Теми статей
Обрати теми

Квартальна премія і відрядження

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту заробітної плати і умов праці Мінсоцполітики
Як розрахувати середньоденну зарплату для оплати періоду відрядження, якщо в розрахунковому періоді були нараховані квартальна премія і оплата попереднього відрядження? Чи бере участь в розрахунку «відрядної» середньоденної зарплати винагорода за підсумками роботи за рік, якщо вона нарахована в поточному році за попередній рік, але в місяці, який не входить у розрахунковий період?

Знайти відповідь на поставлене запитання допоможуть КЗпП і Порядок № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Так, ст. 121 КЗпП встановлено: працівникам, які направлені в службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором. При цьому розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку. Отже, для оплати праці працівника за період перебування у відрядженні необхідно визначити:

— середньоденну заробітну плату згідно з Порядком № 100;

— денний заробіток за місяць, в якому працівник перебував у відрядженні.

Далі ці показники необхідно порівняти. Якщо денний заробіток вищий за середньоденну зарплату, то працю у відрядженні оплачують виходячи з умов трудового договору (тобто робочі дні у відрядженні оплачують як звичайні робочі дні). Якщо середньоденний заробіток вищий за денний, то робочі дні у відрядженні оплачують за «середньою».

У загальному випадку обчислення середньої зарплати для виконання вимог ст. 121 КЗпП роблять виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують місяцю направлення у відрядження (далі — середньоденна зарплата «за два місяці»). Після того, як розрахунковий період визначений, підраховують кількість робочих днів (годин), фактично відпрацьованих працівником у такому розрахунковому періоді. При цьому з розрахункового періоду виключають час, протягом якого:

— працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково;

— за працівником зберігався середній заробіток (період перебування у відпустці, на лікарняному, час виконання державних/громадських обов’язків, а також час перебування у відрядженні, якщо оплата здійснювалася виходячи з «середньої»).

Перелік виплат, які беруть участь в розрахунку середньоденної зарплати, наведений в п. 3 Порядку № 100. Немає місця в розрахунку середньої заробітної плати виплатам:

— перерахованим у п. 4 Порядку № 100;

— нарахованим за час, протягом якого зберігався середній заробіток за працівником (у тому числі і за час попереднього відрядження), та допомозі по тимчасовій непрацездатності (абзац другий п. 4 Порядку № 100).

Таким чином, якщо дні роботи у відрядженні були оплачені:

— як звичайні робочі дні (нарахована зарплата відповідно до умов трудового договору), то і самі дні, і сума їх оплати візьмуть участь в розрахунку середньоденної зарплати «за два місяці»;

— виходячи із середньоденної зарплати, то суму такої оплати і дні, за які вона нарахована, слід виключити з розрахунку середньоденної зарплати «за два місяці».

Йдемо далі. Усі виплати включаються в розрахунок середньої заробітної плати в тому розмірі, в якому вони нараховані. Виняток становлять:

квартальні премії, а також премії, нараховані за триваліший проміжок часу, які включаються в заробіток в частині, що відповідає кількості місяців в розрахунковому періоді;

одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років, яку включають у середній заробіток шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік. Тобто якщо, наприклад, одноразова винагорода за підсумками роботи за 2016 рік була виплачена в січні 2017 року, то протягом усього 2017 року вона враховуватиметься при обчисленні середньої заробітної плати згідно з Порядком № 100 шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 цієї винагороди.

При цьому у випадку якщо число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьоване не повністю, премії і винагороди враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді (абзаци перший і другий п. 3 Порядку № 100).

Повертаючись до ситуації, описаної в запитанні, зазначимо таке. Якщо усі робочі дні в розрахунковому періоді відпрацьовані повністю, включаючи дні перебування у відрядженні, і при цьому за такі дні працівникові нарахована зарплата згідно з умовами трудового договору, то квартальна премія, нарахована в розрахунковому періоді, і винагорода за підсумками роботи за рік будуть включені в розрахунок середньоденної зарплати в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Якщо ж за дні роботи у відрядженні працівникові була нарахована середня зарплата, то обчислені пропорційно кількості місяців у розрахунковому періоді квартальну премію і винагороду за підсумками роботи слід враховувати пропорційно робочим дням, які беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати. Адже дні роботи у відрядженні, оплачені за «середньою», не беруть участі в розрахунку середньоденної зарплати «за два місяці». А отже і частині квартальної премії (винагороди за підсумками роботи за рік), що припадає на такі виключені з розрахунку дні, в розрахунку середньоденної зарплати «за два місяці» місця немає.

Приклад 1. Працівник перебував у відрядженні з 4 по 6 грудня 2017 року. У розрахунковому періоді (жовтень — листопад 2017 року) йому були нараховані: (1) зарплата за фактично відпрацьовані дні в розрахунковому періоді, у тому числі і за 4 дні попереднього відрядження (перебував у відрядженні з 21 по 24 листопада 2017 року, період відрядження оплачений виходячи з окладу) — 12000 грн.; (2) премія за підсумками роботи в 3 кварталі — 3600 грн.

Крім того, в січні 2017 року працівникові було нараховано винагороду за підсумками роботи у 2016 році в сумі 6000 грн.

У розрахунковому періоді робочі дні (включаючи дні перебування у відрядженні з 21 по 24 листопада) відпрацьовані повністю (43 роб. дн.).

У розрахунку середньоденної зарплати візьме участь:

— зарплата в сумі 12000 грн.;

— квартальна премія в сумі 2400 грн. (3600 грн. : 3 міс. х 2 міс.);

— винагорода за підсумками роботи в 2016 році, нарахована в січні 2017 року, в сумі 1000 грн. (6000 грн. : 12 міс. х 2 міс.).

Середньоденна зарплата дорівнює:

(12000 грн. + 2400 грн. + 1000 грн.) : 43 роб. дн. = 358,14 грн.

Приклад 2. Використовуючи умови прикладу 1, припустимо, що період попереднього відрядження, в якому працівник перебував з 21 по 24 листопада 2017 року, був оплачений виходячи із середньоденної зарплати. У результаті в розрахунковому періоді працівникові були нараховані: (1) зарплата за фактично відпрацьовані дні в розрахунковому періоді, без урахування 4 днів попереднього відрядження, тобто за 39 роб. дн. — 10909,09 грн.; (2) оплата днів відрядження за «середньою» — 1466,64 грн.; (3) премія за підсумками роботи в 3 кварталі — 3600 грн.

Крім того, в січні 2017 року працівникові було нараховано винагороду за підсумками роботи у 2016 році в сумі 6000 грн.

Оскільки період попереднього відрядження оплачений за «середньою», то і дні роботи в цьому відрядженні, і суму середньоденної зарплати, виходячи з якої вони оплачені, виключаємо з розрахунку. Також треба «прибрати» з розрахунку середньоденної зарплати частину квартальної премії і винагороди за підсумками року, що припадають на робочі дні попереднього відрядження, які прибрали з розрахунку.

У результаті в розрахунку середньоденної зарплати візьме участь:

— зарплата в сумі 10909,09 грн.;

— квартальна премія в сумі 2176,74 грн. ((3600 грн. : 3 міс. х 2 міс.) : 43 роб. дн. х 39 роб. дн.);

— винагорода за підсумками роботи у 2016 році, нарахована в січні 2017 року, в сумі 906,98 грн. ((6000 грн. : 12 міс. х 2 міс.) : 43 роб. дн. х 39 роб. дн.).

Середньоденна зарплата дорівнює:

(10909,09 грн. + 2176,74 грн. + 906,98 грн.) : 39 роб. дн. = 358,79 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі