Теми статей
Обрати теми

Інвентаризуємо забезпечення майбутніх витрат і платежів

Об’єкти інвентаризації

З’ясувати, що таке забезпечення майбутніх витрат та платежів, і визначитися з об’єктом інвентаризації, нам допоможе П(С)БО 11. Отже, забезпечення — це зобов’язання з невизначеною сумою або часом погашення на дату балансу (п. 4 П(С)БО 11). Забезпечення створюють для відшкодування майбутніх операційних витрат на (п. 13 П(С)БО 11):

— оплату відпусток працівникам;

— додаткове пенсійне забезпечення;

— виконання гарантійних зобов’язань;

— реструктуризацію, виконання зобов’язань при припиненні діяльності;

— виконання зобов’язань щодо обтяжливих контрактів.

Облік нарахованих сум таких забезпечень ведуть на рахунку 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів», дані якого і підлягають інвентаризації.

Проводимо інвентаризацію забезпечень

Питання інвентаризації забезпечень і резервів регулюють пп. 8.1 — 8.3 розд. III Положення № 879.

У процесі інвентаризації комісія:

1. Перевіряє обґрунтованість створення того чи іншого виду забезпечення. Нагадаємо, що забезпечення створюють при виникненні внаслідок минулих подій зобов’язання, погашення якого, ймовірно, призведе до зменшення ресурсів, що втілюють у собі економічні вигоди, і якщо його оцінка може бути достовірно визначена. Не створюють забезпечення для покриття майбутніх збитків від діяльності підприємства (п. 14 П(С)БО 11).

2. Оцінює правильність розрахунку суми створеного забезпечення.

3. Перевіряє правильність списання сум забезпечень майбутніх витрат і платежів у періоді їх використання. При цьому врахуйте: забезпечення використовують для відшкодування тільки тих витрат, для покриття яких вони створені (п. 17 П(С)БО 11).

4. Оцінює обґрунтованість розміру забезпечень на дату проведення інвентаризації, а також відповідність таких забезпечень переліку створюваних забезпечень, затвердженому розпорядчим документом керівника підприємства.

Залишок забезпечення на оплату відпусток (у тому числі відрахування на ЄСВ із цих сум) станом на кінець звітного року розраховують виходячи з кількості днів невикористаної працівниками підприємства щорічної відпустки і середньоденної оплати їх праці (п.п. 8.2 розд. III Положення № 879). При цьому середньоденну зарплату визначають відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Якщо в результаті інвентаризації встановлено, що в майбутньому відсутня вірогідність вибуття активів для погашення зобов’язань, то сума створеного забезпечення підлягає сторнуванню (п. 18 П(С)БО 11).

При інвентаризації забезпечення на виплату передбаченої законодавством винагороди за вислугу років, у тому числі відрахувань на державне соціальне страхування із цих сум, уточнюють розмір забезпечення, який не повинен перевищувати суми нарахованої винагороди і підлягає віднесенню на витрати (п.п. 8.3 розд. III Положення № 879).

Оформляємо результати інвентаризації забезпечень

У питанні оформлення результатів інвентаризації сум забезпечень майбутніх витрат і платежів, що нараховуються підприємством, картина та ж, що і з документуванням інвентаризації доходів майбутніх періодів. Спеціальна форма для цього не встановлена, тому доведеться попрацювати і розробити її самостійно. При цьому пам’ятайте: Положення № 879 вимагає, щоб у цьому випадку акт інвентаризації містив інформацію про суму забезпечень (за видами) разом з відповідними розрахунками, а також суми забезпечень за даними бухобліку (п.п. 8.6 розд. III Положення № 879).

Акт інвентаризації забезпечень майбутніх витрат і платежів ви можете «піддивитися» в спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 93, с. 69.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі