Теми статей
Обрати теми

Додаток 8 (Д8)

Адамович Наталія, Альошкіна Наталя, Солошенко Людмила, Бобро Анатолій, Вишневський Михайло, податкові експерти
Згідно з п. 201.10 ПКУ платнику ПДВ надано право подати скаргу до контролюючого органу на недобросовісного контрагента, який порушив порядок складання податкових накладних (ПН) / розрахунку коригування (РК) і з вини якого він ризикує втратити податковий кредит. З метою реалізації такого права передбачено подання додатка Д8.

Скарга. Вона може бути подана у двох випадках.

По-перше, коли ваш контрагент (постачальник/ покупець) своєчасно не зареєстрував в ЄРПН ПН/ РК. Майте на увазі: таке право не поширюється на ПН/РК, реєстрація яких може бути зупинена згідно з п. 201.16 ПКУ. Це очевидно, оскільки щодо винної сторони працюватиме своя процедура перевірки контролюючим органом. Нагадаємо: порядок зупинення реєстрації ПН/РК планують «запустити» тільки з 1 липня 2017 року, тому до цієї дати таких ПН і РК просто не буде.

По-друге, якщо постачальник при складанні ПН допустив помилки в частині заповнення обов’язкових реквізитів ( п. 201.1 ПКУ). А от поскаржитися на допущені помилки в розрахунку коригування вже не вийде*.

* Раніше податківці дозволяли подавати скарги на помилки, допущені, у тому числі, в РК (див. категорію 101.20 БЗ). Проте ця консультація переведена до недіючих, тому тепер поскаржитися на помилки в РК, скоріше за все, не вийде.

Проте не всі помилки в обов’язкових реквізитах ПН небезпечні втратою для покупця податкового кредиту (ПК). Адже, як свідчить останній абзац п. 201.10 ПКУ, податкова накладна з помилками в обов’язкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД) є підставою для включення її до ПК. За умови, що такі помилки не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послуги, що поставляються), період, сторони і суму податкового зобов’язання (ПЗ). Завдяки такій «пом’якшувальній» нормі дуже вже чіплятися до постачальника не варто.

На жаль, сам факт подання заяви зі скаргою не дає права платнику ПДВ відобразити ПК або зменшити ПЗ, а стане лише підставою для обов’язкового проведення контролюючим органом документальної позапланової перевірки недобросовісного постачальника. Строк, протягом якого контролюючий орган зобов’язаний розпочати перевірку, з 1 січня 2017 року подовжили з 15 до 90 календарних днів з дня надходження додатка Д8. Мета цієї перевірки: виявити достовірність і повноту нарахування продавцем зобов’язань за оскаржуваною операцією.

Після подання додатка Д8 «скаржнику» залишається тільки чекати, коли буде виправлена помилка або проведена довгоочікувана реєстрація податкового документа.

Строки подання. Подати додаток Д8 до декларації з ПДВ можна вже за звітний період, у якому отримали дефектні ПН або порушено граничний строк реєстрації ПН та/або РК. При цьому за платником ПДВ це право зберігається протягом 365 календарних днів, що настають за граничним строком подання декларації за такий звітний період.

Як і раніше, до додатка Д8 необхідно подати копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копій первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Цього вимагають норми п. 201.10 ПКУ. Причому доти, доки не буде реалізовано технічну можливість подання в електронній формі сканованих копій первинних документів разом з декларацією з ПДВ, платнику податків доведеться надавати до контролюючого органу паперові копії таких документів. Укластися з їх поданням потрібно у строки подання декларації, до якої вони додаються. І не забудьте в заяві зазначити кількість аркушів таких підтвердних документів.

Тепер розглянемо безпосередньо порядок заповнення додатка Д8. Зауважимо, що наказом № 276 зміни до додатка Д8 унесені практично не були. Прибрали з верхньої частини тепер уже зайві рядки про тип декларації 0110-0130. А до графи 6 «номер» додали виноску, що в разі відсутності інформації про номер ПН та/або РК ця графа не заповнюється. Це логічно, адже якщо ПН/РК не була складена і подана в електронній формі, відповідно і номер такого документа платник не знає. Причому податківці й раніше рекомендували так чинити, до того ж говорили не заповнювати в такому разі графу 5 «дата» (див. категорію 101.20 БЗ, що діяла до 01.01.2017 р.). Хоча, вважаємо, дату податкового документа платник легко може знайти в первинних документах.

Заповнення додатка Д8

Найменування графи

Номер графи

Опис

Назва документа (податкова накладна / розрахунок коригування)

2

Вносимо назву документа, «очікування» якого не виправдалися. Наприклад: «податкова накладна» або «розрахунок коригування»

Платник податку, на якого подається заява зі скаргою (продавець/ покупець)

найменування (прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи)

3

Тут зазначаємо повну або скорочену назву юрособи, яка «провинилася», згідно з її статутними документами або повністю П. І. Б. фізособи — платника ПДВ

індивідуальний податковий номер

4

ІПН такого постачальника/покупця. Найменування і ІПН контрагента беремо з первинних документів. Також можна переконатися в достовірності цих даних, звернувшись до загальнодоступних джерел в Інтернеті: на сайті ДФСУ (http://sts.gov.ua/reestr_new)

Податкова накладна / розрахунок коригування

дата

5

Дата зіпсованої/незареєстрованої ПН/РК. За відсутності такого податкового документа — дата податкової події, коли документ мав бути виписаний. Беремо інформацію з первинних документів

номер

6

Зазначаємо номер складеної ПН/РК, зіпсованої/незареєстрованої в ЄРПН, а в разі його відсутності не заповнюємо. Так зазначено у виносці до цієї графи

обсяг постачання, коригування (без податку на додану вартість), грн.

7

Відображаємо обсяг постачання товарів/послуг без ПДВ. Переносимо дані з первинних документів, що підтверджують факт здійснення госпоперації. Увага (!), зазначаємо дані не з помилкової ПН, а реальні. Ураховуємо абсолютно всі покупки, незалежно від мети їх подальшого використання

сума податку на додану вартість / коригування податкового зобов’язання та податкового кредиту, грн. (+/-)

8

Безпосередньо сама сума ПДВ: що збільшується — із знаком «+», що зменшується — із знаком «-». Беремо її також із первинних документів або із зіпсованих/незареєстрованих в ЄРПН ПН/РК. Увага (!), зазначаємо дані не з помилкової ПН, а реальні

Опис допущених продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних строків реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування

9

Тут слід описати порушення, допущені контрагентом: зазначити суть помилки в заповненні ПН або повідомити про факт порушення строків реєстрації ПН/РК. Наприклад:

«Не вказано код УКТ ЗЕД»

«Покупець порушує строк реєстрації РК в ЄРПН. Граничний термін закінчився 31.03.2017 р.»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі