від 06.11.2015 р. № 24810/10/28-10-06-11);

— до заяви, як правило, додаються: копія наказу про звільнення попереднього головбуха; копія наказу про призначення відповідального за ведення бухгалтерського, податкового обліку та підписання звітності; копії документів на нього (паспорт, код ІПН); копія довіреності, виданої керівником такої юридичної особи або іншою особою, уповноваженою на це установчими документами (БЗ 135.02). Зазначимо: якщо надалі призначена особа буде звільнена від обов’язків, то відомості про зміни ви теж зобов’язані подати.

Ну і нарешті, можна не подавати заяву за ф. № 1-ОПП, якщо відомості про осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського/податкового обліку юрособи, були оновлені контролюючими органами на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ (про реєстрацію, перереєстрацію або внесення змін), визначеного в п. 183.9 ПКУ (див. п. 9.3 розд. IX Порядку № 1588 і п. 5 листа ДФСУ від 23.10.2015 р. № 39139/7/99-99-11-01-01-17).

Якщо ви подаєте звітність до ДФС в електронній формі, то не забудьте скасувати електронні ключі-підпис звільненого головного бухгалтера та оформити наступні на нового головбуха або особу, яка його замінює

Загалом, не варто зволікати! Якщо ви не повідомите своєчасно податківців про зміни, то це може потягнути за собою чималі штрафи.

Несвоєчасне повідомлення контролюючих органів про зміни в облікових даних платника податків тягне за собою застосування штрафу в розмірі 510 грн., неусунення порушення або повторне порушення протягом року — 1200 грн. ( п. 117.1 ПКУ).

Крім того, у вас можуть не прийняти звітність у податковій, що призведе до штрафів за несвоєчасне подання звітності ( п. 120.1 ПКУ).

А якщо звільнений головбух підписував та реєстрував в ЄРПН податкові накладні — то взагалі «жах»! ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі