Теми статей
Обрати теми

Компенсація за затримку виплати зарплати: від нарахування до штрафу

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 р. № 394/0/101-17/282

висновок документа


Компенсація за затримку виплати заробітної плати не включається до мінімальної зарплати

Безумовно, ви знаєте, що компенсація працівникам втрати частини зарплати у зв’язку із затримкою її виплати (далі — компенсація) нараховується та виплачується працівникам у разі затримки виплати зарплати на один і більше календарних місяців. Її величина залежить від (1) суми нарахованої, але не виплаченої працівнику зарплати за відповідний місяць (після утримання податків та обов’язкових платежів) та (2) величини приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) за період невиплати доходу.

Компенсацію нараховують один раз безпосередньо перед виплатою заборгованості із зарплати, а виплачують у тому місяці, в якому виплачується заборгованість за зарплатою за відповідний місяць. До речі, коефіцієнти компенсації для розрахунку її суми ви можете знайти в нашому виданні щомісяця (для розрахунку компенсації у квітні див. їх у статті «Доходи за 2003 – 2017 рр. виплачені у квітні 2017 року: розраховуємо компенсацію»).

Як бачите, компенсація «щільно прив’язана» до невиплаченої зарплати за минулі періоди, але при цьому вона включається до фонду додаткової зарплати того місяця, в якому її фактично нарахували (див. п.п. 2.2.8 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5).

Крім того, компенсація не зазначена серед виплат, що не враховуються при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Вони перелічені в ч. 2 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці). Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Але чи є сума компенсації, нарахована в поточному місяці, виплатою за виконану місячну (годинну) норму праці цього місяця? Однозначно ні. А отже, вона не повинна входити до складу виплат, що включаються до зарплати для забезпечення її мінімального розміру, навіть незважаючи на те, що вона прямо не названа у ст. 31 Закону про оплату праці. Тому суму компенсації нараховуємо зверху 3200 грн.

Лист Держпраці від 19.05.2016 р. № 5548/4/4.3-ГП-16

висновок документа


За непроведення компенсації за затримку виплати зарплати роботодавцям загрожує штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати (абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП)

Компенсація втрати частини зарплати у зв’язку з порушенням строків її виплати не є мінімальною державною гарантією. Отже, у разі її непроведення до роботодавця не може (!) бути застосовано штраф відповідно до абзацу четвертого ч. 2 ст. 265 КЗпП (10 мінзарплат за кожного працівника, якому не було нараховано компенсацію).

Але зовсім уникнути штрафу не вийде. За порушення вимог Порядку проведення компенсації, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159, роботодавцю «світить» штраф в одну мінзарплату (наразі — 3200 грн.) на підставі абзацу восьмого ч. 2 ст. 265 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі