Теми статей
Обрати теми

Виправляємо несумову помилку в розділі Б

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Як правило, у табличній частині ПН частіше доводиться виправляти сумові помилки. Але «закрадаються» сюди помилки, що не пов’язані зі зміною компенсації вартості товарів/послуг. Так, якщо помилки стосуються обов’язкових реквізитів ПН, вони цілком можуть «зіпсувати життя» платнику податків. А щоб цього не сталося, помилки слід виправляти. Ось про це й поговоримо.

Перш за все, нагадаємо ті несумові помилки, що можуть виявитися в розділі Б табличної частини ПН і які слід виправляти. До них належать обов’язкові реквізити ( п. 201.1 ПКУ), зокрема: номенклатура (гр. 2 ПН), код товарів/послуг (гр. 3.1, 3.3 ПН).

Зрозуміло, що не всі обов’язкові реквізити заважають ідентифікувати операцію постачання, а отже, підлягають обов’язковому виправленню. Але враховуючи, що питання ідентифікації має занадто вже суб’єктивний характер, інколи краще виправити помилку, ніж доводити її неістотність. Тим більше, що у своїй більшості такі помилки виправити просто. Дивіться самі.

Виправити помилку в реквізиті ПН можна через РК, який складаємо на дату виявлення помилки за формою, затвердженою на момент реєстрації такого РК ( п. 3 Порядку № 1307), а реєструє «виправляючий» РК в ЄРПН безпосередньо сам постачальник ( п. 192.1 ПКУ).

У заголовній частині «виправляючого» РК повторюємо всі реквізити «помилкової» ПН, а саму помилку в загальному випадку виправляємо в табличній частині розділу Б у такому порядку.

1. Спочатку дублюємо неправильний запис з «помилкової» ПН, тобто заповнюємо так само, як вона була в ній відображена, але із знаком «-» у графі 7 «зміна кількості, об’єму, обсягу (-) (+)».

2. Нижче заповнюємо рядок або рядки (якщо замість однієї позиції повинно бути дві і більше) з правильним записом.

У результаті ні сума компенсації, ні сума ПДВ не зміняться (розділ А буде порожній), а номенклатура (або інший з перелічених вище обов’язкових реквізитів) буде виправлена.

Помилка в коді товарів УКТ ЗЕД /послуг ДКПП. Річ у тім, що при заповненні РК обов’язковому заповненню підлягають графи 4.1 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» і 4.3 «Код послуги згідно з ДКПП» ( п. 24 Порядку № 1307). Причому цілком реальна ситуація, коли виправляємо «помилкові» ПН, в яких ці коди, у принципі, не підлягали заповненню (ПН з постачання вітчизняного товару — до 01.01.2017 р. і з постачання послуг за період до 15.03.2017 р.). У такому разі доведеться заповнити ці графи в РК, навіть якщо вони не повинні були зазначатися в «помилковій» ПН за період її виписки. Проте, наскільки нам відомо, з реєстрацією таких РК у платників податків були проблеми (див. с. 35). Сподіваємося, що це тимчасовий промах, який податківці повинні виправити.

Помилка в необов’язкових реквізитах (наприклад, одиниця виміру та її код, графи 4 і 5 ПН). По суті, помилка тільки в цих реквізитах не робить ПН недійсною. Проте якщо покупець просить виправити і у вас є бажання піти йому назустріч, то чом би й ні. Зробити це можна за таким самим принципом: (1) прибираємо (дублюємо із знаком «-») помилковий рядок, (2) нижче наводимо рядок з правильними даними.

РК у декларації. Постачальник у ПДВ-декларації РК не відображає, оскільки для нього нічого не змінилося. Покупець відобразить ПК тільки за датою складання РК (при своєчасній його реєстрації) або за датою реєстрації (якщо РК зареєстровано з порушенням строків). Підстава: помилкова ПН і РК до неї. А от сміливіший покупець чекати реєстрації «виправляючого» РК не стане і відобразить ПК за «помилковою» ПН (якщо помилка, на його думку, не заважає ідентифікувати операцію).

Наведемо приклад виправлення помилки в номенклатурі товару. Припустимо: зазначили білий шоколад замість чорного та молочного. У розділі Б табличної частини РК одним рядком дублюємо «помилковий» запис із знаком «-» у гр. 7 «зміна кількості, об’єму, обсягу (-) (+)», а у другому і третьому рядках наводимо правильні записи.

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі