Теми статей
Обрати теми

Блокування податкових накладних

Навряд чи хтось сперечатиметься з тим, що практично весь 2017 рік минув під тиском блокування ПН/РК. У другому кварталі система працювала в тестовому режимі, що не завдавало особливого клопоту платникам податків, а ось з 1 липня запрацювала на повну силу. До цього часу вже набрали чинності критерії моніторингу і зупинки реєстрації, затверджені наказом № 567. На жаль, усе пішло не так, як передбачали розробники системи.

Мало того, що самі критерії були, м’яко кажучи, недолугими, так ще й алгоритм, упроваджений у ПЗ фіскалів, працював за абсолютно незрозумілим принципом, який узагалі не відповідав наказу № 567. Протягом другої половини 2017 року і алгоритм ПЗ, і сам наказ № 567 не раз коригувався. Проте замість одного проколу на його місце приходив інший.

Першими під удар потрапили виробники продукції і послуг, оскільки коди на «вході» і на «виході» не збігаються. У не менш складному становищі опинилися ті, хто продавав залишки товарів, що значаться станом на 01.01.2017 р., адже система почала вести облік тільки із цієї дати.

Пояснення і копії документів. Для розблокування ПН необхідно подати пояснення і копії документів про підтвердження реальності операції. Незважаючи на масу технічних складнощів (спосіб подання, розмір файлів, кількість файлів тощо), платники податків терпляче подавали всю цю купу документів, але не завжди досягали успіху. До речі, деякі питання утрушуються і сьогодні — наприклад, тільки нещодавно податківці роз’яснили, що копії документів не потрібно засвідчувати, оскільки вони подаються у відсканованому вигляді.

Таблиця. Для того щоб ПН/РК не блокувалися в майбутньому, платник податків може подати Таблицю даних. Якщо вона буде врахована податківцями, то в теорії ПН/РК не блокуватимуться. У житті все не так просто. По-перше, далеко не завжди податківці враховують Таблицю, а по-друге, навіть якщо врахували, у майбутньому вони можуть змінити своє рішення, причому не сповістивши платника податків!

Зміни. Протягом короткого життя в наказ № 567 неодноразово вносилися зміни. І якщо деякі з них можна схвалювати (автоматичний облік таблиці аграріями і тими, у кого достатнє податкове навантаження, можливість подати таблицю ще до блокування ПН), то інші просто перевернули світ ПДВ догори дриґом. Чого варте блокування РК при зміні номенклатури та/або зміні вартості товарів послуг більше, ніж удвічі. А реалізація цих норм виявилася ще гірше — блокувалися всі зменшуючі РК, навіть на звичайне повернення. Плюс до цього податківці поміняли методику заміни номенклатури: якщо раніше достатньо було заповнити один РК із записами на «-» і на «+», то тепер вони стали вимагати складання двох РК — зменшуючого і збільшуючого. Благо, останні роз’яснення податківців свідчать, що вони повернулися до колишньої позиції.

Тимчасове скасування блокування. Сподіваємося незабаром набере чинності Закон, який призупиняє блокування ПН/РК з дати, наступної за датою його публікації. Поновиться вона тільки після появи порядку і підстав зупинки реєстрації від КМУ. Закон передбачає автоматичну реєстрацію 02.01.2018 р. призупинених ПН/РК, окрім деяких категорій. Серед них:

1) ПН/РК, за якими станом на 01.12.2017 р. не подані пояснення і копії документів;

2) ПН/РК, у реєстрації яких відмовлено і станом на 01.12.2017 р. не розпочата процедура адміністративного або судового оскарження.

ПН/РК, реєстрація яких призупинена з 01.12.2017 р. до дати публікації і за якими після 01.12.2017 р. подані пояснення і копії документів, реєструються в загальному порядку (тобто так само як і було до набрання чинності Законом) із застосуванням правила мовчазної згоди (якщо податківці порушать 5-денний строк).

На жаль, Закон має багато білих плям. Наприклад, абсолютно незрозуміло, як реєструватимуться означені дві категорії ПН/РК (і чи взагалі реєструватимуться). У підвішеному стані ті ПН/РК, за якими подані скарги/позови, але вона залишена без розгляду (повернений позов, відмовлено у відкритті провадження); ПН/РК, які були надіслані поштою, але так і не були отримані податковим органом; ПН/РК, за якими були подані скарги, але вона залишилася без задоволення. Чекатимемо роз’яснень.

Що ми ще писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Скасування блокування ПН/РК. Тимчасова передишка

2017, № 101, с. 7

2

Таблицею не застрахуватися від блокування ПН

2017, № 99, с. 40

3

Нові критерії блокування ПН, або Усіх — під «блокувальний» прес!

2017, № 99, с. 10

4

Критерії блокування ПН: «полку» прибуло

2017, № 93, с. 3

5

Блокування податкових накладних

2017, № 88

6

ДФСУ порушує «блокувальні» терміни: Таблиця та інше

2017, № 71, с. 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі