Теми статей
Обрати теми

Компенсуємо страхові платежі банку і відображаємо в обліку

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство взяло в банку автомобіль у фінансову оренду. Страхові платежі (КАСКО) сплачує банк, але за лізинговим договором підприємство компенсує банку ці платежі. Як відобразити в обліку таку компенсацію?

Давайте спочатку згадаємо, що фінансовий лізинг (оренда) — це господарська операція, що здійснюється фізичною або юридичною особою і передбачає передачу орендарю майна, яке є основним засобом згідно з ПКУ і придбане або виготовлене орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов’язаних з правом користування та володіння об’єктом лізингу ( п.п. «б» п.п. 14.1.97 ПКУ).

Об’єкт, одержаний у фінлізинг у лізингоотримувача (орендаря), відображається у бухгалтерському обліку одночасно як актив і як зобов’язання за найменшою на початок строку оренди оцінкою: справедливою вартістю активу або теперішньою вартістю суми мінімальних орендних платежів ( п. 5 П(С)БО 14).

Відтак, за фактом передачі автомобіля у фіноренду, його буде оприбутковано на баланс лізингоотримувача (підприємства) і списано з балансу лізингодавця (банку).

Витрати на страхування за договором лізингу несе лізингоотримувач, якщо інше не встановлено договором ( ст. 13 Закону про фінлізинг).

Згідно з п. 2 ст. 16 Закону про фінлізинг лізингові платежі можуть включати:

а) суму, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу;

б) платіж як винагороду лізингодавцю за отримане в лізинг майно;

в) компенсацію відсотків за кредитом;

г) інші витрати лізингодавця, безпосередньо пов'язані з виконанням договору лізингу. Компенсація страхових платежів, як правило, потрапляє саме в останню складову.

Фактично будь-які компенсації включаються в лізинговий платіж і таким чином покривають витрати лізингодавця.

Яким чином враховувати таку компенсацію? На наш погляд, компенсація страхових платежів відображається в бухгалтерському обліку лізингоотримувача як витрати періоду в залежності від характеру використання об'єкта — за дебетом рахунків 23, 91, 92, 93, 94 (по суті списуємо в дебет тих самих рахунків, куди списується нарахована амортизація) в кореспонденції з кредитом рахунку 685.

Втім, це не єдино можлива точка зору. Деякі фахівці вважають, що такі суми компенсації слід враховувати як фінансові витрати. Якщо ви вирішили дотримуватися цієї точки зору — списуйте ці суми в дебет рахунку 952 «Інші фінансові витрати» в кореспонденції з кредитом того самого рахунку 685.

Ніяких коригувань у зв’язку з цією операцією для високодохідників податковоприбутковий облік не передбачає. А в ПДВ-обліку лізингоодержувача такий платіж буде обкладатися в загальному порядку, як і будь-яка компенсація. Тобто давати право на податковий кредит.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі