№74

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2016/№ 74 Інші номери журналу ›
  • Витрати на страхування майна Кожен може опинитися в ситуації, коли його майну завдано шкоду або внаслідок нещасного випадку відбувається його руйнування, знищення тощо. Убезпечити себе від усіх непередбачених ситуацій просто неможливо. Тому, як правило, власники майна вдаються до страхування ризиків його втрати, пошкодження, крадіжки тощо. Звичайно, договір страхування не попередить випадок, але дасть можливість мінімізувати збитки. І якщо пошкодження майна мало місце, то у вигіднішій ситуації буде той платник податків, у якого «на руках» виявиться страховий поліс. Тому сподіваємося на краще, але не забуваємо про страховку. У цьому розділі розглянемо: як вписуються в податковий та бухгалтерський облік витрати на страхування майна підприємства на сьогодні.
  • «Автоцивілку» придбали, облікували і «ни гвоздя вам, ни жезла!»* Вже доволі давно у нашій країні діє правило обов’язкового страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів (далі по тексту — ОСАЦВ). Оскільки автомобіль наразі є практично на кожному підприємстві, то питання обліку «автоцивілки» — доволі розповсюджене і актуальне. Давайте подивимося, в чому особливості ОСАЦВ як виду страхування і як воно відображається в обліку.
  • «Це не халепа!», або Що робити в обліку, коли настав страховий випадок? Слово «страхування», яке є ключовим для теми сьогоднішнього номера,— однокореневе зі словом «страх». Визнаємо ми чи ні, але один із засадничих мотивів, який спонукає страхувати ті чи інші речі (включно з життям), — це страх, побоювання «якби чого не вийшло». І ось наш страх підтвердився, як казав біблійний мудрець, «чого я боявся, те й сталося зі мною» (Книга Йова 3:25). Коли настає страховий випадок — це завжди неприємно, адже неминуче означає матеріальні (і моральні) збитки. Звичайно, те, що ви застрахувалися, не вбереже вас від негативних емоцій. Але суттєво пом’якшить удар, принаймні в матеріальному питанні. Як обліковувати збитки від страхового випадку і їх відшкодування — саме про це будемо говорити прямо зараз!
  • Страхування та відрядження Авансові звіти про кошти, витрачені на відрядження, дуже люблять перевіряти контролюючі органи. Не так оформлений чи загубився документ, компенсували те, що компенсації не підлягає, і ось уже дивишся, на чималий штраф назбиралося. Знаючи про таку «любов», бухгалтери ретельно перевіряють кожен документ, підколений до авансового звіту відрядженого працівника, кожну суму, зазначену в ньому. Досить часто в таких документах мелькають суми страховки. Чи можна їх «безподатково» відшкодовувати працівнику? Давайте розбиратися.
  • Добровільне медичне страхування працівників: пам’ятайте про податкові наслідки Більшість іноземних роботодавців уже давно зрозуміли, що головний фактор успіху їх компаній — збереження здоров’я співробітників. А що краще сприяє цьому процесу? Тільки медичне страхування. Проте якщо за кордоном забезпечення медстраховками працівників — процедура в основному обов’язкова, то українські працівники наразі можуть розраховувати тільки на добру волю своїх босів. При цьому трудівників чекають ще й певні податкові наслідки. Хочете знати, які саме? Зараз розповімо.
  • Думаємо про пенсію змолоду — укладаємо договір пенсійного страхування Ви, напевно, багато чули про європейських бабусь і дідусів, які ледь вийшовши на пенсію, вирушають подорожувати по всьому світу. Чи можуть наші літні люди дозволити собі таку розкіш? Так, якщо своєчасно поклопоталися про накопичення недержавної пенсії. Причому допомогти їм у цьому може роботодавець. Цікаво, які податкові наслідки для обох сторін супроводжують таку благу справу? Зараз дізнаємося.
  • Довгострокове страхування життя: особливості обліку Один відомий письменник зазначив: «Найдорожче в людини — це життя». Тому недивно, що багато роботодавців укладають зі страховими компаніями договори довгострокового страхування життя своїх працівників. Про порядок оподаткування страхових внесків за такими договорами і піде мова в цій статті.
  • Страхування від нещасних випадків на транспорті: відображаємо в обліку Коли у людини все добре, вона навіть не замислюється про жодні непередбачувані події, які в одну мить можуть порушити перебіг її життя, викликати проблеми зі здоров’ям та фінансові труднощі. Часто такі неприємності пов’язані з транспортом. Захистом від них, як переконують страховики, є особисте страхування від нещасного випадку на транспорті. Давайте, друзі, з’ясуємо, що це за вигляд страхування і як витрати на нього підприємства відображають у своєму обліку.
  • Страхове відшкодування отримує «єдиноподатник» — чи треба обкладати єдиним податком? У зв’язку з настанням страхового випадку (автомобіль потрапив у ДТП) страхова компанія, згідно з договором страхування, перерахувала нам на розрахунковий рахунок суму страхового відшкодування. Наше підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування (3 група). Чи потрібно обкладати таку суму страхового відшкодування єдиним податком?
  • Компенсуємо страхові платежі банку і відображаємо в обліку Підприємство взяло в банку автомобіль у фінансову оренду. Страхові платежі (КАСКО) сплачує банк, але за лізинговим договором підприємство компенсує банку ці платежі. Як відобразити в обліку таку компенсацію?
  • Cуми внесків за договорами довгострокового страхування життя оподатковуються ПДФО Лист ДФСУ від 21.03.2016 р. № 6049/6/99-99-19-02-02-15
  • Різниця з податку на прибуток по договорах добровільного медичного страхування Лист ДФСУ від 10.06.2016 р. № 12974/6/99-99-15-02-02-15
  • Оподаткування внесків за договорами довгострокового страхування життя або недержавного пенсійного страхування Лист ДФСУ від 12.05.2016 р. № 10396/6/99-99-13-02-03-14
  • Страхові виплати не є об’єктом оподаткування ПДВ Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операції з виплати страхових платежів?
  • Ліквідація основних засобів: коли можна не нараховувати ПДВ В якому звітному періоді та яким чином платник ПДВ, який з незалежних від нього обставин здійснює ліквідацію основних засобів, повинен подати до контролюючого органу відповідний документ про їх знищення, розібрання або перетворення?
  • Сума страхового відшкодування обкладається єдиним податком Чи включаються до доходу ЮО — платника ЄП третьої групи суми страхового відшкодування за пошкоджені ОЗ?
  • Добровільне страхування не оподатковується ПДФО за певних умов Чи оподатковується ПДФО сума страхових внесків, сплачених суб’єктом господарювання за добровільне страхування (у т. ч. медичне страхування) найманих працівників, та як вона відображається в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі