Теми статей
Обрати теми

«Вони невиправні!», або Помилки в номері і даті ПН

Нестеренко Максим, податковий експерт
Помилки в номері і даті податкової накладної в нашій темі займають особливе місце. Тож присвятимо їм окрему статтю.

Суть помилки

Номер і дата ПН першими згадуються в переліку обов’язкових реквізитів цього податкового документа ( пп. «а», «б» п. 201.1 ПКУ). А от про виправлення помилок у цих реквізитах Порядок № 1307 говорить окремо від усіх інших помилок:

не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера

Чому саме ці реквізити не можна виправляти стандартним, звичним способом — зазначивши правильні дані в РК? Пояснюється це дуже просто: у РК вказуються дата та номер ПН, до якої вносяться зміни. Це правило встановлено тим самим п. 21 Порядку № 1307, яким визначено заборону виправлення дати і номера у загальновстановленому «виправляючому» порядку. Іншими словами, на практиці неможливо виправити помилкові дату і номер ПН за допомогою порожнього РК. Продавець не має права у «виправляючому» РК зазначити правильні дату чи номер, бо ж номер і дата ПН, зазначені у РК повинні співпадати із номером і датою, зазначеними у самій ПН.

Правила виправлення

Що ж робити у тому випадку, якщо у ПН таки допущено помилку у даті чи номері? Порядок виправлення помилки у цьому випадку буде схожий на виправлення помилок в ІПН. Тобто: (1) складаємо зменшуючий РК, яким обнуляємо ПН з помилковою датою чи номером; (2) складаємо нову ПН правильною датою і з іншим (правильним) номером.

«Зменшуючий» РК продавець складає на дату виявлення помилки. Тобто в полі «Дата складання» РК зазначаємо ту поточну дату, коли виправляємо помилку у ПН. До заголовної частини цього РК слово в слово переносимо дані з «помилкової» ПН (зокрема, записуємо все ті ж «помилкові» дату або номер). А от у табличній частині цього РК суми відображаємо з мінусом (тобто мінусуємо обсяги операцій). При цьому до графи 2 розділу Б РК записуємо «Виправлення помилки».

Як і будь-який інший «зменшуючий» РК, РК на обнулення ПН з помилковими датою чи номером реєструється покупцем ( п. 192.1 ПКУ; п. 22 Порядку № 1307). Виняток — тільки для тих ПН з помилковими датою чи номером, які були складені на неплатника ПДВ. Тобто усе за загальними правилами ЄРПН-реєстрації для РК.

Що ж до нової ПН, то вона теж складається без якихось суттєвих особливостей. У новій ПН табличну частину заповнюємо так само, як і у неправильній ПН. А от у заголовній частині зазначаємо вже правильну дату (дату першої ПДВ-події) і правильний номер (номер зазначаємо так, як він мав би бути зазначений від самого початку). Реєструвати цю нову ПН в будь-якому випадку повинен продавець. І якщо помилку виявили не одразу, саме йому «світять» штрафи за прострочену реєстрацію ПН згідно з п. 1201.2 ПКУ. Також продавцю слід пам’ятати, що

виправити помилку в даті або номері та зареєструвати нову ПН вийде, якщо з дати першої події не минуло 365 днів

А от якщо помилку виявили пізніше, зареєструвати нову ПН не вийде і покупець втратить за цією ПН податковий кредит. Останній абзац п. 201.10 ПКУ від цієї небезпеки не врятує, адже помилки в даті ПН — це ті помилки, які не дають можливості належним чином ідентифікувати операцію. Підтверджують такий суворий і невтішний для платника висновок також і податківці (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.17).

Відображення в декларації

Відображення операцій в декларації з ПДВ продавця і покупця ПН при виправленні помилки у номері чи даті в цілому ідентичне ситуації з тим, як уноситься до декларації з ПДВ інформація про виправлення помилки в ІПН.

Продавець. Для продавця принципово важливо в будь-якому випадку нарахувати податкові зобов’язання на дату першої ПДВ-події ( п. 187.1 ПКУ). Адже операція з постачання була і, відповідно, виник об’єкт оподаткування ПДВ. Тож якщо помилку виявлено до того, як ПН з помилковим номером чи датою потрапила до декларації, у декларації показуємо тільки податкові зобов’язання на підставі правильної ПН. Натомість ані помилкову ПН, ані зменшуючий РК на її «обнулення» до декларації не заносимо.

А от якщо помилку виявлено вже після того, як помилкова ПН потрапила до декларації, — ситуація інакша.

Обережним платникам рекомендуємо дочекатися реєстрації «виправляючого» РК і після цього подати УР до ПДВ-періоду першої події. Причому, на нашу думку, у такому УР слід розгорнуто показати як зменшення податкових зобов’язань за «виправляючим» РК (у рядку 7), так і податкові зобов’язання за новою ПН (у рядку 1.1 чи 1.2). При цьому до УР потрібно додати уточнюючий додаток Д1, у якому відобразиться «виправляючий» РК.

А от сміливі платники можуть і не чекати на РК. Вони можуть зменшити податкові зобов’язання, нараховані у помилковій ПН, на підставі бухдовідки. У такому випадку в декларації відображається тільки це «бухдовідкове» зменшення, а «виправляючий» РК до ПДВ-звітності продавця узагалі ніколи не потрапить. Його складання і реєстрація у такому випадку потрібна хіба що для того, аби виправити ліміт реєстрації.

Покупець. Спочатку — очевидний висновок:

покупець, який отримав ПН з помилковою датою, у своїй ПДВ-звітності нічого не робить

Він просто реєструє «обнулюючий» РК і чекає, поки продавець складе і зареєструє ПН з правильною датою. Тільки після цього покупець може відображати податковий кредит. А що робити у тому випадку, якщо покупець з якихось причин таки узяв собі в податковий кредит ПН з неправильною датою, а продавець склав і зареєстрував правильну ПН у наступному періоді? Тоді покупцю доведеться подавати УР до періоду, в якому він відобразив податковий кредит за помилковою ПН і знімати цей кредит, сплативши суму недоплати ПДВ і 3 % «самоштрафу» (якщо завищення податкового кредиту призвело до недоплати). А податковий кредит на підставі правильної ПН покупець зможе відобразити тільки у періоді, коли складено і зареєстровано правильну ПН.

Наостанок — традиційний практичний приклад (див. рисунок на с. 31).

img 1 img 2

Приклад. ТОВ «Бусел» здійснило постачання 100 пляшок соняшникової олії (місткістю 2 л) за ціною 84 грн./пляшка (у тому числі ПДВ — 14 грн.) для ТОВ «Капро», але помилково склало податкову накладну 06.04.2017 р. замість 04.04.2017 р.

Як бачите, незважаючи на уявну «невиправність» дати і номера ПН, виправити їх, у принципі, можна.

висновки

  • Неправильна дата ПН — це помилка, яка заважає ідентифікувати операцію, тому покупець за такою ПН не має права на податковий кредит.
  • Помилка в номері чи даті ПН не може виправлятися шляхом складання і реєстрації порожнього РК.
  • Аби виправити помилку в даті чи номері ПН, продавець повинен скласти зменшуючий РК, яким «обнулити» помилкову ПН, а потім скласти нову ПН з правильною датою і з іншим номером.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі