Теми статей
Обрати теми

Списання простроченої заборгованості у ФОП-загальносистемника: податкові наслідки

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Ми з вами вже знаємо, до яких податкових наслідків при списанні заборгованості, за якою минув строк позовної давності, варто готуватися підприємствам і фізичним особам. Прийшов час з’ясувати, як відображає в себе списання безнадійної кредиторської заборгованості фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування. Цим зараз і займемося.

Наявність кредиторської заборгованості у фізособи-підприємця — справа житейська. Вона могла виникнути:

— за отримані в минулому товари (роботи, послуги) (підприємець виступав у ролі покупця і винен продавцю гроші);

— за отриманою раніше передоплатою (підприємець виступав у ролі продавця і повинен поставити покупцю товари (роботи, послуги)).

Що робити з такою заборгованістю фізособі-підприємцю на загальній системі оподаткування після закінчення строку позовної давності? Зараз дізнаємося.

Прострочена кредиторка: включаємо до доходу?

Об’єктом оподаткування у фізособи-підприємця на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, а точніше, різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій і негрошовій формах) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю цього підприємця. Так говорить п. 177.2 ПКУ.

Саме чистий оподатковуваний дохід і підлягає обкладенню ПДФО за ставкою 18 %.

Які ж надходження потрапляють до загального оподатковуваного доходу підприємця-загальносистемника? Контролери уточнюють (див. консультацію в підкатегорії 104.04 БЗ), що до складу такого доходу зараховується виручка, що надійшла фізособі-підприємцю як у грошовій, так і в натуральній формі, а конкретно:

1) виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок або в готівковій формі безпосередньо підприємцю або його працівникам на місці проведення розрахунків (у тому числі проценти банку);

2) виручка в натуральній (негрошовій) формі;

3) суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

А що відносно кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності? Чи включати її підприємцю до свого доходу?

На жаль, порядок списання безнадійної заборгованості в підприємців-загальносистемників не прописано у ст. 177 ПКУ. І такою «проріхою» щосили користуються фіскали. ☹

Так, у вищезазначеній консультації в підкатегорії 104.04 БЗ вони стверджують таке. Якщо кредитор списує в себе прострочену заборгованість підприємця-загальносистемника, то сума такої заборгованості включається до складу загального оподатковуваного доходу цього підприємця і обкладається ПДФО на загальних підставах.

Виходить, що

загальносистемник на суму кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, повинен самостійно нарахувати дохід

Можна, звичайно, намагатися з цим виводом сперечатися, мовляв, такий дохід не є виручкою у негрошовому вираженні. Проте п.п. 2 п. 6 Порядку № 481* зводить такі спроби нанівець. Чому? Тому що він беззастережно вимагає включати до графи 2 Книги обліку доходів і витрат, крім інших доходів, отриманих від госпдіяльності, і суми кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. Причому оскільки такі суми — це підприємницький, а не «цивільний» дохід, під обкладення ПДФО і ВЗ вони потрапляють у повному обсязі. «Цивільна» поблажка з п.п. 164.2.7 ПКУ у вигляді необкладення ПДФО суми простроченої кредиторки, що не перевищує у 2016 році 689 грн., у цьому випадку не працює.

* Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, і фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481.

У декларації про майновий стан і доходи** такі суми підприємець відображає у графі 4 розділу I додатка Ф4.

** На сьогодні форму декларації про майновий стан і доходи затверджено наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.

Цікаво, в якій саме сумі повинен відобразити дохід підприємець, зареєстрований платником ПДВ, — з ПДВ чи без ПДВ?

Думаємо, що з ПДВ, адже заборгованість перед контрагентом сформована в сумі, що включає цей податок. Утім, можна, звичайно, спробувати піти шляхом фізосіб — єдиноподатників групи 3. Нагадаємо: вони у графі 6 Книги обліку доходів і витрат показують суму простроченої кредиторки без ПДВ, про що там прямо зазначено. Але ми не впевнені, що цей номер у загальносистемників пройде.

Тому якщо хочете уберегти себе від можливих претензій перевіряючих через «безПДВшність» такого доходу, краще отримайте у своїй податковій інспекції з цього приводу позитивну для вас індивідуальну податкову консультацію.

У якому порядку обкладаємо дохід ПДФО?

Більшості підприємців, які мають прострочену кредиторську заборгованість за отримані товари (роботи, послуги), не пощастило. Чому? Зараз пояснимо.

Якщо підприємець, не розрахувавшись з постачальником за товар, продав його до моменту закінчення строку позовної давності (що цілком імовірно), то тепер йому «світить» сплата ПДФО двічі:

1) у зв’язку з відображенням виручки від реалізації неоплаченого товару (як доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності при подальшому продажу цього товару);

2) у зв’язку з відображенням суми кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, згідно з п.п. 2 п. 6 Порядку № 481.

При цьому, на жаль, ні в одному, ні в другому випадку витрат, пов’язаних з отриманням доходу, у такого підприємця не буде. Адже в п. 177.4 ПКУ не значаться витрати, що відповідали б цій ситуації. Та й обов’язковою умовою для відображення здійснених підприємцем витрат є документальне підтвердження операції (у цьому випадку — документальне підтвердження оплати). Але оплати-то тут якраз і не було. Тому про витрати можна і не мріяти. ☹

Трохи складніше ситуація в загальносистемників, які мають прострочену кредиторську заборгованість за отриманими авансами. У них така заборгованість сформувалася внаслідок отримання передоплати за товари (роботи, послуги), постачання (виконання, надання) яких так і не відбулося. Такі підприємці, звичайно, теж зобов’язані відобразити дохід за заборгованістю у зв’язку з закінченням за нею строку позовної давності і сплатити з нього ПДФО.

Але від сплати ПДФО у зв’язку з отриманням авансу підприємці-загальносистемники, ймовірно, можуть звільнитися

Дивіться самі: отримавши аванс за товари (роботи, послуги), підприємець уключив його до доходу від своєї підприємницької діяльності згідно з п. 177.2 ПКУ (ср. ). Після закінчення строку позовної давності така заборгованість змінює свій статус — вона вже не може вважатися передоплатою за товари (роботи, послуги), тому логічно відмінусувати відображений раніше дохід і одразу ж збільшити його як дохід у вигляді кредиторської заборгованості зі строком позовної давності, що минув. У результаті вийдемо на нуль.

Крім того, не забуватимемо і про ч. 2 ст. 17 ГКУ, де чітко зазначено, що закони, які регулюють оподаткування суб’єктів господарської діяльності, повинні передбачати усунення подвійного оподаткування. До речі, на цю норму посилаються і податківці (див. листи ДПСУ від 04.02.2013 р. № 1673/6/15-3115 і ДФСУ від 29.12.2015 р. № 27999/6/99-95-42-01-16-01).

Адже якщо підприємець збільшить дохід не тільки при отриманні передоплати, а і при закінченні строку позовної давності за заборгованістю, що утворилася, то подвійне оподаткування буде очевидним. Погодьтеся, два доходи за однією операцією — це занадто.

Причому вважаємо, що питань і з «цивільним» ПДФО тут бути не повинно (незважаючи на те, що кредитор при списанні в себе безнадійної дебіторської заборгованості виступає вашим податковим агентом, тому зобов’язаний відобразити суму вашого доходу у своєму Податковому розрахунку за формою № 1ДФ). Адже такий дохід прямо зазначено у Книзі обліку доходів і витрат, а отже, є підприємницьким, а не «цивільним».

висновки

  • На думку податківців, прострочену кредиторську заборгованість підприємець-загальносистемник уключає до свого оподатковуваного доходу і обкладає ПДФО.
  • Дохід у зв’язку зі списанням простроченої кредиторської заборгованості у фізособи-загальносистемника є підприємницьким, а не «цивільним».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі