Теми статей
Обрати теми

Не вигадка, а билиця: трудові відносини з вихідного дня

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці
Вихідні дні теж зараховуються до строку життя. (Еміль Кроткий)
Навіщо комусь оформлятися на роботу у вихідний, святковий чи неробочий день? Можливо, це виробнича необхідність, а можливо — намір отримати додатковий місяць у розрахунок відпускних (якщо йдеться про перший календарний день місяця). Чи якщо якийсь цінний для підприємства кадр хоче, щоб його прийняли на роботу саме у вихідний для нього день... Ну як тут відмовиш?! Причин може бути багато. Давайте ж з’ясуємо, чи можна оформити трудові відносини з працівником з вихідного дня.

Який документ регулює усі трудові відносини? Ви праві — Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП). І якщо йдеться про прийняття на роботу, краще почати з визначення трудового договору, наведеного в ст. 21 цього Кодексу.

Трудовий договір — це угода між працівником і роботодавцем. Умови та форму (письмова чи усна) трудового договору сторони встановлюють самостійно ще на етапі узгодження його положень. Тоді ж вони визначають дату, з якої працівник буде прийнятий на роботу.

Головне тут — «дійти до спільного знаменника» (тобто домовитися) і не понаписувати у трудовому договорі умов, що погіршують становище працівника порівняно з чинним законодавством. Інакше такі умови вважатимуться недійсними (див. ст. 9 КЗпП).

Що наше законодавство говорить про день, з якого можна оформити з працівником трудові відносини?

Бажаєте оформитися з вихідного дня?

Які дні розуміють під законними вихідними? Ті, в які працівник підприємства не працює відповідно до графіку роботи підприємства (чи графіку змінності, графіку виходу на роботу).

При п’ятиденному робочому тижні працівникам надають два вихідні дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні — один вихідний день (ст. 67 КЗпП).

КЗпП установлює один загальний вихідний день — неділю

Другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні, якщо це не визначено законодавством, установлюють графіком роботи підприємства, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації підприємства. Як правило, його приєднують до загального вихідного дня.

АЛЕ! Звичні для працівників одних підприємств календарні вихідні дні — субота і неділя, можуть виявитися робочими для інших.

Більше того, вихідні дні підприємства можуть не збігатися з вихідними днями працівника. Простий приклад — охоронці, які охороняють підприємство цілодобово 7 днів на тиждень, виходячи на роботу відповідно до свого графіка роботи.

Ідемо далі. Адміністративний персонал, як правило, працює за звичним для багатьох графіком: понеділок — п’ятниця — робота, субота і неділя — відпочинок. А він, як ми вже з’ясували, може не збігатися з графіком роботи (графіком змінності) особи, яка приймається на роботу.

Тому немає нічого незвичайного, якщо працівник буде прийнятий на роботу з дня, що є вихідним для більшості відділів підприємства, але робочим для працівника згідно з графіком його роботи (графіком змінності).

Більше того,

трудове законодавство не забороняє роботодавцям приймати осіб на роботу з дня, що є для них вихідним

Просто в цьому випадку працівник зобов’язаний буде приступити до роботи в найближчий для нього робочий день.

Наприклад, підприємству вдалося переманити до себе на роботу висококваліфікованого фахівця. Але він бажає бути прийнятим на роботу саме з 1 жовтня 2016 року, незважаючи на те що згідно з його графіком роботи 1 і 2 жовтня будуть для нього вихідними днями.

Нічого страшного в цьому немає. Оформляйте трудовий договір з 1 жовтня 2016 року. Саме з цієї дати працівник перебуватиме з підприємством у трудових відносинах. Проте першим робочим днем у нього буде 3 жовтня 2016 року.

Документальний бік питання

Ми вже, напевно, вам усі вуха продзижчали про те, що при укладенні з працівником трудового договору (в усній чи письмовій формі) роботодавець зобов’язаний:

1) видати наказ про прийняття на роботу;

2) подати до органу фіскальної служби Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення). Форму такого Повідомлення наведено в додатку до постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413.

І тільки після цього працівника можна допустити до роботи (ч. 3 ст. 24 КЗпП).

Обов’язково врахуйте ці вимоги при укладенні трудового договору з вихідного дня. Їх недотримання загрожує роботодавцю та його посадовим особам істотними штрафами (див. лист Держпраці від 29.04.2016 р. № 5043/4/4.1-ДП-16 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 73, с. 6).

Не зовсім паперове, але важливе

До початку роботи за укладеним трудовим договором обов’язково:

1) роз’ясніть працівнику його права та обов’язки. Проінформуйте його під підпис про умови праці, наявність на його робочому місці небезпечних та шкідливих виробничих факторів і можливих наслідках їх впливу на здоров’я, його права на пільги та компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства та колективного договору;

2) ознайомте працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку і колдоговором;

3) вкажіть працівнику його робоче місце, забезпечте його необхідними для роботи засобами;

4) проінструктуйте працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони.

Цього вимагає ст. 29 КЗпП.

Як бачите, навіть на перший погляд неможливе може стати реальністю. Дійте рішуче — і все у вас обов’язково вийде.

Про те, чи може працівник піти у відпустку з вихідного дня, читайте в одному з найближчих номерів «Податки та бухгалтерський облік».

висновки

  • Законодавство про працю не забороняє приймати працівника на роботу з дня, що є для нього вихідним згідно з графіком роботи підприємства (графіком змінності, індивідуальним графіком роботи).
  • Перш ніж допустити працівника до роботи, обов’язково оформіть наказ про його прийняття на роботу і подайте до органу фіскальної служби Повідомлення.
  • До початку роботи за укладеним трудовим договором роз’ясніть працівнику його права та обов’язки і проінформуйте під підпис про умови праці, визначте його робоче місце.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі