Теми статей
Обрати теми

Уайт-спірит: торгували — веселились

Голенко Олександр, шеф-редактор
У перших же публікаціях про новорічні нововведення щодо справляння акцизного податку ми закликали вас уважно проаналізувати перелік товарів, охоплених новим містким терміном «пальне». Адже так тепер називається багато чого, на пальне зовсім не схожого… І навіть прямо згадували уайт-спірит. А запитання читачів — особливо ті, що стосуються реалізації уайт-спіриту в розфасованому вигляді — не припиняються.

img 1

Спершу давайте визначимося, так би мовити, із статусом цього рідкого товару під назвою «Уайт-спірит» (або «Нефрас* С4-155/200»). І перш за все — з його податковим статусом, визначеним у ПКУ.

* «Нефрас» (скор. від російського «нефтяной растворитель») — збірна назва розчинників — продуктів переробки нафти.

Згідно з п.п. 215.3.4 ПКУ уайт-спірит під кодом УКТ ЗЕД 2710 12 21 00 (як різновид спеціальних бензинів) вважається пальним, тобто підакцизним товаром. Так, підакцизним, незважаючи на те, що конкретно уайт-спірит не має анінайменшого відношення до високорентабельних товарів, на які взагалі-то і прийнято накручувати акцизи, — ним навіть не можна заправити авто. І хоча зрозуміло, будучи нафтопродуктом, уайт-спірит непогано горить, він повною мірою «не тягне» на горде звання пального, а може використовуватися хіба що як паливо… Реально ж застосовується він виключно як розчинник (розбавник) лакофарбної продукції і для знежирення поверхонь перед тим же фарбуванням. Але!

Але кодекс є кодекс — і на уайт-спірит, і на його продавців (як на продавців підакцизного пального) поширюються всі прописані ПКУ заморочки «лівопального» акцизу (далі — ЛП-акциз**) і, зокрема, системи електронного адміністрування реалізації пального (далі — СЕАРП). Ми ще торкнемося цього, але перш за все давайте позбавимося марних побоювань і покажемо, що уайт-спірит — при тому, що він підакцизний — однак абсолютно «непідліцензійний» і «непіднаркоконтрольний». ☺

** Використовуємо позначення з «ЛП-акцизної» статті на с. 18 цього номера.

Ліцензію «н-н-нада»?..

Покопаємося в Законі України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII. Конкретніше — у його ст. 7, що містить перелік видів діяльності, для здійснення яких потрібно отримувати відповідну ліцензію.

Так-от, ліцензія не потрібна, якщо тільки ви, зокрема:

— не утворюєте з уайт-спіриту небезпечних відходів (які, до того ж, протягом року після їх утворення не передаєте ліцензованим утилізаторам);

— не транспортуєте цей нафтопродукт магістральним нафтопроводом;

— не працюєте з прекурсорами.

А ось звідси детальніше.

Уайт-спірит — не прекурсор

Нагадаємо, що Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затверджений постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770, включає такі розчинники, як ацетон (2-пропанон) і толуол (метилбензол). А такого розчинника, як уайт-спірит, у ньому немає і близько, тобто

уайт-спірит — не прекурсор

Але якщо вже ви зв’язалися з розчинниками, то корисно буде знати про них ось що:

1) уайт-спірит (код УКТ ЗЕД 2710 12 21 00) це, як ми вже зазначили, не прекурсор, але пальне;

2) ацетон (код УКТ ЗЕД 2914 11 00 00) — це прекурсор, але не пальне;

3) толуол (коди УКТ ЗЕД 2707 20 10 00 і 2707 20 90 00) — це теж прекурсор і до того ж пальне.

Таких висновків легко дійти, проаналізувавши відповідний «прекурсорний список» Переліку і п.п. 215.3.4 ПКУ.

А щоб працювати з прекурсорами, необхідна відповідна ліцензія (лист Держкомпідприємництва від 16.07.2007 р. № 5172). І, звичайно, постійна готовність до перевірок Наркоконтролю…

Але це все вас не стосується.

Продаж уайт-спіриту на ЄП

Ще одне «суміжне» питання породжене трактуванням «несистемного» терміна «паливно-мастильні матеріали», вжитого в п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ. У ньому єдиноподатникам (як фіз-, так і юрособам) дозволено здійснювати роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів у ємностях до 20 літрів.

Так-от, із «доісторичного» листа Держкомпідприємництва від 14.12.2004 р. № 8727 випливає, що паливно-мастильними матеріалами вважаються будь-які нафтопродукти. А отже, і уайт-спірит теж. Зрозуміло, що написано це було задовго до того, як у ПКУ з’явився термін «пальне». Але якщо вже податківці вхопилися за щось…

Тому єдиноподатнику, який продає уайт-спірит, слід:

— по-перше, згідно із зазначеним трактуванням терміна ПММ дотримувати обмеження — «в ємностях до 20 літрів»;

— по-друге, оскільки уайт-спірит таки пальне, дотримуватися вимог, що висуваються до інших продавців будь-якого пального в частині ЛП-акцизу (про що ми зазначимо нижче). Вимог, що детально описані в «ЛП-акцизній» статті на с. 18 цього номера.

Увага! — тільки в частині ЛП-акцизу, але не «роздрібного» акцизу. Дивіться. У надфіскальному листі ДФСУ від 07.08.2015 р. № 16757/6/99-95-42-03-15 (а також у консультаціях 107.04, 104.05 і 104.08 БЗ) податківці стверджують, що отриманий зокрема при продажу пального «в ємностях до 20 літрів» акцизний податок (оскільки «отриманий» — явно мався на увазі саме «роздрібний» акциз) підлягає включенню до доходів ФОП, а для ФОП на ЄП третьої групи — відповідно і до бази ЄП (!). Так-от, сьогодні (а конкретніше — з 01.01.2016 р.) це роз’яснення можна ігнорувати. Адже згідно з п.п. 14.1.212 ПКУ

«роздрібний» акциз з пального справляється при його роздрібній реалізації виключно через АЗС та/або АГС,

що стосовно уайт-спіриту навряд чи можливо на практиці. Отже, оскільки немає отриманого «роздрібного» акцизу — нічого включати до доходів ФОП. Ну, а для юрособи на ЄП третьої групи, яка на відміну від ФОП веде бухоблік (згідно з канонами якого акцизний податок до доходів не включається), ця надумана податківцями проблема не існувала ніколи.

Таким чином — оскільки при продажу вами розфасованого уайт-спіриту «роздрібному» акцизу взятися нізвідки — на цьому з ним покінчимо. І перейдемо до премудрощів ЛП-акцизного оподаткування, що стосуються саме вас.

ЛП-акциз

Зрозуміло, ці премудрощі стосуються тільки продавців. Адже якщо суб’єкт підприємництва виступає тільки покупцем уайт-спіриту (та й будь-якого іншого пального), використовуючи його виключно для власних потреб і не реалізовуючи на сторону, він може не знати нічого ані про реєстрацію платником ЛП-акцизу, ані про акцизну накладну (АН).

Тож пройдемося за «закидонами» нашої теми майже в тій самій послідовності, як вони розсипані в розд. VI «Акцизний податок» ПКУ.

Платники. Не купуйтеся на розмитий п.п. 212.1.11 ПКУ: вас безпосередньо визначає зовсім інший — п.п. 212.1.15 ПКУ — як «особу, яка реалізує пальне». Адже, по-перше, ви ж не станете заперечувати, що уайт-спірит — таки пальне. А по-друге — не спростовуватимете того, що ваша діяльність аж бігом лягає під визначення реалізації пального з абзацу другого п.п. 14.1.212 ПКУ. Куди вже конкретніше…

Об’єкт оподаткування. Нагадаємо, що об’єктом ЛП-акцизу вважається обсяг пального, реалізований суб’єктом понад отриманий ним обсяг відповідного виду пального (у розрізі коду УКТ ЗЕД), що підтверджений «вхідними» АН, зареєстрованими в Єдиному реєстрі АН (п.п. 213.1.12 ПКУ).

Тому у принципі об’єкт для ЛП-акцизу у вас можливий…

«Можливий» — у тому сенсі, що в реальності він може кожен звітний місяць виходити рівним нулю. До речі, оскільки у ст. 214 ПКУ саме для цього об’єкта базу не визначено, доводиться нараховувати ЛП-акциз безпосередньо на величину об’єкта, тобто позитивної різниці між реалізованим об’ємом «на виході» і підтвердженим зареєстрованими АН обсягом уайт-спіриту «на вході» — якщо така різниця, звичайно, виникла — як це детально описано в зазначеній статті на с. 18.

Зауважимо, що якщо ви торгуєте саме розфасованим уайт-спіритом — об’єкт для ЛП-акцизу якщо і можливий, то дуже теоретично: хіба що «по зальоту». ☹ Тобто якщо ви десь щось наплутали із вхідними і вихідними АН. Але

навіть якщо об’єкт для ЛП-акцизу дорівнює нулю — декларацію з акцизного податку все одно подавати треба

На це прямо вказує п. 49.21 ПКУ. Подавати, як і всім іншим платникам акцизного податку — щомісячно.

Причому за застарілою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14. Як це зробити, податківці роз’яснили в листах ДФСУ від 20.04.2016 р. № 14178/7/99-99-19-03-03-17 і від 09.06.2016 р. № 12691/6/99-99-12-03-03-15: титульний аркуш заповнювати повністю, але за винятком рядка 05; у рядках*** 15 і 16 додатка 1 і відповідно графі В1 розділу В самої декларації вписувати нулі.

*** Насправді це графи.

А ось якщо об’єкт для ЛП-акцизу таки вийшов не нульовим, то нагадуємо, що його ставка для уайт-спіриту дорівнює 171,50 євро за 1000 літрів (зауважимо, що для перерахунку цієї ставки у гривневий еквівалент у цьому випадку треба брати курс НБУ гривня/євро на 1 число звітного кварталу — див. 116.04 БЗ). І в зазначених додатку 1 і графі В1 декларації треба буде навести відповідні дані. А також сплатити акцизний податок.

Реєстрація

За логікою нашого викладу (але не за хронологією ваших дій — оскільки саме з цього вам слід було починати, і ми впевнені, що ви все зробили своєчасно ☺)

продавець уайт-спіриту повинен зареєструватися у своєму податковому органі як платник акцизного податку

Цього вимагає п.п. 212.3.4 ПКУ. Увага! — навіть якщо ви не є платником «роздрібного» акцизу. Досить того, що у вас можливе формування об’єкта ЛП-акцизу згідно з п.п. 213.1.12 ПКУ. Зареєструватися вимагають і податківці (див. лист ДФСУ від 05.04.2016 р. № 7448/6/99-99-19-03-03-15). Навіть якщо цей останній об’єкт у вас завжди був і дорівнюватиме нулю!..

Для реєстрації платником акцизного податку вам треба подати (увага!) тільки як ЛП-платнику — тільки за місцем своєї податкової реєстрації — відповідну заяву за формою № 1-АПК, затвердженою наказом Мінфіну від 25.02.2016 р. № 218. Причому, подати таку заяву слід «не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації». Реалізації уайт-спіриту… ☹ Упевнені, що якщо ви вже торгуєте уайт-спіритом, то прислухалися до наших колишніх рекомендацій і зареєструвалися своєчасно. А якщо тільки плануєте цим зайнятися — цей строк ви не пропустите.

А потім щомісячно подаватимете декларацію акцизного податку. Бажано нульову… ☺

І зрозуміло, продавець фасованого уайт-спіриту зобов’язаний на загальних підставах складати АН і реєструвати їх в СЕАРП (ця тема детально описана в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 18, с. 28). Щоб «вихід» точно збігався з «входом», а отже — об’єкт ЛП-акцизу виходив нульовим.

Ну, а якщо у вас раптом вилізе-таки ЛП-акциз — детальну статтю про складання та реєстрацію таких АН ви знайдете в одному з найближчих номерів «Податки та бухгалтерський облік».

Не в лоба, так… штрафом

Не хотілося б про погане, але згідно з п. 117.3 ПКУ за реалізацію пального (у тому числі уайт-спіриту) без реєстрації суб’єктам загрожує штраф у розмірі 100 % вартості реалізованого обсягу пального.

Але це так — щоб ви знали, які неприємності обминули вас… Адже ви зробили все правильно і своєчасно. Чи не так? ☺

висновки

  • Для реалізації уайт-спіриту ліцензія не потрібна, оскільки він не належить до прекурсорів.
  • Не відпускаючи фасований уайт-спірит з АЗС, його продавець не формує об’єкта «роздрібного» акцизу, але об’єкт ЛП-акцизу в нього виникнути може.
  • Продавець уайт-спіриту зобов’язаний зареєструватися як платник акцизного податку з реалізації пального — шляхом подання заяви за місцем своєї податкової реєстрації, складати та реєструвати АН, а потім щомісячно подавати декларацію акцизного податку.
  • Єдиноподатники мають право продавати уайт-спірит тільки в ємностях до 20 літрів (тобто в розфасованому вигляді), але при цьому на них поширюються ті ж ЛП-акцизні заморочки, що й на інших суб’єктів — реалізаторів пального.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі