Теми статей
Обрати теми

Відшкодовувати ПДВ з передоплат можна!

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист Мінфіну від 21.07.2017 р. № 11310-09-10/19633

висновок документа

Відшкодуванню підлягають також і суми ПДВ, сформовані за рахунок податкового кредиту із сум передоплат

Про існування такого роз’яснення багато хто дізнався ще у кінці вересня. І ось, нарешті цей документ став доступний широкому загалу...

Ні для кого з ПДВ-«відшкодованців» не секрет, що фіскали на практиці під будь-яким приводом не хотіли і не хочуть відшкодовувати суми від'ємного значення, сформовані за рахунок ПДВ (включеного у ПК) із сум передоплат. Зайве тому підтвердження — лист ДФСУ від 15.05.2017 р. № 1568/4/99-99-12-02-01-13, який фіскали у вигляді запиту направили до Мінфіну. Лист, що коментується, і є відповіддю їх «старших товаришів».

Після його прочитання спочатку може здатися, що Мінфін так і не дав конкретної відповіді на поставлене фіскалами запитання (про відшкодування ПДВ із сум авансів/передоплат). Проте якщо раніше ви ознайомитеся із згаданим вище запитом фіскалів, конкретно на який і давав Мінфін відповідь, то подібні сумніви у вас розвіються.

Отже, фіскали у своєму запиті попросили повідомити їм позицію Мінфіну щодо можливості враховувати суми податку, сплачені авансом в попередніх і звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг, при розрахунку суми бюджетного відшкодування.

Відразу відмітимо, що у платників, які формували бюджетне відшкодування з сум ПДВ, сплачених авансом, але при цьому на дату камеральної перевірки декларації авансові платежі вже були «отоварені», проблем з відшкодуванням таких сум навіть при найфіскальнішому підході виникати взагалі не повинно.

А тепер проаналізуємо відповідь Мінфіну.

Спочатку в ній констатується, що згідно з п. 200.1 ПКУ сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов’язання (ПЗ) звітного періоду і сумою податкового кредиту (ПК) такого періоду.

Далі Мінфін вказує, що згідно з п. 198.2 ПКУ податковий кредит платника формується за датою події, що сталася раніше («першої події»): списання коштів з рахунку платника в оплату товарів/послуг (передоплати) або отримання платником товарів/послуг. І що таке визначення дати відображення ПК (і ПЗ) «за першою подією» відповідає міжнародній практиці, і зокрема практиці застосування ПДВ в європейських країнах, та законодавчо закріплено в Директиві ЄС. Тобто норми вітчизняного ПКУ відповідають положенням Директиви, і це узгоджується із зобов’язаннями України, закріпленими в Угоді про асоціацію між Україною і Євросоюзом.

Крім того, в листі двічі згаданий п. 200.4 ПКУ і у кінці спеціально відмічено, що в цілях запобігання неправомірному відшкодуванню ПДВ цей пункт був доповнений умовою про те, що заявлена до бюджетного відшкодування сума ПДВ не може перевищувати суму регліміту, обчислену за формулою, приведеною в п. 2001.3 ПКУ, на момент отримання контролерами декларації.

Ми повністю поділяємо усе сказане Мінфіном. На наш погляд, норми ПКУ тут дуже однозначні і, якби не «кровожерливість» фіскалів, то і питання це ніколи не спливло. Сподіваємося, після того, як цей лист став надбанням мас, дискримінація «відшкодованців» з боку податківців припиниться, оскільки оскаржувати подібне беззаконня тепер можна набагато упевненіше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі