Теми статей
Обрати теми

Поліпшення програми: облікові ситуації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство має на балансі програму тривалого користування (нематеріальний актив). Підприємство приймає рішення якісно поліпшити програму, для чого залучає підрядника. Як це відобразити в обліку?

Одразу зауважимо: у цій статті будемо говорити виключно про випадки, коли КП обліковуються як НМА.

Бухгалтерський облік. Методологічні засади поліпшення КП-НМА прописано у п. 18 П(С)БО 8. Принципи обліку для таких операцій дуже схожі на принципи обліку ремонтів і поліпшень основних засобів:

(а) якщо витрати пов’язані із удосконаленням НМА і підвищенням їх можливостей та строку використання і які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигод від використання НМА — первісна вартість удосконалених НМА збільшується на суму таких витрат;

(б) якщо витрати здійснюються для підтримання об’єкта НМА в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання — сума таких витрат уключається до складу витрат звітного періоду.

Тож поліпшеннями (або удосконаленнями) програми можна вважати будь-які якісні оновлення, які суттєво покращують її роботу і розширяють можливості

Сюди можна віднести появу нових функцій, розширення місткості для баз даних, суттєве збільшення швидкодії тощо. Майте на увазі: Вищезазначений принцип стосується як тих поліпшень, які підприємство здійснює самостійно, так і щодо тих поліпшень, які здійснює стороння організація

Із визначення, яке надається п. 18 П(С)БО 8, можна зробити висновок, що поліпшення НМА призводить до зміни строків амортизації КП. Тут є деякі відмінності від ОЗ. Строк корисного використання НМА переглядається в кінці звітного року, якщо в наступному періоді очікуються зміни цього строку та/або зміни умов отримання майбутніх економічних вигод. Амортизація КП нараховується виходячи з нового методу нарахування амортизації і строку використання починаючи з місяця, наступного за місяцем змін (п. 31 П(С)БО 8).

Податковоприбутковий облік. КП обліковуються у складі НМА групи 5 (п.п. 138.3.4 ПКУ). Високодохідні платники при амортизації КП визначають «амортизаційні» різниці. Тобто (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ):

— збільшують фінрезультат на суму «бухгалтерської» амортизації;

— зменшують фінрезультат на суму «податкової» амортизації.

Ясна річ, що після поліпшення сума амортизації зміниться, тож зміняться і суми, які будуть впливати на фінрезультат. «Амортизаційні» різниці відображаються у рядках 1.1.1 і 1.2.1 АМ додатка РІ.

І останнє. Якщо поліпшується КП, не призначена для використання у господарській діяльності, витрати на таке поліпшення в податковоприбутковому обліку не підлягають амортизації (п.п. 138.3.2 ПКУ). Збільшення фінрезультату на суми амортизації негосподарських КП відображається у рядку 1.1.4 додатка РІ.

ПДВ. Спочатку — про найголовніше:

на нашу думку, на операції з поліпшення КП сторонніми організаціями поширюватиметься дія «програмної» ПДВ-пільги

Адже фактично відбувається зміна програми, для чого постачальник постачає окремі елементи КП, які самі потрапляють під визначення програмної продукції (див. статтю на с. 3 сьогоднішнього номера).

Наостанок закріпимо наші знання про поліпшення КП на практичному прикладі.

Приклад. Підприємство здійснило поліпшення програми: (1) власними силами на суму 2000 грн.; (2) силами сторонньої організації на суму 2500 грн.

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

Поліпшення КП власними силами

1

Відображено витрати на поліпшення КП власними силами

154

65, 66

2000

2

Збільшено первісну вартість КП на суму поліпшень

125

154

2000

3

Нараховано амортизацію КП виходячи із нового строку корисного використання (сума умовна)

92

133

20

Поліпшення КП силами сторонньої організації

4

Відображено витрати на поліпшення КП

154

631

2500

5

Сплачено сторонній організації за поліпшення КП

631

311

2500

6

Збільшено первісну вартість КП на суму поліпшень

125

154

2500

7

Нараховано амортизацію КП виходячи із нового строку корисного використання (сума умовна)

92

133

17

Що ж, усе просто і, гадаємо, вам зрозуміло.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі