Теми статей
Обрати теми

Як заповнити повідомлення про працевлаштування внутрішнього сумісника

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики
На підприємстві за основним місцем роботи працює працівник (на повну ставку). Найближчим часом плануємо залучити його до роботи на умовах внутрішнього сумісництва (на півставки). Чи необхідно подавати до органу фіскальної служби Повідомлення про прийняття на роботу працівника — внутрішнього сумісника? Якщо так, то при заповненні цього Повідомлення до якої категорії осіб слід віднести внутрішнього сумісника: «1» — наймані працівники з трудовою книжкою чи «2» — наймані працівники без трудової книжки?

У запитанні йдеться про Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення), форма якого наведена у додатку до постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413. Вказане Повідомлення розроблене на виконання ч. 3 ст. 24 КЗпП. У ній зазначено: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення органа ДФСУ про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.

Отже, зараз при працевлаштуванні працівника (до його допуску до роботи) роботодавець має: укласти із працівником трудовий договір (в усній або письмовій формі), видати наказ (розпорядження) про прийняття на роботу + подати органу фіскальної служби Повідомлення за установленою формою.

Підкреслимо: ч. 3 ст. 24 КЗпП приписує роботодавцю подавати Повідомлення при оформленні кожного трудового договору із працівником. При цьому вона не містить винятків чи особливих приписів щодо працевлаштування працівника на умовах сумісництва (у тому числі внутрішнього).

Більш того, при оформленні трудових відносин із працівником — внутрішнім сумісником роботодавець обов’язково укладає трудовий договір в усній або письмовій формі (п. 1 постанови КМУ від 03.04.93 р. № 245). Таким чином, на оформлення трудових відносин на умовах внутрішнього сумісництва поширюються вимоги ч. 3 ст. 24 КЗпП.

Важливо! При укладанні трудового договору із працівником — внутрішнім сумісником роботодавець до його допуску до роботи саме як сумісника має видати наказ (розпорядження) про прийняття на роботу та подати органу фіскальної служби Повідомлення

У гр. 4 Повідомлення необхідно вказати категорію особи, яка працевлаштовується: «1» — наймані працівники з трудовою книжкою або «2» — наймані працівники без трудової книжки.

При цьому на осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи. Запис відомостей про роботу за сумісництвом здійснюється за бажанням працівника роботодавцем за основним місцем роботи (пп. 1.1 і 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників від 29.07.93 р. № 58).

Тож фактично трудова книжка працівника, оформленого одночасно і за основним місцем роботи і за внутрішнім сумісництвом, зберігається в одного роботодавця.

Незважаючи на це, для цілей заповнення гр. 4 Повідомлення позначення «1» застосовують для відображення працевлаштування працівника за основним місцем роботи, а позначення «2» — для відображення працевлаштування працівника за сумісництвом (зовнішнім чи внутрішнім).

Отже, при укладанні із працівником трудового договору про роботу на умовах внутрішнього сумісництва роботодавець обов’язково подає органам фіскальної служби Повідомлення, у гр. 4 якого вказує позначення «2» (наймані працівники без трудової книжки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі