Теми статей
Обрати теми

Штрафуємо за договором: з урахуванням ПДВ?

Амброзяк Наталя, юрист
Договірні відносини як подружнє життя — не все буває гладко. Інколи і між контрагентами трапляються непорозуміння. Наприклад, за договором постачання ви здійснили передоплату, а постачальник своєчасно не спрацював. Передав продукцію з порушенням строків, передбачених угодою. І начебто все зрозуміло: пред’являємо претензію, нараховуємо штрафні санкції — справу зроблено. Але якщо в договорі передбачено, що штрафні санкції розраховуються виходячи з вартості товару? Чи враховувати при цьому суму ПДВ? Зараз розберемося.

Одразу зауважимо: розрахунок штрафних санкцій з прив’язкою саме до вартості товару в договорах — досить розповсюджена практика.

Звичайно, недобросовісний постачальник буде у будь-який можливий спосіб намагатися якщо не уникнути відповідальності, то заплатити якомога менше за свій «прокол».

Однією з таких спроб стає заперечення, що при подібному договірному формулюванні ПДВ нібито включати до розрахунку штрафної санкції не можна. Аргумент досить простий: ПКУ розмежовує поняття «ціна» і «вартість». І причина в тому, що п. 188.1 цього Кодексу визначає як базу договірну вартість товарів. Водночас згідно з п.п. 194.1.1 ПКУ податок, про який ми говоримо, додається до ціни товарів/послуг. Кредитори ж наполягають на тому, що ПДВ все ж таки враховувати при розрахунку штрафних санкцій необхідно.

Тут ключове питання — тлумачення терміна «вартість товару».

Цивільне і господарське законодавство, на жаль, ясності не додає. ГКУ, як і ЦКУ, дає тільки поняття ціни. Так, відповідно до ч. 1 ст. 189 ГКУ ціною в цьому Кодексі є вираження в грошовій формі еквіваленту одиниці товару (продукції, робіт, послуг тощо), які підлягають продажу (реалізації). Цей еквівалент повинен використовуватися як тариф, розмір плати, ставки або збору, крім ставок і зборів, які використовуються в системі оподаткування.

Проте погляньте уважніше на п. 188.1 ПКУ. Він саме і свідчить про те, що

договірна вартість товару за загальним правилом включає ПДВ

Але для розрахунку бази від неї необхідно «відняти» у тому числі і податок, що нас цікавить.

І судова практика йде шляхом ігнорування відмінностей між поняттями «ціна» і «вартість».

Зокрема, Одеський апеляційний госпсуд у постанові від 05.06.2014 р. у справі № 916/463/14* не взяв до уваги заперечення відповідача про завищення розміру пені через те, що при її розрахунку вартість товару брали з ПДВ. Суд замість цього зазначив, що загальна вартість продукції відповідно до чинного законодавства і умов контракту розраховується з урахуванням ПДВ. Саме з цієї суми слід виходити, обчислюючи штрафні санкції. Розрахунок пені при порушенні строків постачання виходячи з вартості товару з ПДВ не бентежить і вищі судові інстанції (див., наприклад, постанову ВГСУ від 17.11.2016 р. у справі № 910/5027/15-г**).

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/39074847.

** http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62986238.

У цілому підсумок такий: має рацію кредитор. Оскільки в договорі ви прив’язуєте штрафну санкцію до вартості товару, то включати ПДВ потрібно обов’язково. Якщо, звичайно, в договорі ви прямо не зазначили інше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі