Теми статей
Обрати теми

Інвентаризуємо нематеріальні активи

Об’єкти інвентаризації

У ході інвентаризації комісії належить перевірити фактичну наявність і стан нематеріальних активів (НМА). До них належать (п. 5 П(С)БО 8):

(1) права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище тощо);

(2) права користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо);

(3) права на комерційні позначення (права на торгові марки (знаки для товарів та послуг), комерційні (фірмові) найменування тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнають роялті;

(4) права на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнають роялті;

(5) авторське право і суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), виконання, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнають роялті;

(6) інші НМА (право на провадження діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

У бухгалтерському обліку об’єкти інвентаризації НМА обліковують на рахунку 12 «Нематеріальні активи».

Процедура інвентаризації НМА

Порядку проведення інвентаризації НМА присвячений окремий п. 2 розд. III Положення № 879. Крім того, важливу інформацію можна почерпнути також з розд. VII Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку нематеріальних активів, затверджених наказом Мінфіну від 16.11.2009 р. № 1327 (далі — Методрекомендації № 1327).

У ході інвентаризації НМА інвентаризаційна комісія встановлює фактичну наявність НМА за документами, на підставі яких вони були оприбутковані, а також документами, якими оформлені (тобто підтверджені) відповідні майнові права (п.п. 2.1 розд. III Положення № 879). Зокрема, з метою ідентифікації об’єктів НМА інвентаризаційна комісія перевіряє наявність і дійсність документів, що засвідчують правомірність отримання прав власності, прав користування об’єктами інтелектуальної власності (патентів, свідоцтв, дипломів, ліцензій, договорів тощо).

Якщо при інвентаризації виявлені об’єкти, які відповідають ознакам НМА, але не відображені в бухобліку або обліковані на іншому рахунку, їх включають до складу НМА

Вивчаючи фактичну наявність НМА, комісія може виявити застарілі, невикористовувані НМА, а також НМА, що частково втратили свої первісні якості і споживчі властивості. Стосовно цих активів належить установити, чи зможе підприємство в майбутньому отримувати економічну вигоду від використання таких активів і взагалі, чи відповідають вони критеріям визнання НМА з П(С)БО 8. Після з’ясування фактичної наявності НМА комісія шляхом зіставлення фактичної їх наявності з даними бухгалтерського обліку виявляє надлишки або нестачі НМА.

Документальне оформлення інвентаризації НМА

Інформацію про виявлені в ході інвентаризації об’єкти інвентаризаційна комісія заносить в інвентаризаційний опис. Причому підприємство може скористатися вже затвердженими формами описів:

— Інвентаризаційним описом необоротних активів, затвердженим наказом № 572 (його використовують для фіксації результатів інвентаризації всіх видів НМА, окрім об’єктів права інтелектуальної власності);

— Інвентаризаційним описом об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-4), затвердженим наказом Мінфіну «Про затвердження типових форм первинного обліку об'єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів» від 22.11.2004 р. № 732 (далі — наказ № 732). Як видно з назви, первісно ця форма первинки призначена для відображення даних інвентаризації тільки об’єктів права інтелектуальної власності у складі НМА. Проте, судячи з положень п. 7.2 Методрекомендацій № 1327, саме її радить застосовувати Мінфін для оформлення результатів інвентаризації всіх наявних на підприємстві НМА.

Крім того, не забувайте і про своє право за бажання розробити форму інвентаризаційного опису самостійно або ж доповнити затверджену типову форму № НА-4 новими реквізитами (див. лист Держкомстату від 07.03.2007 р. № 14/2-25/149). Головне при цьому, щоб ваша «саморобна» форма відповідала вимогам ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.4 Положення № 88.

Інвентаризаційний опис складають за об’єктами НМА або групами однотипних за призначенням і умовами використання НМА і окремо за кожною матеріально відповідальною особою

В описі за кожним об’єктом (групою однотипних) НМА наводять такі відомості (п.п. 2.2 розд. III Положення № 879):

—найменування НМА;

— характеристику;

—призначення;

— дату придбання (введення в експлуатацію);

— первісну (переоцінену) вартість;

— суму накопиченої амортизації;

— строк корисного використання;

— кількість і вартість об’єкта або групи об’єктів НМА.

Із зазначенням аналогічних даних в Інвентаризаційний опис заносять відомості про об’єкти НМА, в силу тих чи інших причин не відображені у бухобліку раніше і виявлені у ході проведення інвентаризації.

Інвентаризаційний опис підписують усі члени інвентаризаційної комісії і особа, відповідальна за використання об’єктів НМА. При цьому матеріально відповідальна особа підтверджує, що перевірка цих об’єктів відбулася в її присутності, вона не має до членів комісії жодних претензій і приймає перелічені в описі об’єкти НМА на відповідальне зберігання (п. 4.6 наказу № 732).

Приклад оформлення Інвентаризаційного опису об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-4) див. у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 93, с. 32.

Після оформлення комісією інвентаризаційний опис передають у бухгалтерію підприємства для заповнення даних про кількість, вартість об’єктів НМА і суму накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку (графи 8 — 10 інвентаризаційного опису). Бухгалтерія проводить перевірку всіх підрахунків в інвентаризаційному описі, а потім визначає результати інвентаризації.

На виявлені інвентаризацією розбіжності (нестачі, надлишки) бухгалтерія складає Звіряльну відомість. На жаль, окремі звіряльні відомості для НМА не затверджені, тому можна використати звіряльні відомості результатів інвентаризації необоротних активів (ОЗ), затверджені наказом № 572 і постановою № 241, або ж розробити свої бланки відомостей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі