Теми статей
Обрати теми

«Реінкарнація» ПН (за якою фіскали «викосили» ПК)

Павленко Олексій, податковий експерт
Податківці під час перевірки нашого підприємства знайшли помилку в податковій накладній, вилучили суму з податкового кредиту, тим самим збільшивши (донарахувавши) нам зобов’язання з ПДВ, ще й застосували штрафні санкції (25 %). Якщо після перевірки на наше прохання поста- чальник випише розрахунок коригування і виправить цю ПН, чи можна відновити суму ПДВ у податковому кредиті?

На наш погляд, у цій ситуації відсутні законодавчі перешкоди для відновлення, а точніше, повторного відображення ПК згідно з виправленою постачальником ПН. Подібного обмеження (типу «померла, так померла»☺) «правоздатності» ПН ви не знайдете в жодному з чинних нормативів. Якщо, звичайно, до дати виправлення помилки в ПН, яке дає право на (повторне) уключення ПДВ до ПК не минуло 365 днів з дати складання ПН (див. п. 198.6 ПКУ)*.

* Якщо ж 365 днів з дати виписки ПН минуло, то, можливо, теж не все втрачено. Хоча фіскали заперечують проти відображення ПК за ПН, помилку в якій було виправлено після закінчення 365 днів з дати виписки ПН. Детально читайте про це в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 45.

Тут можна міркувати таким чином — уперше включення до складу ПК суми ПДВ за «відбракованою» фіскалами ПН відбулося неправомірно — передчасно. Тобто — коли ПН містила помилки, що не дозволяли відображати ПК. Сума ПДВ у «дефектній» ПН** може бути включена до ПК не раніше того періоду, коли в ПН були виправлені помилки (тільки тоді така ПН стає «легітимною»).

** Тобто ПН, що містить такі помилки, які не дозволяють відобразити ПК навіть на підставі останнього абзацу п. 201.10 ПКУ.

Це випливає і з роз’яснень головних фіскалів — див. їх консультацію в БЗ (кат. 101.14). Висновок зазначеної консультації полягає в такому. Якщо допущені в ПН помилки не дають можливість ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони і суму ПЗ, то право на ПК на підставі такої ПН виникає тільки після виправлення цих помилок. Але можуть бути проблеми з відображенням ПК, коли виправлення провели після закінчення 365 календарних днів з дати складання цієї ПН*.

Отже, до виправлення зазначених помилок у ПН у платника було відсутнє право на включення ПДВ до ПК, за що він і поплатився під час перевірки. Але після оформлення постачальником РК, що «підлікував» збиткову ПН, платник абсолютно законно може включити суму ПДВ з неї до ПК. Причому як у періоді виправлення помилок у ПН, так і в будь-якому з наступних податкових періодів, доки не минули 365 днів з дати складання ПН (або навіть у пізніших періодах, але тоді вже шляхом подання УР до відповідної декларації протягом «1095-денного» строку).

Адже згідно з ПКУ ви маєте право на включення цього ПДВ до ПК (!), яке в перший раз (через недбайливого постачальника) не без «допомоги» фіскалів вам реалізувати не вдалося.

Тут можна також провести аналогію з тією ситуацією, коли «дефектність» ПН (після відображення ПК за декларацією) ви б виявили самі. У такому разі вам довелося б подавати уточнюючу декларацію за період, в якому незаконно відобразили ПК, але після виправлення постачальником ПН у вас би й запитання не виникло щодо правомірності повторного (тепер уже — законного) уключення до ПК суми ПДВ згідно з цією ПН.

Тут може попутно виникнути ще таке запитання. Якби у вас на перевірці зняли ПК, що призвів би не до збільшення (донарахування) ПЗ, а до зменшення від’ємного значення за декларацією (у тому числі аж до останнього звітного періоду), чи не збільшить сума цього ПК від’ємне значення за декларацією вдруге?

Ні, цього не станеться — адже за декларацією за звітний період, у якому ви отримаєте ППР за формою В4 (якщо ви його не оскаржуватимете), ви повинні у спеціальному рядку 16.3 декларації (із знаком мінус) зазначити суму «викошеного» перевіркою ПК, на яку зменшується від’ємне значення. А от уже в періоді реєстрації РК, що виправляє «дефектну» ПН, (або в пізніших звітних періодах) ви можете відобразити суму ПДВ у складі ПК за відповідним рядком (10.1 або 10.2) декларації з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі