Теми статей
Обрати теми

Списання безнадійної кредиторки за авансами: ПЗ «знімаємо» за допомогою РК

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДФСУ від 20.07.2017 р. № 1283/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

ПДВ

висновок документа


При списанні після закінчення строку позовної давності безнадійної кредиторської заборгованості за отриманими авансами продавець може зменшити податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ на підставі «зменшуючого» розрахунку коригування (РК), зареєстрованого покупцем

Лист стосується продавця. Розглядається така ситуація: продавець отримав від покупця аванс (за першою подією показав ПЗ), проте так його і не отоварив (не здійснив постачання). Тоді ПЗ у продавця підлягають коригуванню. Адже якщо під отриманий аванс так і не було постачання, характер операції міняється. Після закінчення строку позовної давності аванс перетворюється для продавця у безповоротну фіндопомогу (п.п. 14.1.257 ПКУ) — остання, як відомо, ПДВ не обкладається; постачання «скасовується», тобто зникає і об’єкт для ПДВ. Тому ПЗ продавцеві треба відкоригувати.

До речі, з можливістю ПЗ-коригування продавцем урешті-решт погодилися і податківці (лист Міндоходів від 23.06.2014 р. № 11237/6/99-99-19-03-02-15; консультації у БЗ 101.16 і 101.15, чинні відповідно до 01.01.2015 р. і 01.07.2015 р.). Проте раніше контролери дозволяли продавцеві коригувати ПЗ на підставі бухдовідки! Остання, у свою чергу, жодним чином не впливала на ліміт реєстрації (тобто зі зменшенням ПЗ ліміт у продавця не відновлювався — не збільшувався). Що, загалом, поки було прийнятно. Оскільки, враховуючи загальний строк позовної давності 3 роки, поки що списували все ще «стару» («доспецрахункову») кредиторку, ПЗ за якою у продавця в ліміт не потрапляли (оскільки його тоді взагалі не було). А тому, насправді, не було і об’єктивної потреби коригувати ліміт.

Проте наближається момент, коли почнемо коригувати «більш свіжу» кредиторку — родом зі «спецрахункової» ери, ПЗ з ПК за якою у продавця і покупця вже повністю впливали на ліміт. Ось контролери, очевидно, і заспівали пісню про РК. І стали говорити, що відкоригувати ПЗ продавець може лише на підставі «зменшуючого» РК, зареєстрованого покупцем.

Хоча, насправді, ПКУ не вимагає при списанні кредиторки складати РК. Та і законних підстав для складання РК не так-то вже й багато: повернення товарів/передоплати, зміна ціни/номенклатури і виправлення ПН-помилок (ст. 192 ПКУ). Проте, без сумнівів, скоригувати ліміт допоможе саме РК.

У такому разі значення набуває інший момент. Наскільки буде зговірливий покупець? Чи захоче він, не отримавши товар від продавця, зареєструвати такий «зменшуючий» РК? Або ж проігнорує прохання продавця про реєстрацію. Тим паче що покупцеві у будь-якому випадку належить відкоригувати ПК — зменшити ПК, не чекаючи РК-реєстрації (п. 17 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569). І добре, якщо покупець досі взагалі ще «живий і здоровий». А що коли вже про нього ні слуху, ні духу? Тож РК-коригування може піднести свої «сюрпризи» продавцю і виявитися не таким «залізним», як на підставі бухдовідки. Адже через нього продавець руками й ногами пов’язаний з покупцем!

Ну а за версією податківців виходить, що продавцеві взагалі не можна відкоригувати ПЗ без «зменшуючого» РК, зареєстрованого покупцем. І це при тому, що самого об’єкта оподаткування більше немає! А тому вважаємо, що в таких наріжних випадках за продавцем все-таки повинна зберігатися можливість ПЗ-коригування на підставі бухдовідки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі