Теми статей
Обрати теми

Заміна «недоюзаної» комп’ютерної програми

Павленко Олексій, податковий експерт
Наше підприємство вирішило припинити використання комп’ютерної програми і перейти на іншу. Як нам бути з податковим обліком першої програми (податок на прибуток, ПДВ), якщо її вартість недоамортизована в обліку?

Судячи із запитання, комп’ютерна програма обліковується платником у бухгалтерському (і податковому) обліку як нематеріальний актив (НМА).

Вважаємо, що в цьому випадку ваше підприємство повинне самостійно вирішити подальшу долю старої програми. У ситуації, що склалася, ми вбачаємо два основні варіанти, як вчинити зі «звільненою» програмою:

— амортизувати її до закінчення строку корисного використання*;

* Як варіант — можна переглянути (максимально скоротити) строк корисного використання старої програми незадовго до придбання нової...

— прийняти рішення про ліквідацію цього НМА.

У першому випадку («амортизація до переможного») потрібно відшукати підстави для продовження амортизації — це може бути паралельне використання обох (старої і нової) програм або його імітація: наприклад, ведеться зберігання в старій програмі важливих «архівних» даних, є плани (підтверджені документально) на продовження використання старої програми для якихось інших цілей або т. п. підстави. У таких випадках ви маєте право продовжувати амортизувати вартість НМА у вигляді старої програми до закінчення строку його/її корисного використання. Тут жодних особливих податкових наслідків ні в частині податку на прибуток, ні в частині ПДВ, природно, не буде.

У другому випадку («ліквідація») — ви приймаєте рішення про ліквідацію цього НМА внаслідок недоцільності подальшого використання його у своїй господарській діяльності і списуєте в бухобліку його залишкову вартість на витрати.

Податок на прибуток. При списанні цього НМА особливості в податковому обліку будуть тільки в платників, що застосовують податкові різниці. Їм доведеться у звітному періоді, на який припаде ліквідація НМА, збільшити фінрезультат до оподаткування на суму бухоблікової залишкової вартості ліквідовуваного об’єкта НМА (п. 138.1 ПКУ) і зменшити його ж на суму залишкової вартості ліквідовуваного об’єкта НМА, визначену згідно з нормами ПКУ (п. 138.2 ПКУ). Ці суми відображаються (відповідно) в рядках 1.1.2 і 1.2.2 додатка РІ до декларації з податку на прибуток. І якщо розміри цих залишкових вартостей відрізнятимуться, то їх різниця відповідно вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

ПДВ. Тут можливі наслідки тільки в тому випадку, коли вартість програми (чи якоїсь її частини) не потрапила під «програмну» пільгу з ПДВ**, і підприємство при її придбанні включило ПДВ, що містився в її вартості, у податковий кредит. Формально тут ПДВ нараховуватися не повинен: норма п. 189.9 ПКУ стосується тільки ліквідації основних засобів і НМА не зачіпає, а норми п. 198.5 ПКУ зачіпають тільки ситуації, коли об’єкт починає десь «не там» використовуватися — а ліквідація виключає подальше використання НМА платником (у тому числі і в «безгосподарській» його діяльності). Проте фіскали, зрозуміло, наполягають на нарахуванні «компенсаційного» ПЗ і при ліквідації НМА (і при ліквідації МНМА), не дуже-то законно посилаючись на той же п. 198.5 ПКУ, — див. їх консультацію в категорії 101.04 БЗ. Тому якщо не хочете «буцатися» з фіскалами, то краще ПЗ нарахувати. Базою оподаткування ПДВ згідно з п. 189.1 ПКУ тут буде балансова (залишкова) вартість НМА-програми.

** Ця пільга, нагадаємо, передбачена в п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Можливо, є ще варіант реалізувати цю програму якійсь особі (якщо це допускає ліцензійний договір). З урахуванням такої операції особливих питань бути не повинно (у разі чого детальніше про вибуття НМА читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 59, с. 60).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі