Теми статей
Обрати теми

Технічне обслуговування програм і його облік

Нестеренко Максим, податковий експерт
Особливість КП у тому, що встановивши її один раз на комп’ютер, ще не можна «заспокоюватися». Програмі для адекватної роботи потрібна постійна технічна підтримка. Як це обліковувати? Давайте розберемося!
img 1

Регулярне обслуговування КП (її технічна підтримка) є одним з факторів ефективної роботи програми. Як це розглядати з облікового погляду?

Бухгалтерський облік

Очевидно, що регулярне технічне обслуговування (ТО) необхідне для підтримання КП в придатному для користувача стані. Так, наприклад, без своєчасного оновлення інформаційно-пошукових та довідкових систем їх неможливо буде використовувати в господарській діяльності підприємства. Вони просто втратять свою актуальність.

У цілому ТО КП умовно можна поділити на два типи:

(1) ТО, без якого програма узагалі працювати не зможе (налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків);

(2) ТО, без якого програма працювати буде, але неадекватно (оновлення до актуального стану).

Зауважимо: як перший, так і другий вид ТО обліковуватимуться однаково. Адже спрямовані вони на одне і те саме — підтримати програму у робочому стані, аби вона продовжувала бути для підприємства активом. Водночас таке регулярне поповнення (або техобслуговування) жодним чином не покращує КП. Адже внаслідок ТО основні характеристики КП залишаються незмінними. У зв’язку з цим витрати на техобслуговування не можна ототожнювати з витратами на модернізацію КП (щодо останнього — читайте статтю на с. 30 сьогоднішнього номера).

Адже згідно з п. 18 П(С)БО 8:

(а) первісна вартість НМА збільшується на суму витрат, пов’язаних із удосконаленням цих НМА і підвищенням їх можливостей та строку використання, які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигод;

(б) витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта НМА в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат звітного періоду.

Власне, принцип розподілу — той самий, що і розподіл ремонтів і поліпшень ОЗ згідно з пп. 14, 15 П(С)БО 7. Очевидно, що ТО КП підпадає саме під пункт «б». Тож перший (проміжний) висновок:

витрати на ТО КП уключаються в бухобліку до витрат періоду, в якому їх здійснено

Залежно від того напряму, за яким використовується комп’ютер, на якому встановлено КП, витрати на ТО КП можуть потрапити до складу виробничих, загальновиробничих, адміністративних чи збутових витрат.

Причому якщо плату за обслуговування підприємство вносить щомісячно, то в обліку такі витрати відображаються проводкою Дт 23/91/92/93 — Кт 631. Якщо ж оплату здійснюють одноразово на більш тривалий строк, то спочатку її відносять на витрати майбутніх періодів (Дт 39 — Кт 371) і лише після отримання результатів послуг списують на витрати звітного періоду (Дт 23/91/92/93 — Кт 39).

Акти приймання-передачі послуг можуть підписуватися щомісяця, щокварталу або наприкінці періоду обслуговування, за який було здійснено передоплату. Ми рекомендуємо підписувати акти, як мінімум, щокварталу. Втім витрати на ТО КП у будь-якому випадку слід відображати в тому періоді, в якому вони фактично понесені (отримані послуги з ТО). А витрати на їх придбання можна підтвердити не тільки актом, але і бухдовідкою, якщо акт «спізнюється». Докладно про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 10.

І ще один нюанс. Застерігаємо вас, шановні читачі, від досить поширеної помилки. На практиці іноді трапляється, що виконавець відразу після отримання авансу за обслуговування КП, розрахованого на певний період (наприклад, на рік), наперед видає замовнику акт про надання послуг за весь такий період. Якщо замовник підпише такий акт, датувавши його місяцем перерахування авансу, то він «відріже» собі можливість пред’явити претензії до виконавця про неналежну якість послуг і, ймовірно, не зможе повернути аванс.

Податок на прибуток

Податковоприбутковий облік ТО КП — повністю ідентичний бухобліку. Тобто витрати на ТО КП, які зменшили бухобліковий фінрезультат, за підсумками звітного періоду в бухобліку так само відобразяться і на оподатковуваному прибутку.

Виняток із цього правила, якщо ви — високодохідник і раптом будете здійснювати ТО КП у постачальників, зазначених у п.п. 140.5.4 ПКУ. Ну або якщо ви здійснюєте ТО КП, яка не призначена для господарської діяльності (п.п. 138.3.2 ПКУ).

ПДВ

Певна річ, перш за все в ПДВ-обліку виникає запитання: чи поширюється на ТО КП «програмна» пільга (згідно з п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)? Це питання має турбувати не тільки постачальника, але і покупця. Адже якщо постачальник неправомірно нарахує ПДВ, то покупець не зможе збільшити ПК, навіть за наявності зареєстрованої ПН.

Ситуація тут непроста. Спочатку в ОНК, затвердженій наказом Міндоходів № 536 податківці прив’язувалися до двох речей: хто здійснює ТО і чи є поставка ТО складовою поставки ПП. Якщо ТО (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) здійснює виробник програмної продукції і послуги ТП включені у її вартість, то пільга застосовується. Якщо ні — то послуги ТП обкладаються ПДВ.

Однак пізніше позиція податківців змінилася. З’явилися листи, де пропонується зовсім інший підхід (листи ДФСУ від 06.10.2016 р. № 17357/5/99-99-15-03-02-16 і від 07.09.2015 р. № 19054/6/99-99-19-03-02-15). Якщо внаслідок постачання послуг із технічної підтримки відбуваються будь-які зміни у програмній продукції (у т. ч. оновлення, удосконалення, модернізація та виправлення помилок), то операції з постачання таких послуг не підлягають обкладенню ПДВ.

Якщо ж жодних змін у програмній продукції не відбувається (наприклад, навчання персоналу роботі з програмою, встановлення програми, налаштування оргтехніки тощо), то операції з постачання таких послуг обкладаються ПДВ у загальновстановленому порядку.

Зверніть увагу: серед неоподатковуваної техпідтримки в листах названі такі роботи, як удосконалення, модернізація. Вважаємо, що вони підпадають під термін техпідтримка виключно в цілях ПДВ-пільги. У бухобліку такі роботи повинні відноситися на збільшення вартості НМА (докладніше див. статтю на с. 30).

Приклад. Підприємство провело щомісячне технічне обслуговування програмного забезпечення, встановленого на комп’ютерах, що знаходяться в офісі підприємства. Вартість послуг — 7000 грн. Крім того, підприємство сплатило авансом за 10-місячне обслуговування виробничої програми. Вартість — 10000 грн.

Облік ТО ПЗ

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

1

Відображено витрати на технічне обслуговування КП на комп’ютерах з офісу

92

631

7000

2

Сплачено за послуги з технічного обслуговування офісних комп’ютерів

631

311

7000

3

Сплачено авансом за обслуговування виробничої програми

371

311

10000

4

Віднесено аванс до складу витрат майбутніх періодів

39

371

10000

5

Підписано щомісячний акт про надання послуг

91

39

1000

Якщо обслуговує нерезидент

У випадку, коли ТО КП здійснює нерезидент, до обліку додаються два специфічних аспекти. Розглянемо їх!

ПДВ. Чи обкладатимуться ПДВ операції з постачання послуг з ТО КП від нерезидента? Згідно з п.п. «в» п. 186.3 ПКУ місце постачання таких послуг визначається місцем реєстрації отримувача, а оскільки отримувач послуг — резидент, значить місце постачання розташоване на митній території України і операція є ПДВ-оподатковуваною.

При цьому податківці наголошують, що «програмна» ПДВ-пільга поширюється і на отримання КП від нерезидента (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.12 і лист ДФСУ від 29.06.2017 р. № 871/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Оскільки вище ми дійшли висновку, що ПДВ-пільга поширюється на операції з ТО КП, то і операції з отримання ТО від нерезидента так само будуть пільгуватися. На нашу думку, складати податкову накладну на операції з отримання ТО від нерезидента не потрібно. У декларації операції з отримання такого ТО теж не відображаються (див. уже згаданий лист № 871/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Податок на репатріацію. Отримуючи від нерезидента послуги з ТО КП, підприємство здійснює виплату на користь такого нерезидента. Чи потрібно із такої виплати утримувати податок на репатріацію згідно з п.п. 141.4.2 ПКУ? Податківці із посиланням на п.п. «й» п. 141.4.1 ПКУ дозволяють не утримувати податок на репатріацію із виплати нерезиденту у вигляді винагороди за використання КП. За умови, що послуги від нерезидента не підпадають під визначення інжинірингу (див. лист ДФСУ від 24.05.2017 р. № 320/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Вважаємо, що і до виплат за послуги з ТО КП підхід повинен бути аналогічним. Тож репатріацію із таких виплат нерезиденту, на нашу думку, утримувати не потрібно*.

* Не забувайте, що у випадку придбання послуг з ТО КП у нерезидента, у вас (якщо ви — високодохідник) можуть виникати різниці згідно з п.п. 140.5.4 ПКУ.

висновки

  • Витрати на ТО КП здійснюються для підтримання програми у робочому стані і відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому фактично понесені.
  • «Програмна» пільга згідно з п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ поширюється на операції з ТО КП.
  • На нашу думку, із виплат нерезиденту за ТО КП не потрібно утримувати податок на репатріацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі