Теми статей
Обрати теми

Нас штрафують, а ми міцнішаємо! (облікова доля податкових штрафів і пені)

Павленко Олексій, податковий експерт
Приділимо трішки уваги питанням відображення податкових штрафів і пені у бухгалтерському (і не тільки) обліку суб’єктів підприємництва (і юр-, і фізосіб). А оскільки якихось особливих премудростей у цих питаннях не вбачається, то зробимо це достатньо стисло.

Цікавим є той факт, що від податкових пені та штрафів юрособи, які працюють на загальній системі (на відміну від фізосіб-загальносистемників) іще можуть отримати й деяку податкову користь. Усьому причиною «бухоблік» ☺.

Отже.

Облік пені та штрафів у «ЮРиків»

Податкові штрафи та пеню на підставі п. 20 П(С)БО 16 слід відображати у складі інших операційних витрат. Згідно з п. 7 П(С)БО 16 ці витрати повинні відображатися в бухобліку в періоді їх здійснення, а точніше — у періоді нарахування штрафів та/або пені. На наш погляд, датою нарахування цих санкцій у бухобліку буде дата отримання платником ППР (для певних видів пені — дата повідомлення фіскалами платника про суму нарахованої пені).

Відображення нарахованих штрафів і пені, у тому числі за податкові порушення, здійснюється за дебетом субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки».

Це відображення здійснюється в кореспонденції з кредитом відповідного субрахунку рахунка 64 «Розрахунки за податками та платежами». В описі цього рахунка з Інструкції № 291 зазначено, що на ньому відображаються також і фінансові санкції, які справляються/стягуються до доходу бюджету. Що стосується відображення на рахунку 64 штрафів і пені: на практиці бухгалтери або відображають їх прямо на субрахунку 641 «Розрахунки за податками», що використовується для відповідного податку, або відкривають на субрахунку відповідного податку окремий субрахунок (наприклад, 641/ПДВ/Санкції). Адже податкові штрафи, у більшості своїй, є такими самими грошовими зобов’язаннями, як податки/збори, і сплачуються, як правило, на ті самі рахунки.

Той факт, що фінансові санкції, такі як штраф і пеня, на законних підставах (через бухоблік) зменшують об’єкт оподаткування податком на прибуток, фактично можна підтвердити й листами ДФСУ: наприклад, від 05.10.2015 р. № 21051/6/99-99-19-02-02-15 і навіть зовсім свіжим — від 03.03.2017 р. № 4486/6/99-99-15-02-02-15 (ср. ).

Звертаємо увагу, що Законом № 1797 з 01.01.2017 р. до ПКУ додано нову норму — п.п. 140.5.11, яка передбачає відображення податкових різниць за сумами певних штрафів, пені та неустойок. Проте це стосується лише зазначених санкцій, по-перше, нарахованих тільки за цивільно-правовими договорами, а по-друге, — на користь неплатників податку на прибуток (детальніше читайте про ці нові податкові різниці в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 21, с. 11).

Незастосування норми п.п. 140.5.11 ПКУ щодо податкових штрафів і пені підтверджують і фіскали (у зазначеному листі від 03.03.2017 р.)

А ось якщо підприємство планує оскаржити податкові штраф/пеню, то до винесення відповідного рішення суми штрафу/пені відображатимуться на позабалансовому рахунку 042 «Непередбачені зобов’язання». Після закінчення процедури оскарження і прийняття уповноваженим органом остаточного рішення сума таких санкцій списується з позабалансового рахунка. Якщо скарга не задоволена / справа програна, то доведеться нарахувати санкції вже в балансі (вищезазначеною проводкою).

І ще — нарахування в бухобліку податкових штрафів (і деяких видів пені) здійснюється на підставі ППР, а от пені — як правило, на підставі бухгалтерської довідки (детальніше — про «своєрідність» ситуації з нарахуванням та оформленням/стягненням пені читайте на с. 33 цього номера).

Тепер наведемо прості кореспонденції.

Облік податкових штрафів і пені

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума (грн.)

Дт

Кт

1

Нараховано штраф фіскалами за підсумками перевірки за ст. 123 (126, 127) ПКУ

948

641/ПДВ/Санкції

10000

2

Нараховано суму пені відділом обліку ДПС у зв’язку з донарахуваннями на цій перевірці

948

641/ПДВ/Санкції

768

3

Перераховано суму штрафу та пені

641/ПДВ/Санкції

311

10768

4

Нараховано санкцію фіскалами за актом перевірки, яка адміністративно оскаржується

042

5000

5

Завершено процедуру оскарження

042

5000

Якщо рішення — не на користь платника, складається проводка

948

641/ПДВ/Санкції

5000

Облік у «ФІЗиків» (ФОП)

На жаль, на відміну від юросіб, ст. 177 ПКУ не дає можливості ФОП зменшити собі базу оподаткування на суми податкових штрафів і пені. Пункт 177.4, незважаючи на запозичення до нього «витратних ідей» з бухобліку, ніде не згадує фінсанкції (у тому числі за порушення податкового законодавства). А його п.п. 177.4.4, в якому наведено перелік «інших витрат», містить вичерпний перелік таких витрат, які ФОП на загальній системі може включити собі до витрат, і там відсутні фрази на кшталт «зокрема», «у тому числі», «та інші» тощо.

Тому зменшення оподатковуваної ПДФО бази на суми будь-яких (а не тільки податкових) санкцій може таким ФОП «вийти боком». Що ж до юросіб і ФОП, які працюють на єдиному податку, то їм ця тема не цікава, оскільки в будь-якому разі суми санкцій не вплинуть у них на суму єдиного податку.

висновки

  • Податкові санкції (штраф і пеня) на законних підставах (через бухоблік) зменшують об’єкт оподаткування податком на прибуток. Проте вони не зменшують об’єкт оподаткування ПДФО (у ФОП).
  • Нові («штрафні») податкові різниці, передбачені в п.п. 140.5.11 ПКУ при обчисленні податку на прибуток, не застосовуються щодо податкових штрафів і пені.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі