Теми статей
Обрати теми

Як відобразити ПК за «забутою» ПН

Адамович Наталія, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.13 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Суми ПДВ з ПН, що не потрапила до ПК в періоді її складання/реєстрації:

— протягом 365 днів з дати складання/реєстрації ПН можна включити в ПК у наступних звітних періодах;

— після закінчення 365 днів можна включити в ПК через УР, складений до декларації з ПДВ за звітний період, у якому ПН була складена/зареєстрована (якщо реєстрація ПН прострочена), за умови, що з дати складання ПН не пройшло 1095 днів

Спершу про варіанти відображення «забутої» ПН. Нагадаємо, у платника право на ПК залежить від того, своєчасно чи несвоєчасно зареєстрована ПН (п. 198.6 ПКУ):

— за своєчасно зареєстрованими ПН право на ПК виникає в періоді складання ПН;

— за ПН, зареєстрованими з порушенням встановленого строку, право на ПК виникає в періоді їх реєстрації.

Причому (!) за бажанням платник може «відсунути» ПК на 365 днів — показавши суму ПДВ з «відсунутої» ПН у будь якій подальшій декларації з ПДВ протягом 365-денного строку.

Так-от, якщо період виникнення права на ПК пропущений, то податківці у черговий раз відображати ПК радять так:

1) до закінчення 365 днів з дати складання/реєстрації ПН — включити в ПК в наступних звітних періодах;

2) після закінчення 365 днів — включити в ПК через УР. Причому дозволяють уточнювати саме той (!) період, у якому «первісно» виникло право на ПК («забута» ПН була складена/зареєстрована у ЄРПН).

Проте, на наш погляд, ніхто не відміняв ще один варіант — показати «забуту» ПН у складі ПК відразу через УР до декларації того періоду, у якому виникло право на ПК до закінчення 365 днів.

І хоча у БЗ, що коментується, про такий варіант відображення в ПК «забутої» ПН ані слова, проте, вважаємо, що він цілком реалізовується за бажанням платника і, що головне, не суперечить ПКУ. До того ж, про нього говорили і самі податківці (див. п. 4 листа Міжрегіонального ГУ ДФС від 23.09.2015 р. № 22171/10/28-10-06-11).

Тож якщо платникові, скажімо, украй важливо, щоб сума ПДВ із «забутої» ПН потрапила в ПК саме в періоді виникнення права на ПК і аж ніяк не пізніше (наприклад, платник нарахував компенсуючі ПЗ, але не показав в тій же декларації право на ПК), то, вважаємо, порушень не буде, якщо він довключить ПК через УР.

Тепер про строк давності. Податківці вказали, що платник може подати УР, якщо з дати складання «забутої» ПН не минуло 1095 днів. Зауважимо, що аналогічно вони роз’яснювали і раніше (див. листи ДФСУ від 07.09.2016 р. № 19321/6/99-95-42-01-15, від 08.02.2017 р. № 2351/6/99-95-42-03-15).

На наш погляд, орієнтуватися на дату складання ПН для цілей включення суми ПДВ з неї в ПК уточнюваної декларації з ПДВ неправильно.

Дивимося в п. 50.1 ПКУ. Там зазначено: якщо в майбутніх періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник самостійно виявив помилки, що містяться в раніше поданій ним декларації, він зобов’язаний подати УР.

У ст. 102 ПКУ визначений строк давності в 1095 календарних днів. І в платника є можливість виправити помилку, якщо на дату її виправлення (на дату подання УР) не минуло 1095 календарних днів з останнього дня граничного строку подання декларації за період помилки.

Тобто правильніше відлік граничного строку в 1095 днів для можливості подати УР, щоб відобразити ПК за «забутою» ПН, вести не з дати складання ПН, а з граничної дати подання декларації, у яку така ПН не потрапила.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі