Теми статей
Обрати теми

«Транзит» інвалюти комітентові від комісіонера «на продаж»

Голенко Олександр, шеф-редактор
Чи може комісіонер-резидент-експортер перерахувати комітентові-резидентові інвалюту, що надійшла з-за кордону від покупця-нерезидента?

Не «може», а повинен.

Нагадаємо: 50 % інвалюти 1-ї групи Класифікатора.., затвердженого постановою Правління НБУ від 04.02.98 р. № 34, і рублів (далі — «інвалюта»), що надійшла за експортним контрактом, підлягає обов’язковому продажу. Давайте простежимо шлях інвалюти від покупця-нерезидента до комітента-резидента з урахуванням цієї «обов’язковості».

1. Інвалюта, що надійшла від нерезидента, підлягає зарахуванню на поточний інвалютний рахунок комісіонера-резидента через так званий розподільний рахунок (абзац дев’ятий п.п. «а» п. 5.3 Інструкції № 492*).

* Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

2. На відміну від ситуації, коли комісіонер був би не посередником, а самостійним продавцем-експортером, у вашому випадку інвалюта, що надійшла від нерезидента, від процедури обов’язкового продажу з розподільного рахунку комісіонера звільнена (див. п.п. 12 п. 2 постанови № 45**), тож підлягає зарахуванню на поточний інвалютний рахунок комісіонера.

** Постанова Правління НБУ від 30.05.2017 р. № 45.

3. На підставі абзацу четвертого п. 5.4 Інструкції № 492 за розпорядженням власника поточного інвалютного рахунку — комісіонера ця інвалюта в повному обсязі підлягає перерахуванню із зарахуванням на поточний інвалютний рахунок комітента-резидента також через розподільний рахунок (абзац десятий п.п. «а» п. 5.3 Інструкції № 492).

До речі, оскільки інвалюта, що надійшла комітентові-резидентові, від обов’язкового продажу її 50 % частини не звільнена (див. нижче), уповноважений банк комітента зобов’язаний зарахувати її (спершу) на відповідний розподільний рахунок (п. 4 постанови № 45).

4. Із суми інвалюти, що надійшла на відповідний розподільний рахунок в уповноваженому банку комітента, 50 % «обов’язково продаються» на міжбанку, виручена від продажу інвалюти гривня зараховується на поточний гривневий рахунок комітента, а інші 50 % цієї інвалюти — на його поточний інвалютний рахунок (п.п. 12 п. 2 постанови № 45).

5. Оскільки при цьому інвалюта не є засобом платежу в торговому обігу між комісіонером і комітентом, для такого перерахування комісіонерові не потрібна індивідуальна валютна ліцензія НБУ.

Це визнають податківці в листі ДПАУ від 21.12.2009 р. № 28396/7/22-5017 (ср. ).

Звертаємо вашу увагу, що в п. 13 інформаційного листа ВХСУ від 07.04.2016 р. № 01-06/1187/16 написано прямо: якщо комісійна угода має зовнішньоекономічний характер і виконується в іноземній валюті, то «вся отримана комісіонером виручка має бути передана в натурі комітентові як його власність».

Що ж до комісійної винагороди, то вона є оплатою послуг (посередницьких), наданих одним резидентом (комісіонером) — іншому резидентові (комітентові). Нагадаємо, що разова валютна операція, що полягає у використанні інвалюти як засобу платежу, потребує обов’язкового отримання індивідуальної ліцензії НБУ (п.п. «г» п. 4 ст. 5 Декрету КМУ від 19.02.93 р. № 15-93). За порушення цієї заборони встановлений штраф в еквіваленті суми інвалютного платежу, перерахованої за офіційним обмінним курсом НБУ на день такого платежу (абзац третій п. 2 ст. 16 цього ж Декрету).

Таким чином, комісійну винагороду від комітента комісіонерові слід перерахувати (виплатити готівкою) саме в гривні.

Хоча за бажанням в договорі комісії можна розмір винагороди не фіксувати в гривні, а прив’язати його до певної суми в інвалюті через офіційний обмінний курс НБУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі