Теми статей
Обрати теми

Січневе акумулювання сільгоспПДВ: не пройшло й півроку…

Бобро Анатолій, податковий експерт

висновок документа


Сільгосппідприємствам — колишнім спецрежимникам надається право:

— збільшити регліміт для реєстрації ПН/РК на суму сільгоспПДВ, задекларовану за грудень 2016 року, що була своєчасно сплачена у січні 2017 року прямо на спецрахунок підприємства без транзиту через рахунок в СЕА;

— у межах суми такого збільшення повернути кошти з рахунку в СЕА на поточний рахунок

Іноді диву даєшся, як «вчасно» наші народні обранці стають на захист аграріїв. Ознайомившись із змінами до ПКУ, що внесені згідно із Законом, що коментується, начебто треба радіти, а насправді стає прикро. Чому так: спочатку створюємо надуману проблему, а потім «героїчно» її долаємо…

Цілком очевидно: Закон, що коментується, — це, можна сказати, відгомін, запізніла реакція законодавців на свавілля контролерів у січні 2017 року, коли були заблоковані додаткові електронні рахунки колишніх спецрежимників сільгоспПДВ. А їх розблокування на один день (по іронії долі це була п’ятниця 13-те) сприймалось як єзуїтське знущання. Внаслідок чого, нагадаємо, аграрії були вимушені:

— для «формули» регліміту ПН/РК здійснювати поповнення основного рахунку СЕА за розрахунками з бюджетом;

— акумулювання коштів спецрежимного сільгоспПДВ на власному спецрахунку проводити напряму з поточного рахунку без транзиту їх через додаткові рахунки СЕА.

У підсумку це вилилось селянам в подвійний негатив: перший — акумульовані кошти не потрапили до «формули», другий — перерахування коштів на основний СЕА-рахунок стало додатковим фінансовим навантаженням, передчасним вимиванням оборотних коштів.

Здавалось би, Закон, що коментується, відновлює справедливість (див. новий п. 60 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Адже він має таке ж подвійне спрямування:

(1) до 31.12.2017 р. сума регліміту, на яку платник має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН, збільшується на суму коштів, що були перераховані з 1 по 30 січня 2017 року з поточних на спецрахунки, відкриті сільгосппідприємствам. Щоправда, з обмеженням — не більше суми, що мала спрямовуватися на спецрахунок згідно з податковою звітністю за грудень 2016 року, крім уточнюючих розрахунків.

Зверніть увагу, йдеться про платежі у межах граничного строку сплати за декларацією.

Таке збільшення здійснюється одноразово за заявою в довільній формі, поданій платником контролерам разом з підтверджуючими копіями платіжних доручень;

(2) у межах суми такого збільшення платник має право подати податківцям заяву про повернення коштів з рахунку в СЕА на поточний рахунок. Увага! Це стосується платників, у яких такі кошти обліковуються на рахунках у СЕА ПДВ на момент подання такої заяви*. Зауважте: в день її подання регліміт відразу зменшать.

* Такою заявою є додаток Д4 до ПДВ-декларації.

Очевидно, ефект від реалізації цього Закону на практиці — лише 50 %. Наразі друга половина квітня, а отже малоймовірно, що «зайві» в умовах січня кошти на основному рахунку СЕА до цих пір «висять» не використаними для сплати ПЗ з ПДВ до бюджету за деклараціями за грудень 2016 року та наступні місяці поточного року. Тобто «зайві» січневі кошти уже не наздогнати: поїзд пішов…

А от відновити регліміт можна до кінця року, проте радимо аграріям не зволікати. Умовно це можна вважати «поверненням» коштів шляхом збереження. Адже тепер для реєстрації ПН/РК не треба буде поповнювати електронний рахунок СЕА.

Закон набрав чинності з 15 квітня 2017 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі