Теми статей
Обрати теми

ДФСУ про ОЗ-інвестиції: «підтрансфертні»!

Павленко Олексій, податковий експерт

висновок документа


Операція зі збільшення статутного капіталу (СК) шляхом унесення учасником підприємства основних засобів (ОЗ) обліковується у складі витрат починаючи з періоду нарахування амортизації таких ОЗ і впливає на фінансовий результат до оподаткування відповідно до правил бухобліку, зменшуючи об’єкт оподаткування податком на прибуток. Такі операції з 01.01.2015 р. підпадають під визначення контрольованих відповідно до ст. 39 ПКУ

Цей фіскальний висновок нас не надто здивував: фіскали — вони і в Африці…

Але, звертаємо увагу: цей висновок прозвучав, незважаючи на те, що у своєму листі від 30.08.2016 р. № 18727/6/99-99-15-02-02-15 та сама ДФСУ писала протилежне! Щоправда, то був лист на приватну адресу, а той, що коментується зараз, призначений для всіх податкових органів на місцях. Тому поставтеся до нього серйозно.

Акцентуємо вашу увагу, що автори сьогоднішнього листа поширили свій висновок «заднім числом» і на період у «два роки тому», тобто — з 01.01.2015 р.!

Визначальним для цієї ситуації є п.п. 39.2.1.1 ПКУ. У чинній з 01.01.2017 р. редакції цього підпункту зазначається, що контрольованими вважаються певні госпоперації, «що можуть впливати на об’єкт оподаткування платника податку». Але до цієї дати там була фраза «що впливають на …», і це може бути важливо.

У зв’язку з чим зазначимо, що сама операція із внеску ОЗ до СК не впливає на «прибутковий» об’єкт оподаткування. Такий вплив може виявитися тільки в операціях, що є наслідками такої операції: коли отриманий «ОЗ-вклад» почне амортизуватися або буде отримувачем реалізовано. Проте це вже будуть госпоперації іншого «сорту»*.

* Хоча в листі, що коментується, усі операції фіскали змішали докупи, щоб зарахувати їх до тих, «що впливають».

Схоже, автори старого листа ДФСУ від 30.08.2016 р. № 18727/6/99-99-15-02-02-15 міркували так само, як і ми. Оскільки тоді вони писали, що операції зі збільшення СК вкладом учасника товариства (у тому числі корпоративними правами у відмінній від цінних паперів формі) не враховуються у складі доходів такого товариства при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку і відповідно не збільшують об’єкт оподаткування податком на прибуток. А оскільки такі операції не беруть участі у формуванні об’єкта оподаткування податком на прибуток, то вони не є контрольованими.

Так що ж спонукало ДФСУ змінити позицію? Невже лист їх «молодших» товаришів (див. лист ГУ ДФС у Миколаївській обл. від 20.01.2017 р. № 316/10/14-29-15-02-20), висновки та фрази якого практично дублюються в листі, що коментується?

Так чи інакше, але враховуючи «ранг» останнього, платникам безпечніше буде вважати такі операції контрольованими (і особливо, якщо вони проводилися у 2017 році). Тобто враховувати їх для розрахунку граничних «трансфертних» обсягів, а якщо вже потрапили «під трансферт», то обов’язково відображати у Звіті про контрольовані операції за той період, в якому був отриманий «ОЗ-вклад». Ураховуючи розмір штрафу за невідображення, установлений п. 120.3 ПКУ, це буде розумним.

Зрозуміло, так діяти простіше щодо звітного періоду — 2016 рік. А як бути, якщо такі операції не відобразили у Звіті за 2015 рік?.. У такому разі шанс наразитися на штраф згідно з п. 120.3 ПКУ досить великий.

Водночас, ви можете спробувати напоумити фіскалів або ж (якщо вони не підуть вам назустріч) звернутися до суду з відповідною заявою про визнання незаконним «штрафного» ППР. Адже з урахуванням зазначеного «різнобою» думок у роз’ясненнях фіскалів і змін, унесених до п.п. 39.2.1.1 ПКУ тільки з 01.01.2017 р., тут, на наш погляд, є достатньо підстав для застосування правила про конфлікт інтересів ( п.п. 4.1.4 і п. 56.21 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі