№7

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2016/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Різниці для «малюків» Як не крути, а високодохідникам* для розрахунку податку на прибуток обов’язково доведеться рахувати різниці. А отже проводити коригування бухфінрезультату (об’єкта оподаткування): зменшувати або збільшувати. Проте існують і такі різниці, які стосуються абсолютно всіх (!) платників — як високодохідників, так і малодохідників (так званих «малюків»**). Що це за різниці і як їх відображати у «прибутковій» декларації, давайте з’ясовувати.
  • Чи складати акт і як часто? Роль документа в бухобліку добре всім відома. Без підтвердної «первинки» і кроку не ступити. Сьогодні пропонуємо поговорити про акт виконаних робіт (наданих послуг). Наскільки важливо його складати та з якою періодичністю? І чи можна взагалі без нього якось обійтися? Давайте пошукаємо відповіді на запитання.
  • Вугіллячко: з ПДВ і без «Если б каменный уголь умел говорить, Он не стал бы вести беседы с тобой...» Б. Гребенщиков З вугіллям і продуктами його збагачення справи в Україні йдуть, м’яко кажучи, не дуже. Цей вид палива наразі в гострому дефіциті. Щоб якось поліпшити ситуацію з найважливішими для енергетики продуктами, депутати провели серйозні зміни у сфері оподаткування ПДВ вугілля та його продуктів. Про ці нововведення сьогодні й поговоримо.
  • Індексація заробітної плати за січень і лютий 2016 року Нові правила індексації грошових прибутків звалилися нам як сніг на голову з 1 грудня 2015 року. У січні-2016 законодавці додали свіжих новинок до механізму індексації. Що тепер у нас із зарплатною індексацією за січень 2016 року? Як індексуватимемо в лютому поточного року? Давайте розбиратися разом.
  • Не змогли розлучитися, або Звільнений і прийнятий в одному місяці Ситуацією, коли працівника звільняють, а потім знову приймають на роботу до того самого роботодавця, нікого не здивуєш на практиці. Найчастіше вона виникає при зміні статусу «основний працівник — працівник-сумісник». Чи потрібно в цьому випадку повідомляти податківців про прийняття на роботу, якщо не було розриву у днях між звільненням і прийняттям? Чи буде працівник у місяці звільнення/прийняття мати право на ПСП? Як оподатковувати та відображати у звітності доходи такого працівника цього місяця? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.
  • Копії документів — «електронкою»? Поки що зарано… У народі ходять завзяті чутки, що зараз можна копії документів, які раніше подавалися до податкової на паперових носіях, що обов’язково додаються до декларацій, надсилати в електронному вигляді. Давайте розберемося, чи це так?
  • Як ФОП-загальносистемнику відзвітувати про доходи за 2015 рік Усім підприємцям, які пропрацювали весь або частину 2015 року на загальній системі, потрібно подати річну декларацію про доходи. Дуже важливо її правильно заповнити та розрахувати суми ПДФО та ВЗ, що підлягають сплаті. Детальніше про правила її подання та заповнення читайте в цій статті.
  • Доходи за 2003 — 2015 рр. виплачено в січні 2016 року: розраховуємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у грудні 2015 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 100, с. 44. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2015 роках, якщо вони виплачуються в січні 2016 року.
  • Календар бухгалтера на лютий 2016 року
  • Розраховуємо коефіцієнти для індексації зарплати за січень і лютий 2016 року У січні 2016 року законодавці змінили поріг індексації з 101 на 103 %. Чи використовуватимемо новий поріг індексації 103 % уже для січневої та лютневої індексації доходів цього року? Чи зміняться коефіцієнти індексації для січня і лютого 2016 року порівняно з груднем 2015 року? Наведіть, будь ласка, приклад нарахування зарплатної індексації для госпрозрахункового підприємства, якщо востаннє зарплата працівників підприємства підвищувалася в січні 2015 року.
  • Як оподатковувати перехідні виплати: думка ДФСУ* За якою ставкою ПДФО оподатковуються суми лікарняних, нарахованих та виплачених в січні 2016 року, але за період 2015 року, та суми відпускних, нарахованих та виплачених в грудні 2015 року за період січня 2016 року?
  • Декларування підприємницьких доходів* 1. Які місяці звітного року обліковувати підприємцю при заповненні рядка без номера «Місяці, протягом яких фізичною особою-підприємцем одержано доходи від провадження підприємницької діяльності» розділу I додатка Ф4 до річної декларації про доходи: ті, в яких було одержано доходи, незалежно від того, чи прибутковими виявилися ці місяці, чи ті, в яких за результатами діяльності було одержано прибуток? 2. Яку суму відображати в рядку 4 розділу II додатка Ф4 до річної декларації про доходи, якщо сума авансових платежів, фактично сплачених протягом 2015 року, відрізняється від зазначеної в декларації про доходи за 2014 рік з розрахунку на квартал?
  • Звітність поштою: два по сто в одну склянку? Чи можна, надсилаючи податкову звітність поштою, вкласти в один конверт два різні звіти (наприклад, з ЄСВ та ЄП)?
  • «Харчування» в готельному рахунку Відряджений працівник приклав до авансового звіту готельний рахунок із включеною до нього вартістю харчування. Чи зменшувати на неї розмір добових?
  • Дохід за 2015 рік перевищив 5 млн? Єдиному податку бути! Лист ДФСУ від 18.01.2016 р. № 1527/7/99-99-17-02-02-17 змусив понервувати «спрощенців», чий дохід за 2015 рік перевищив 5 млн грн. Адже в його початковій редакції фіскали заявляли: фізособи — єдиноподатники третьої групи, обсяг доходу яких у 2015 році перевищив 5 млн грн., втратили право перебувати на спрощеній системі з 1 січня 2016 року. Такі підприємці, на їх думку, зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, для чого до 20.01.2016 р. мали б подати відповідну заяву до податкової.
  • Увага! Зміни щодо заповнення Інформації про «трудову» квоту Роз’яснення щодо заповнення рядків Інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, були надані в листі ДЦЗ від 05.03.2014 р. № ДЦ-01-1433/0/6-14.
  • Нові довідники податкових пільг ДФСУ затвердила чергові довідники пільг, а саме: довідник № 77/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, станом на 01.01.2016 р. та довідник № 77/2 інших податкових пільг станом на 01.01.2016 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі