Теми статей
Обрати теми

Що, коли нашкодили у щоденній підсумковій ПН?

Павленко Олексій, податковий експерт
Підкажіть, якими наслідками підприємству можуть загрожувати помилки в податкових накладних, що виписуються за щоденними підсумками операцій. Ми в цих накладних не розписуємо всю номенклатуру, просто пишемо «товари в асортименті» і ставимо код УКТ ЗЕД якоїсь однієї товарної позиції. Дякуємо.

Нагадаємо, що виписку ПН за щоденними підсумками операцій (далі — «ЩП»-ПН) передбачено п. 201.4 ПКУ, зокрема при здійсненні постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачу (який є платником ПДВ), розрахунки за які здійснюються через касу/РРО або через банк або платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).

Але, на жаль, зараз практика щодо складання «ЩП»-ПН пішла «не туди». Фіскали замість того, щоб розумно дозволити платникам, як і раніше, у «номенклатурній» 2-й графі цих ПН писати «товари в асортименті» (можливо, тільки крім підакцизних), «замутили» для них старий-«лівий» варіант — приписавши зазначати в цій графі ПН товари, об’єднавши їх за групами (див. БЗ, категорія 101.17). Зауважимо, що цей варіант так само не має законного «коріння», як і той, що використовує читач, який поставив запитання, проте є набагато більш трудомістким...

Звичайно, платники, які не бажають займатися такою даремною працею (всупереч фіскалам), продовжують складати «ЩП»-ПН «по-старому» — у деяких випадках за «схемою», подібної до тої, що зазначена в запитанні читача. Крім того, на практиці зустрічаються різні варіації на «номенклатурну» тему в таких ПН: наприклад, нерідко у 2-й графі «ЩП»-ПН, які складаються за новою формою (тобто мають графу для коду послуг), деякі платники зазначають «Послуги з роздрібної торгівлі» з кодом у графі 3.3 — «47.00» згідно з ДКПП і загальну суму постачань за день.

Так чи інакше, а порушення тут очевидне. Адже якщо буквально виконувати вимоги ПКУ, то в «ЩП»-ПН слід зазначати абсолютно всю номенклатуру реалізованих за день товарів (із зазначенням за імпортними та підакцизними — 10-значних кодів УКТ ЗЕД, а за рештою — можна зазначати коди від 4 до 10 знаків).

Отже, що ж загрожує платнику за такі вільності-витівки у «ЩП»-ПН?

Якщо платник правильно відобразив обсяг постачання і суму ПДВ за такими операціями в декларації, то особливо страшного нічого йому не загрожує.

По-перше, нагадаємо, що до кінця цього року діє мораторій на штрафи за неправильне зазначення кодів товарів чи послуг в ПН (див. п. 351 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

По-друге, нагадаємо, що в п. 1201.3 ПКУ є штраф у розмірі 170 грн. за помилки в обов’язкових реквізитах у ПН (і додаткові штрафи за невиправлення таких помилок після перевірки). А до цих обов’язкових реквізитів згідно з п. 201.1 ПКУ належить не тільки код товарів чи послуг, а й опис/номенклатура товарів/послуг. Утім, у нашій ситуації небезпека спіймати штраф згідно з п. 1201.3 ПКУ за «номенклатурну» помилку в «ЩП»-ПН нікчемна. Річ у тім, що штраф згідно з цим пунктом повинен накладатися фіскалами «за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця». Але це не той випадок — наші покупці жодних «закладних»-заяв типу «Д8» апріорі подати не можуть (навіть якщо б і забажали «насолити» продавцю ☺), оскільки вони — неплатники ПДВ.

По-третє, що стосується небезпеки накладення адмінштрафів на винних посадових осіб за ст. 1631 КУпАП (нібито «за порушення правил ведення податкового обліку»), то, якщо сума ПДВ у декларації буде відображена правильно, вони тут теж незастосовні — див. БЗ, кат. 101.30.

Отже, подібні «імпровізації» у «ЩП»-ПН наразі не караються ☺.

Проте з 1 липня, коли закінчиться тестово-блокувальний режим, не виключаються зупинення реєстрації таких «ЩП»-ПН, а можливо, і ще якісь пов’язані з цим негаразди*...

* До речі, наші висновки підтверджують і податківці (див. https://buhgalter911.com/news/news-1028180.html).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі