Теми статей
Обрати теми

Ломбард: реалізація заставного майна та ф. № 1ДФ

Філіповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування ПДФО Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ
У травні 2017 року ломбард надав громадянину під заставу майна (телефон) кредит у сумі 1800 грн., який він не повернув у встановлений договором термін до 9 червня. У зв’язку з цим ломбард реалізував заставлене майно 23 червня. З урахуванням усіх витрат ломбарду виручена грошова сума перевищила розмір виданого кредиту під заставу майна на 500 грн. Чи виникає об’єкт обкладення податком на доходи фізичних осіб та військовим збором у разі реалізації заставного майна ломбардом? Якщо так, то як такий дохід треба відобразити у ф. № 1 ДФ?

Вимоги до діяльності ломбардів та правила здійснення діяльності з надання фінансових послуг ломбардами, запровадження вимог до ломбарду як фінансової установи, установлення критеріїв облікової та реєструючої системи ломбарду наведені у Положенні про порядок надання фінансових послуг ломбардами, затвердженому розпорядженням Держфінпослуг від 26.04.2005 р. № 3981 (далі — Положення).

Ломбард — це фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам за рахунок власних або залучених коштів, під заставу майна на визначений строк і під процент та надання супутніх послуг ломбарду (п. 1.2 Положення).

Ломбардна операція — це операція, що здійснюється фізичною чи юридичною особою, з отримання коштів від юридичної особи, що є фінансовою установою, згідно із законодавством України, під заставу товарів або валютних цінностей. Ломбардні операції є різновидом кредиту під заставу ( п.п. 14.1.100 ПКУ).

Поняття «застава» визначено у ст. 572 ЦКУ та ст. 1 Закону України «Про заставу» від 02.10.92 р. № 2654-XII (далі — Закон № 2654). Так, кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов’язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави). Застава виникає на підставі, зокрема, договору (п. 1 ст. 574 ЦКУ).

Статтею 575 ЦКУ визначено окремі види застав, зокрема, заклад майна, що передбачає перехід предмета застави у володіння заставодержателя.

Відповідно до ст. 20 Закону № 2654 та ст. 589 ЦКУ у разі невиконання зобов’язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває права звернення стягнення на предмет застави.

При цьому, якщо при реалізації предмета застави виручена грошова сума перевищує розмір забезпечених цією заставою вимог заставодержателя, різниця повертається заставодавцю (ст. 25 Закону № 2654).

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV ПКУ, відповідно до п.п. 163.1.1 якого об’єктом оподаткування фізичної особи — резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено ст. 165 ПКУ. До таких доходів віднесені, зокрема:

— основна сума кредиту, що отримується платником податку (протягом строку дії договору), у тому числі фінансового кредиту, забезпеченого заставою, на визначений строк та під проценти (п.п. 165.1.29 ПКУ);

— доходи, отримані внаслідок реалізації заставленого майна, майна платника податку при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв’язку з невиконанням платником податку своїх зобов’язань за договором кредиту (позики), за умови, що таке майно було придбано за рахунок такого кредиту (позики) (абзац другий п.п. 165.1.16 ПКУ).

Зазначена норма містить обов’язкову умову, при виконанні якої дохід від відчуження заставного майна не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Водночас до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (див. п.п. 164.2.20 ПКУ).

При цьому особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з інших доходів, є податковий агент — для оподатковуваних доходів з джерела їх походження в Україні (п. п. «а» п. 171.2 ПКУ).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 %, визначену в ст. 167 ПКУ.

Тобто протягом строку дії договору основна сума кредиту, отриманого платником податку від ломбарду, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника.

Разом з тим

у разі неповернення грошових коштів у вигляді фінансового кредиту у термін, встановлений договором, сума такого кредиту включається до загального оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується на загальних підставах

При цьому доходом платника податку є також сума різниці, яка розрахована та повернута платнику відповідно до ст. 25 Закону № 2654.

Крім того, на виконання вимог п.п. «б» ПКУ особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані, зокрема, подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування.

Таким чином, ураховуючи викладене, суми грошових коштів, отриманих фізичною особою під заставу та неповернутих фінансовій установі оподатковуються ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

У випадку, що розглядається, сума ПДФО складає 414 грн. = (1800 грн. + 500 грн.) х 18 % : 100 %.

Сума військового збору — 34,50 грн. = (1800 грн. + + 500 грн.) х 1,5 % : 100 %.

Далі розглянемо питання відображення у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такого оподатковуваного доходу та сум ПДФО і ВЗ. Для спрощення припустимо, що податковому агенту потрібно відобразити у формі № 1ДФ тільки інформацію щодо фізособи, про яку йшла мова у запитанні.

Оподаткування суми кредиту здійснювалось у червні, а саме після закінчення терміну дії договору. Реалізації майна відбулася також у червні. Отже відображення показників проводиться у звітності за формою № 1-ДФ за II квартал за ознакою «127» так.

У розділі I ф. № 1ДФ:

у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається сума доходу — 2300,00 грн.;

у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу податковим агентом — 2300,00 грн.;

у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку — 414,00 грн.;

у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету 414,00 грн.

У розділі II ф. № 1ДФ рядок «Військовий збір»:

у графі «Загальна сума нарахованого доходу» відображається сума доходу — 2300 грн.;

у графі «Загальна сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу податковим агентом — 2300 грн.;

у графі «Загальна сума утриманого податку збору» нарахованого — 34,50 грн.;

у графі «Загальна сума утриманого податку збору» перерахованого — 34,50 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі