28.12.2017

Посередницькі операції

Серед посередницьких операцій чільне місце займають операції за договорами комісії. Тож розглянемо облік посередницьких операцій на їх прикладі.

Комісія на продаж

За договором комісії на продаж комісіонер за дорученням комітента та за його рахунок, але від свого імені, продає певний товар (роботу, послугу) за винагороду. Після виконання доручення комісіонер складає звіт про виконання взятих на себе зобов’язань.

В обліку комітента товари, передані комісіонеру на реалізацію, обліковуються на субрахунку 283 «Товари на комісії».

Дохід від реалізації комітент відображає на дату продажу товарів комісіонером, що зазначається у звіті комісіонера

Тоді ж комітент списує з балансу їх собівартість. На підставі акта наданих послуг, отриманого від комісіонера, на суму комісійної винагороди комітент визнає «збутові» витрати (Дт 93 — Кт 685).

Комісіонер прийняті на реалізацію товари обліковує на позабалансовому рахунку 024 «Товари, прийняті на комісію». При продажу комісійного товару він у звичайному порядку визнає дохід (Дт 361 — Кт 702) і списує товар з «позабалансу». На підставі звіту комісіонера в кореспонденції з субрахунком 704 формується заборгованість перед комітентом за реалізований товар (Дт 704 — Кт 685). Комісійна винагорода відображається в обліку комісіонера проводкою Дт 361— Кт 703 на підставі акта наданих послуг.

Щодо податку на прибуток жодних особливостей ані в комітента, ані в комісіонера немає — тут усе, як у бухобліку.

Пам’ятайте: п.п. «е» п.п. 14.1.191 ПКУ прирівнює передачу товару в межах договору комісії до його постачання. А отже, податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ комітент повинен нарахувати вже при передачі товару комісіонеру. Дату виникнення ПЗ визначають з урахуванням вимог п. 189.4 ПКУ, що відсилає до загального правила «першої події». Оскільки першою подією за договором комісії на продаж завжди є відвантаження товару комісіонеру, саме на цю дату в комітента виникнуть ПЗ, а в комісіонера — податковий кредит (ПК).

Послуга з реалізації товару, надана комісіонером для ПДВ-обліку, — окрема операція постачання. Тут теж працює правило «першої події». ПЗ на суму своєї винагороди комісіонер визнає на дату, що була раніше: або на дату отримання винагороди, або на дату складання акта.

Комісія на купівлю

За договором комісії на купівлю комісіонер за дорученням комітента і за його рахунок, але від свого імені придбаває певний товар (роботу, послугу).

В обліку комітента «комісійна» операція придбання відображається точно так, як і будь-яке інше придбання

Щоправда, контрагентом виступає не безпосередній постачальник, а комісіонер. На суму комісійної винагороди комітент визнає витрати і відображає їх на рахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Отримані від комітента грошові кошти комісіонер відображає проводкою Дт 311 — Кт 685. При перерахуванні їх постачальнику — теж звичайна проводка Дт 631 — Кт 311. Придбані для комітента товари обліковуються на позабалансовому рахунку 025 «Матеріальні цінності довірителя». При переданні товарів комітенту здійснюється залік заборгованостей Дт 685 — Кт 631 і товари списуються з позабалансового обліку. Свою винагороду комісіонер нараховує проводкою Дт 361 — Кт 703.

Щодо податку на прибуток і в комісіонера, і в комітента — усе, як у бухобліку.

Що стосується ПДВ, ще раз нагадаємо: операція з передачі товару в межах договору комісії є його постачанням (п.п. «е» п.п. 14.1.191 ПКУ). Отже, у комісіонера за першою подією (найчастіше отримання грошей від комітента) виникають ПЗ, а в комітента — ПК. База оподаткування — вартість придбання товару. Крім того, ПЗ комісіонер повинен визнати також на суму комісійної винагороди.

Комісійна торгівля вживаними товарами

Комісіонер, який приймає від фізичних осіб вживані товари на продаж, у своїй діяльності передусім керується нормами Закону про захист прав споживачів. >>На комісію приймаються непродовольчі товари, придатні для використання, як нові, так і ті, що були у користуванні, а також антикварні й унікальні речі та товари мистецтва. Головні умови — такі товари не потребують ремонту або реставрації і відповідають санітарним вимогам.

Бухоблік і податковоприбутковий облік «роздрібної» комісії мало чим відрізняється від звичайної комісії на продаж. А от у ПДВ-обліку є суттєві особливості. Комісіонер (платник ПДВ), який провадить діяльність із постачання вживаних товарів, що прийняті за договором комісії в осіб, не зареєстрованих як платники ПДВ, базу оподаткування від таких операцій визначає виходячи зі своєї комісійної винагороди (п. 189.3 ПКУ). Тобто власне вартість вживаних товарів, прийнятих від комітентів — неплатників ПДВ, ПДВ не обкладається.

Зауважимо: для цілей розд. V ПКУ вживаними товарами вважаються товари, що були в користуванні не менше року та придатні для подальшого користування у незмінному стані чи після ремонту. Цей строк визначається виходячи з дати придбання товару, яка міститься у документах на нього. У разі якщо така дата невідома — імовірно, доведеться повірити комітенту на слово. У деяких випадках можна провести експертизу прийнятого товару. Податкова накладна складається виключно на суму комісійної винагороди.

Комісія та єдиний податок

Для платників єдиного податку (ЄП) першої групи робота за договорами комісії, як у ролі комісіонера, так і в ролі комітента (за договором на продаж), заборонена. А ось єдиноподатники другої і третьої груп можуть бути як комісіонерами, так і комітентами. Щоправда, для «другогрупників» є обмеження — вони можуть бути комісіонерами тільки за умови, що комітент — платник єдиного податку (або фізична особа). Адже надання послуг загальносистемникам для них заборонене (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Крім того, єдиноподатники другої групи не можуть надавати посередницькі послуги з продажу та купівлі нерухомого майна. Тому якщо предметом договору комісії є нерухомість, платник ЄП може виступити комісіонером, тільки перебуваючи на третій групі.

Якщо комітент — єдиноподатник, йому не можна укладати договір комісії на продаж з умовою про те, що комісіонер самостійно утримує свою комісійну винагороду із сум, отриманих ним від покупців. Адже тут наявний взаємозалік заборгованостей, який податківці прирівнюють до негрошових розрахунків. А отже, умови перебування на спрощеній системі (п. 292.6 ПКУ) таким комітентом будуть порушені.

Зауважте: для єдиноподатника-комісіонера доходом за договором комісії є тільки сума його винагороди (п. 292.4 ПКУ), який він визнає на дату його отримання на поточний рахунок або до каси. А єдиноподатник-комітент відображає дохід у звичайному порядку на дату надходження грошових коштів від комісіонера (п. 292.1 ПКУ).

Що ще писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Зведена ПН при комісійних операціях

2017, № 78, с. 46

2

«Транзит» інвалюти комітентові від комісіонера «на продаж»

2017, № 65, с. 26

3

Своєчасний звіт комісіонера — запорука спокою комітента

2017, № 65, с. 28

4

Посередницькі операції

2017, № 64