Теми статей
Обрати теми

Інвентаризуємо незавершене виробництво

Правила проведення інвентаризації НЗВ

При проведенні інвентаризації НЗВ інвентаризаційна комісія має:

— визначити фактичну наявність не закінчених обробкою виробів, що знаходяться у виробництві;

— виявити фактичну комплектність НЗВ (заділів);

— виявити необлікований брак;

— перевірити дані оперативного обліку руху напівфабрикатів і деталей, а також загальної суми витрат у НЗВ;

— визначити залишки НЗВ за анульованими замовленнями, а також за тими, виконання яких призупинене;

— перевірити правильність розподілу витрат за видами продукції й уточнити собівартість випущеної продукції.

Отже, при проведенні інвентаризації НЗВ обов’язково пам’ятайте:

1. Залишки НЗВ перевіряють шляхом фактичного підрахунку, зважування, вимірювання. Щоб визначити кількість сировини, матеріалів і напівфабрикатів у НЗВ на підприємствах з безперервним технологічним процесом, проводять виміри і лабораторні аналізи. Таку кількість указують у перерахунку на вміст корисної речовини. У виробництвах з безперервними і закритими технологічними процесами залишки НЗВ визначають виходячи з кількості апаратів, які були завантажені на кінець звітного періоду, і маси сировини і матеріалів, що знаходилися в кожному з них. При цьому за фактичні можна прийняти і теоретичні залишки, розраховані на основі техніко-економічних характеристик.

На підприємствах масового або великосерійного виробництва інвентаризацію доцільно проводити не поопераційно, а по деталях і вузлах, шляхом фактичного підрахунку, зважування, переміряння

На підприємствах дрібносерійного й індивідуального виробництва, які застосовують маршрутну систему обліку, при інвентаризації НЗВ можна використати маршрутні листи для перевірки наявності оформлених партій і кількості деталей у кожній з них.

2. Кількість сировини і матеріалів, що входять до складу неоднорідної маси або суміші в НЗВ, визначають технічними розрахунками в порядку, встановленому на підприємстві, якщо інше не передбачене законодавством (абзац третій п.п. 4.6 розд. ІІІ Положення № 879).

3. Якщо в НЗВ знаходяться не закінчені складанням вузли, в ході інвентаризації визначають кількість витрачених на їх складання деталей. Для цього не закінчені складанням вузли, що знаходяться в НЗВ, розукомплектовують у спеціальних відомостях.

4. Сировина, матеріали і купівельні напівфабрикати, що знаходяться біля робочих місць і не розпочаті обробкою, в НЗВ не включають (абзац другий п.п. 4.6 розд. ІІІ Положення № 879). На вартість таких сировини, матеріалів і напівфабрикатів методом «червоне сторно» зменшують витрати звітного місяця. Першим числом наступного місяця цю ж суму в розрізі найменувань матеріальних цінностей відносять у надходження цеху.

5. Виявлений при інвентаризації брак оформляють працівники відділу технічного контролю. Остаточно забраковані деталі до складу НЗВ не включають.

Оформляємо результати інвентаризації НЗВ

Підраховану при проведенні інвентаризації НЗВ фактичну кількість деталей і напівфабрикатів фіксують в інвентаризаційних описах по кожному цеху (дільниці, відділенню). В описах указують найменування заділу, стадію і ступінь готовності, кількість або обсяг виконаних робіт (п.п. 4.6 розд. ІІІ Положення № 879).

Шляхом порівняння фактичної кількості НЗВ з даними кількісного (оперативного) обліку деталей виявляють їх нестачі і надлишки, а також прихований брак

Про те, щоб прийняти типову форму інвентаризаційного опису НЗВ, законодавці, на жаль, не потурбувалися. Тому кожне підприємство самостійно обирає оптимальний для себе варіант документування результатів перерахунку НЗВ.

Наприклад, підприємства з нескладним виробничим процесом можуть застосовувати:

— Інвентаризаційний опис запасів, затверджений наказом № 572;

— Інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей (типова форма № инв-3), затверджений постановою № 241.

Звичайно ж, у первинному вигляді ці форми більшості підприємств не підійдуть. Тому вам доведеться підкоригувати їх під себе, щоб привести у відповідність з потребами свого конкретного виробництва (наприклад, поміняти склад і найменування граф, рядків, позицій).

Інший варіант: розробити власну форму інвентаризаційного опису НЗВ. Орієнтиром для цього може слугувати Інвентаризаційний опис незавершеного виробництва типової форми № инв-7, затверджений наказом ЦСУ СРСР від 10.06.76 р. № 453, що нині втратив чинність.

Крім того, при проведенні інвентаризації НЗВ і підбитті її підсумків також можна використовувати:

— Інвентаризаційний ярлик (форма № инв-2);

— акт інвентаризації залишків НЗВ;

— акт залишків матеріалів і напівфабрикатів, що не піддалися обробці;

— Звіряльну відомість результатів інвентаризації товарно-матеріальних цінностей (форма № инв-19) або Звіряльну відомість результатів інвентаризації запасів за формою, затвердженою наказом № 572.

Перелічені вище форми № инв-2, № инв-3 і № инв-19 затверджені постановою № 241.

Зразок заповнення інвентаризаційного опису НЗВ, в основу якого покладено опис типової форми № инв-7, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 93, с. 47.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі