Теми статей
Обрати теми

Великі зміни в ПКУ: що рік Собаки нам готує?..

Павленко Олексій, податковий експерт
Як уже всім відомо, 7 грудня ВРУ в другому читанні був ухвалений «прогресивний» законопроект № 6776-д від 14.11.2017 р. Окрім тимчасової зупинки «божевільного» режиму блокування ПН (про що детально читайте на с. 7 цього номера), він покликаний привнести з наступного року ще і цілий ряд змін до сфери оподаткування. Про ці перспективи коротко сьогодні поговоримо. Ну а детальний аналіз, як завжди — після опублікування.

Коли згаданий Закон буде підписаний Президентом і обнародуваний — тоді вже точно стануть відомі зміни, які він несе до правил податкової «гри-2018», але найголовніше — тимчасово припиниться «ПН-блокувальна» вакханалія, масштаб реальної шкоди для економіки країни від якої важко навіть собі уявити…

А зараз, на жаль, остаточний текст Закону поки що відсутній, тому орієнтуємося на той варіант, який викладений на сайті ВРУ. Не особливо поглиблюючись у деталі, відзначимо зараз тільки деякі найбільш, на наш погляд, цікаві моменти в ухваленому Законі.

Отже, поїхали…

Податок на прибуток

Річна декларація з прибутку. Вона тепер повинна усіма платниками (у тому числі і тими, хто звітує за 3, 6 і 9 місяців) подаватися протягом 60 днів, що йдуть за звітним роком.

Юридичних осіб — єдинників — емітентів КП звільнили від сплати «авансового» внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів їх засновникам — теж з числа юридичних осіб (нагадаємо, аванс з податку на прибуток з дивідендів, що виплачуються фізичним особам, взагалі не сплачується). Природно, у зв’язку з цим у п.п. 140.4.1 ПКУ «підрихтували» і негативну податкову різницю — за сумами дивідендів, що отримуються від єдинників. Тобто тепер такі дивіденди збільшуватимуть об’єкт оподаткування податком на прибуток у одержувача — засновника єдинника. Втім, у нього такі суми цілком можуть «згорнутися» з якимись збитками…☺

Податкові різниці. Ввели нові позитивні податкові різниці:

— на суми пожертвувань на фізкультуру і спорт, які перевищать 8 % прибутку минулого податкового року (зміна хороша, оскільки зараз п.п. 140.5.9 ПКУ обмежує подібні пожертвування 4 %-ми);

— на суми повної або часткової компенсації вартості путівок співробітникам та/або їх дітям (до 18 років), якщо такі суми не оподатковуватимуться ПДФО (див. нижче).

З 4 групи ЄП — на загальну. Після переходу з 4 групи ЄП на загальну систему для відвантаженого на ЄП, а оплаченого на загальній системі позитивна податкова різниця з п.п. 140.5.12 з 2018 року застосовуватися не буде! Але в зворотній ситуації (коли на ЄП була передоплата, а відвантаження — на загальній) відображення/оподаткування операції не уникнути…

Прощена заборгованість фізичної особи. Вона тепер не вважатиметься безнадійною заборгованістю (видалений п.п. «г» з п.п. 14.1.11 ПКУ). Отже, її списання поповнить позитивну податкову різницю (п. 139.2 ПКУ), тобто податкових «витрат» за таким списанням не буде (окрім як у малодохідників).

Зменшення на акциз. Передбачено зменшення податку на прибуток на акцизний податок, сплачений за важкими дистилятами (газойлем), що класифікуються у товарних підкатегоріях 2710 19 43 00, 2710 19 46 00, 2710 19 47 10 згідно з УКТ ЗЕД, використаними платником на дизельних локомотивах і самоскидах вантажопідйомністю понад 75 т.

ПДФО

Путівка працівникові. Вартість (чи її частина) путівок працівникові та/або його родичам першого ступеня споріднення не оподатковується ПДФО в розмірі до 5 МЗП на рік (у 2018-му — до 18615 грн.). Але з податку на прибуток у великих платників на компенсації за путівки працівникові та/або його дітям* буде позитивна податкова різниця, що збільшує об’єкт оподаткування (див. вище).

* Зовсім незрозуміло, чому не за всією ріднею першого ступеня?.. Мабуть, норму в одному розділі ПКУ змінили, а в іншому (очевидно, у третьому) забули… Чи нам звикати до нормативних розбіжностей?

Оцінка нерухомості по-новому. Для цілей ПДФО звіт про оцінку при продажу нерухомості повинен в обов’язковому порядку проходити через єдину базу звітів про оцінку (спеціальна електронна база з доступом через Інтернет). Звіт має бути внесений у базу до оформлення угоди. І це перевіряється нотаріусом при оформленні угоди. В іншому оподаткування доходів від продажу нерухомості (механізм, ставки тощо) залишилося без змін. Чомусь до ПКУ напхали об’ємні норми, що стосуються функціонування цієї самої бази, гадаємо, під це розумніше було б створити окремий норматив. У іншому детальніше про це нововведення поговоримо після публікації Закону.

ПДВ

Щодо основних змін, які стосуються блокування ПН, — див. матеріал на с. 7. А тут — говоримо про інші ПДВшні нововведення.

«Безумовне» право на ПК. Після публікації Закону буде призупинена норма про безумовне право на ПК за зареєстрованою ПН (абз. 3 п. 201.10 ПКУ, введений в дію з 01.07.2017 р.) — до набуття чинності новим кабмінівським порядком зупинення реєстрації ПН. Утім, виходячи з останніх листів ДФСУ, фіскали взагалі «заплющують на цю норму очі». Тож будьте готові в перші місяці нового року до перевірок ПК, відображеного, у тому числі, навіть за розблокованими ПН/РК…☹

Реєстрація РК покупцем. До того самого пункту 201.10 ПКУ внесена дуже розумна зміна: граничний 15-денний строк для реєстрації «мінусових» РК у покупців починає відлічуватися з дня отримання РК від постачальників. Позитивна зміна, оскільки часто покупців підставляли під штрафи постачальники, невчасно виписуючи/надсилаючи їм «мінусові» РК. Фіскали, часто розуміючи невинуватість покупців у простроченні реєстрації РК, все одно накладали на них штрафи за ст. 1201 ПКУ.

«198.5». Зміни, внесені до п. 198.5 ПКУ, говорять про те, що «компенсаційні» ПЗ повинні нараховуватися тільки за тими придбаннями, які містили в собі «вхідний» ПДВ. Не завадило б авторам зміни ще дописати: «який був включений до податкового кредиту». Причому в поясненні в порівняльній таблиці до проекту Закону так і вказано, але до самої норми ця фраза не потрапила. ДФСУ, нагадаємо, раніше роз’яснювала цей момент саме так ліберально. Тому не думаємо, що після цих змін із застосуванням «198.5» на практиці стане гірше.

Ставка 7 %. Розширена сфера застосування ставки ПДВ 7 %. Тепер ця ставка розповсюджується, у тому числі, на операції з постачання та імпорту медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні. Зараз застосування ставки ПДВ 7 % в частині медичних виробів обмежено переліком, затвердженим постановою КМУ від 03.09.2014 р. № 410 (ср. ).

«Книжкова» пільга. Розширена на дитячі книжкові видання вітчизняного виробництва (п.п. 197.1.25 ПКУ). Дитячі книги пільгувалися і раніше. Уточнення викликано відсутністю в законах України терміна «книга» і повинно вирішити питання з можливістю застосування пільги до інших дитячих видань (брошур тощо).

«ІТ-пільга». Зміни в пільзі для IT-бізнесу (п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) в основному полягають в тому, що текст цієї пільги підігнали до положень Узагальнюючої податкової консультації щодо особливостей обкладення ПДВ операцій з постачання програмної продукції (затвердженої наказом Міндоходів від 07.10.2013 р. № 536). Відзначимо, що до числа операцій, що пільгуються, додали: операції з програмною продукцією, плата за які не вважається «роялті» згідно з п.п. 14.1.225 ПКУ (помітимо, що термін «роялті» також змінюється Законом — див. про це нижче).

Сільське господарство. Тут декілька аспектів. По-перше, «узаконили», що для отримання бюджетної дотації розмір ПК ніякої ролі не грає. Крім того, внесли зміни до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України»: з 1 січня 2018 року сума усіх видів держпідтримки не може перевищувати 150 млн грн. на одного сільгосптоваровиробника на рікз урахуванням пов’язаних з ним осіб!

По-друге, з 1 березня 2018 року запроваджується пільга з ПДВ на операції з експорту техкультур: сої, рапсу і соняшнику (коди 1201, 1205 і 1206 00 УКТ ЗЕД). Тим, хто не встигне проекспортувати ці позиції до березня, доведеться щодо «вхідного» ПДВ, пов’язаного з такими позиціями, які йдуть на експорт, застосовувати норми п. 198.5 ПКУ (нараховувати «компенсаційні» ПЗ).

«Ввізний» ПДВ. Вводиться можливість одержання безвідсоткової (і без пені та штрафів) розстрочки на 2 роки зі сплати «ввізного» ПДВ — при імпорті для власних потреб (!) устаткування (але — тільки певних кодів УКТ ЗЕД!). Окрім ввезення російського устаткування або ввезення з Росії! При передачі ввезеного устаткування в оренду, продажу (та іншій передачі, що передбачає розпорядження/користування) — розстрочка припиняється зі сплатою суми ПДВ, що залишилася, та пені.

Імпорт электро-авто. Звільнили від оподаткування ПДВ і акцизом ввезення на митну територію України транспортних засобів, обладнаних електродвигунами, — поки тільки до 1 січня 2019 року.

Посилки і «човникарі». Щодо посилок із-за кордону — доки на 2018 рік усе залишається як і раніше: згідно зі ст. 234 МКУ — будь-яка посилка із загальною вартістю товарів до 150 євро митом і ПДВ не оподатковується*. З 2019 року без сплати мита і ПДВ можна буде ввозити всього три посилки на місяць (вартістю не більше 150 євро кожна). Тобто, починаючи з четвертої посилки (якщо перші три будуть дешевше 150 євро), товари оподатковуватимуться митом і ПДВ.

* Не стосується підакцизних товарів (ввезення яких дозволене) — їх пересилка повинна оподатковуватися і митом, і іншими податками (ч. 3 ст. 234 МКУ).

Щодо «човникарів». До 2018 року без сплати податків можна було ввозити товари у багажі загальною вартістю в аеропортах — до 1000 євро, а через наземний кордон — до 500 євро і вагою до 50 кг раз на добу, у тому числі не перебуваючи за кордоном більше 24 годин.

Нова норма: в аеропортах, як і було — до 1000 євро, а ось у ручному або супроводжуваному багажі фізичній особі, що перебуває за кордоном мінімум 24 години, можна ввозити товари загальною вартістю до 500 євро і вагою до 50 кг, не частіше за один раз протягом 72 годин. У разі перебування «там» менше 24 годин або порушення тимчасового інтервалу в 72 години ліміт неоподатковуваного ввезення товарів автоматично знижується до 50 євро.

Акциз

Квас. Квас живого бродіння прибрали з переліку підакцизних продуктів.

Сигарети. На 29,7 % підвищується ставка акцизу на сигарети (середня вартість однієї пачки може зрости аж на 6 грн.!) Терміново до Нового року кидайте палити і… (див. нижче)!

Алко-акциз. Проте ухвалений Закон не передбачає збільшення акцизу на спиртні напої! (Куди вже більше…) Збільшили терміни сплати «алкогольного» акцизу за акцизними марками — з 5 до 15 днів з моменту отримання марок.

«Лічильники». Впровадження «ПММниками» на акцизних складах лічильників — витрато- та рівнемірів перенесене ще на рік — до 2019-го ☺ Але при цьому ввели немаленький штраф за їх відсутність (який, зрозуміло, теж мінімум рік «простоюватиме»).

Ресурсні платежі

Введено поняття «нова свердловина» — це та, буріння якої розпочате після 1 січня 2018 року. Зниження ренти на видобуток газу з «нових свердловин» до 12 % та 6 % залежно від глибини свердловини.

Ставки екологічного податку збільшені на 11,2 %, а ставки рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобутком корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води і рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів — на 16,8 %.

Місцеві податки/збори

«Нестабільність». Норми, що стосуються принципу стабільності (про те, що ставки податків/зборів повинні затверджуватися за півроку до початку бюджетного року) на 2018 рік, як завжди, призупинили.

Публікація ДФСУ місцевих рішень. З наступного року платники місцевих податків-зборів при їх обчисленні можуть використати зведену інформацію про їх ставки та дати встановлення, яка повинна тепер розміщуватися на офіційному сайті ДФС. За помилки фіскалів на сайті (розбіжності даних сайту з рішеннями місцевих рад) платник відповідальності не несе.

Єдиний податок

Дивіденди без «авансу». Уже згадане нами вище — звільнення єдинників від сплати авансового внеску з податку на прибуток з виплачуваних юрособам дивідендів. Напевно, єдинникам варто почекати з виплатою дивідендів юрособам до 2018 року…

Податок «на репатріацію». Запровадили окрему норму (п. 297.5), де чітко прописали, що єдинник, який виплачує нерезиденту доходи з джерелом з України, зобов’язаний нараховувати і сплачувати податок на репатріацію. Фіскали про це безапеляційно заявляли і раніше, більше того — вони вимагають, щоби цей податок утримували навіть звичайні фізичні особи. До речі, введення цієї спеціальної норми можна використати як аргумент на користь того, що раніше такого обов’язку у єдинників не було (а у звичайних фізичних осіб немає його і зараз!). Сміливі єдинники, поспішайте розрахуватися з нерезидентами цього року!

Різне

Великі платники. Зміни в критеріях великих платників: обсяг доходів від усіх видів діяльності за 4 попередні квартали має бути більший за еквівалент 50 млн євро, або сума податків — більше 1 млн євро* (перерахунок — за середньозваженим курсом НБУ за такий період). Крім того, фіскалам надано право змінювати основне і неосновне місце обліку великого платника.

* За умови, що без митних платежів ця сума перевищує 500 тис. євро.

«Трансферт» та «пов’язане». Дуже істотні зміни припали на «трансфертну» статтю 39 ПКУ, вони вимагають серйозного аналізу, поки лише відзначимо, що перелік контрольованих операцій поповниться госпопераціями, здійснюваними між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні.

Крім того, внесені зміни до ряду норм, що «корелюють» з «трансфертними», — до норм про пов’язаних осіб (пп. 14.1.159, 20.1.401 ПКУ), податкові різниці тощо.

Роялті. У новій редакції викладено визначення терміна «роялті». Зокрема, обумовлено, що роялті не вважається платіж за передачу права на поширення зразків об’єктів права інтелектуальної власності без права на їх відтворення.

Синдикований кредит. Введений новий термін — «синдикований фінансовий кредит». Юрособам-резидентам — одержувачам таких кредитів надається можливість застосування конвенцій про уникнення подвійного оподаткування з країнами кредиторів у разі виплати відсотків за цими кредитами (у тому числі через агента кредиторів).

Збиток платникові. Запроваджується норма про те, що збиток, заподіяний платникові незаконними діями (бездіяльністю) посадової або службової особи контролюючого органу, відшкодовується за рахунок бюджету з можливим утриманням такої суми в порядку регресу з винної посадової/службової особи!

ППР. Якщо ПЗ нараховується податковим органом — наприклад, з податку на майно (землю, нерухомість) для фізосіб — то фіскали повинні посилати (вручати) ППР платникові про сплату сум ПЗ. Якщо фізособі-платникові ППР фіскалами не висланий (не вручений), то вона звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату ПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі