№103-104

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2017/№ 103-104 Інші номери журналу ›
  • У нас нове: кіно — без ПДВ! Закони від 07.11.2017 р. № 2176-VIII і 2177-VIII
  • Податкова реформа — 2017 Напередодні Нового року прийнято підбивати підсумки року, що минув. У бухгалтерських буднях подій було чимало — це і блокування ПН, і трудові перевірки з гігантськими штрафами тощо. Ось і ми також вирішили підбити підсумки року, що минає. У сьогоднішньому номері було зібрано всі ті гучні питання, про які ми писали протягом 2017 року. Безумовно, не скрізь відбувалися кардинальні зміни. Але оскільки бухгалтер стикається з ними день у день, ми не могли їх оминути. Ми чітко розуміємо, що двох-трьох сторінок для охоплення тієї чи іншої теми — замало. Тож у цьому матеріалі згадаємо лише ключові моменти, а подробиці дивіться в тих публікаціях, на які посилаємося.
  • Різниці з податку на прибуток Суть податкових різниць. Як ви добре знаєте, об’єктом оподаткування на прибуток є прибуток, що визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку чи збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на різниці, що виникають відповідно до ПКУ (абзац перший п.п. 134.1.1 ПКУ).
  • Декларація з податку на прибуток Хто і коли подає «прибуткову» декларацію? У загальному випадку декларацію з податку на прибуток повинні надавати тільки платники податку на прибуток, але є винятки з цього правила (про них скажемо нижче).
  • Виправлення помилок у декларації з ПДВ Нове і старе. Після чергової редакції форм звітності з ПДВ, а також порядку їх заповнення в самій стратегії виправлення помилок принципово нічого не помінялося. Як і раніше, виправити помилку в ПДВ-звітності можна тільки за допомогою УР.
  • Заповнюємо податкову накладну Зараз уже ні в кого не викликає сумніву, що «залізна» норма про податковий кредит за зареєстрованою ПН (п. 201.10 ПКУ) на практиці не працює. А незабаром не працюватиме і в теорії (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 3). Тому до заповнення ПН потрібно підходити з великою увагою.
  • Складаємо розрахунок коригування У разі зміни суми компенсації, повернення товару/передоплати, зміни, номенклатури при виправленні помилки в ПН складається РК. Протягом усього 2017 року зі складанням і реєстрацією РК були великі складнощі. Нагадаємо про все по порядку.
  • Блокування податкових накладних Навряд чи хтось сперечатиметься з тим, що практично весь 2017 рік минув під тиском блокування ПН/РК. У другому кварталі система працювала в тестовому режимі, що не завдавало особливого клопоту платникам податків, а ось з 1 липня запрацювала на повну силу. До цього часу вже набрали чинності критерії моніторингу і зупинки реєстрації, затверджені наказом № 567. На жаль, усе пішло не так, як передбачали розробники системи.
  • Доходи фізосіб. Оподаткування Навчання. З 1 січня 2017 року не обкладається ПДФО сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою за здобуття освіти, підготовку або перепідготовку платника податку при одночасному виконанні двох умов, зазначених у п.п. 165.1.21 ПКУ. Перелічимо ці умови.
  • Обираємо спрощену систему оподаткування Спрощена система оподаткування, обліку і звітності являє собою особливий механізм, який замінює сплату окремих податків та зборів, установлених п. 297.1 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку і на умовах, визначених главою ХIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку і звітності (п. 291.2 ПКУ). Усього нормами ПКУ передбачено чотири групи платників єдиного податку (ЄП).
  • Коригування фінзвітності за 2016 рік на показник інфляції Початок року, що минає, видався тривожним для підприємств, які ведуть бухоблік відповідно до національних П(С)БО і за Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV зобов’язані оприлюднити річну фінзвітність. Уся річ у тому, що за підсумками 2016 року показник кумулятивного приросту інфляції за період 2014 — 1016 років уперше «стрибнув» за рівень 90 %, установлений П(С)БО 22 «Вплив інфляції»*. Якщо бути точніше, його розмір склав 101,2 %. Тому постало питання про коригування такими підприємствами річної фінзвітності за 2016 рік із застосуванням коефіцієнта коригування, встановленого цим Положенням.
  • Первинні документи Цей рік відзначився безліччю нововведень в обліку бухгалтерської первинки. Мінфін вніс ряд відчутних змін у нормативку, що регулює порядок оформлення і складання первинних документів. Бухгалтерську громадськість не раз розбурхували новини про те, що рахунок-фактура (інвойс) може отримати статус первинного документа, а первинний документ більше не підтверджує господарську діяльність (ст. 1 Закону про бухоблік) і, взагалі, витрати відображати можна і без документа від постачальника — достатньо скласти «свій» первинний документ (п. 2.6 Положення № 88) тощо.
  • Оплата праці «Оплатно-трудові» зміни, що набули чинності з 01.01.2017 р., нікого не залишили байдужим. Так давайте ж пробіжимося по них і згадаємо, з чого все починалося.
  • Працівники-іноземці З 27.09.2017 р. змінилися правила й умови працевлаштування іноземців в Україні. Давайте згадаємо основні моменти.
  • Трудові перевірки На сьогодні повноваженнями з проведення перевірок у сфері праці володіють Держпраці, частково — органи місцевого самоврядування й органи ДФСУ. Проте основним перевіряючим і штрафуючим органом є все-таки Держпраці.
  • ЄСВ У питаннях нарахування і сплати ЄСВ на перший план виходить Закон № 2464. Він відносить до платників ЄСВ у тому числі фізичних осіб — підприємців (ФОП). Причому за загальним правилом вони зобов’язані сплачувати ЄСВ не лише з доходів застрахованих осіб, але і безпосередньо зі своїх підприємницьких доходів (ЄСВ «за себе»). Але є із цього правила винятки — ФОП, які звільнені від сплати ЄСВ «за себе». Причому у 2017 році їх полку прибуло.
  • «Непрацездатне» соцстрахування Тут поговоримо про зміни, внесені Законом України від 03.10.2017 р. № 2148-VIII у Закон № 1105. Вони запрацювали з 11.10.2017 р. Згадуємо.
  • Безоплатна передача
  • Посередницькі операції Серед посередницьких операцій чільне місце займають операції за договорами комісії. Тож розглянемо облік посередницьких операцій на їх прикладі.
  • Безнадійна заборгованість
  • Облік у туризмі
  • Оскарження рішень Практично будь-яке рішення, дія або бездіяльність органів державної влади (у тому числі й податкових органів) за загальним правилом можна оскаржити двома способами. Шляхом: 1) позасудового (адміністративного) оскарження (тобто всередині вертикалі державного органу, який прийняв «неправильне» рішення); 2) судового оскарження (тобто через систему судів). І як «бонус» — можливість поскаржитися в Раду бізнес-омбудсмена. Тепер нагадаємо основні моменти кожного із цих способів.
  • Зміни в кримінальному процесі: послаблення для госпсуб’єктів при обшуку і не тільки Закон № 2213 вніс ряд змін, важливих не лише для фіз осіб, але і для госпсуб’єктів, яких спіткало «щастя» зіткнутися з кримінальним процесом. Зокрема, законодавці звернули особливу увагу на ситуацію з вилученням документів і техніки у суб’єктів господарювання під час проведення обшуку й у межах тимчасового доступу до речей і документів.
  • Кому потрібен РРО? Застосовувати РРО повинні суб’єкти господарювання, що здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, а також операції з приймання готівки для її подальшого переказу.
  • Календар бухгалтера на січень 2018 року
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі