Теми статей
Обрати теми

Страхове відшкодування отримує «єдиноподатник» — чи треба обкладати єдиним податком?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У зв’язку з настанням страхового випадку (автомобіль потрапив у ДТП) страхова компанія, згідно з договором страхування, перерахувала нам на розрахунковий рахунок суму страхового відшкодування. Наше підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування (3 група). Чи потрібно обкладати таку суму страхового відшкодування єдиним податком?

Почнемо з того, що для платника єдиного податку — юридичної особи до доходу, що обкладається єдиним податком, належить будь-який дохід, уключаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом звітного періоду у формі: (1) грошовій (готівковій та/або безготівковій), (2) матеріальній або (3) нематеріальній ( п. 292.1 ПКУ). Причому до суми доходу за формами (2) і (3) належать операції, перелічені в п. 292.3 ПКУ: безоплатно отримані товари/роботи (послуги), кредиторська заборгованість зі строком давності, що минув, тощо. Ваша ситуація не стосується безоплатного отримання товарів, робіт (послуг), а тим більше списання кредиторки, тому далі мова піде виключно про грошову форму доходу.

Важливо! Для юрособи — платника єдиного податку дохід визначається на підставі даних спрощеного бухгалтерського обліку про доходи та витрати з урахуванням приписів пп. 44.2, 44.3 ПКУ ( пп. 292.13 і 296.1.3 ПКУ). Тобто, обчислення об’єкта оподаткування єдиноподатник здійснює, орієнтуючись на дані бухобліку. Для доходу, визначеного у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата доходу визначається датою отримання платником єдиного податку грошових коштів ( п. 292.6 ПКУ). Причому єдиноподатнику заборонена інша форма розрахунків за відвантажені товари, роботи (послуги) — крім грошової ( п. 291.6 ПКУ).

Тобто за загальним правилом, у єдиноподатників-юросіб до об’єкта обкладення єдиним податком потрапляє будь-який дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку, отриманий грошовими коштами. Не включаються до доходу єдиноподатника суми отриманих коштів, зазначені в пп. 292.10, 292.11 ПКУ.

Тепер розберемося, як обліковуються суми страхового відшкодування в бухгалтерському обліку?

У разі настання страхового випадку, згідно з умовами страхування майна, страхова компанія виплачує постраждалому так звану суму страхового відшкодування. Ця виплата здійснюється в межах страхової суми і не повинна перевищувати розміру прямого збитку за вирахуванням франшизи (у разі її наявності) ( ст. 9 Закону про страхування). Розмір збитку визначається страховим комісаром ( ст. 25 Закону про страхування) і зазначається у страховому акті (аварійному сертифікаті).

Ось і у вашій ситуації «спрацювала» страховка, тобто настав страховий випадок (ДТП): підприємство зазнало збитків, і згідно з договором страхування ви отримали страхове відшкодування. Дохід слід визнати і відобразити в бухобліку за датою погодження суми страхового відшкодування, тобто за датою складання страхового акта.

При цьому в переліку отриманих грошових коштів, що не враховуються в доходах єдиноподатника ( пп. 292.10, 292.11 ПКУ), таку виплату не зазначено. А отже, сума страхового відшкодування включається до доходу, що обкладається єдиним податком. Причому датою отримання доходу є дата отримання єдиноподатником сум страхового відшкодування. Такої самої позиції дотримуються контролери (див. підрозділ 108.01.02 БЗ на с. 47).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі