Теми статей
Обрати теми

Плата за землю: відзвітуйте, інакше буде пізно

Ігор Хмелевський, податковий експерт
Якщо ви були нашим передплатником торік, мали чудову нагоду досконально вивчити діючі у той час правила стягування плати за землю*. Так що напевно запросто відзвітували тоді по землі за увесь минулий рік і більше про неї не згадували. Але от халепа! Рік промайнув як одна мить — і знову доводиться робити те саме. Зате тепер ви знаєте, що до чого, чи не так? Тим більше що відтоді в оподаткуванні землі сталося не дуже багато змін. Тож сьогодні тезово пройдемося основними віхами, на яких стоїть плата за землю, плюс додамо те нове, що з’явилося після останньої податкової реформи. І можна знову малювати ☺ «земельну» звітність.

* Під це було відведено рівно половину тематичного номера «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 10.

майнові податки-2017

Від слів — до справи! Спершу наведемо основні відомості щодо стягування плати за землю, які беруть свій початок в земельному законодавстві (див. рисунок).

img 1

Запам’ятайте! Право власності, право постійного користування і право оренди земельної ділянки виникають з моменту держреєстрації цих прав (ст. 125 ЗКУ). Отже, в загальному випадку саме з цієї миті платники плати за землю зобов’язані розраховувати її, звітувати і перераховувати до бюджету. Хоча, звичайно, податківці часто-густо ігнорують цю базову норму, примушуючи сплачувати земельний податок з моменту прийняття рішення місцевої ради про передачу землі у власність. А орендну плату — з моменту укладення договору оренди (див., наприклад, лист ДФСУ від 01.07.2016 р. № 14354/6/99-99-12-02-03-15). Погоджуватися з цим чи ні — справа ваша.

Допустимо, з моментом, починаючи з якого сплачуватимете плату за землю, ви так чи інакше визначилися. Який із двох її різновидів вам належить платити, теж зрозуміли. Саме час, користуючись приведеною нижче інформацією про основні відмінності між існуючими різновидами плати за землю, переконатися в правильності свого вибору. І заразом глибше вивчити ключові моменти, які вам знадобляться, щоб правильно скласти відповідну земзвітність.

Порівняльна характеристика різновидів плати за землю

№ з/п

Критерій

Різновиди плати за землю

Земельний податок (ЗП)

Орендна плата (ОП)

1

Платники*

власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

землекористувачі (п. 269.1 ПКУ)

орендарі земельних ділянок державної і комунальної власності (п. 288.2 ПКУ)

* 1. Згідно з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ платники єдиного податку звільнені від обов’язку нарахування, сплати і подання податкової звітності по земельному податку, окрім земельного податку за земельні ділянки, які не використовуються платниками ЄП першої — третьої груп для провадження господарської діяльності і платниками ЄП четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. При цьому орендну плату за землі державної і комунальної власності вони сплачують (за наявності підстав) у загальному порядку.

2. Філії не можуть бути платниками земельного податку, втім, як і орендної плати. З цієї причини юридичні особи, що мають у своєму складі філії і відокремлені підрозділи, повинні самостійно звітувати і сплачувати плату за землю за такі філії і підрозділи.

2

Об’єкти плати за землю

земельні ділянки, що знаходяться у власності або користуванні;

земельні частки (паї), що знаходяться у власності (п. 270.1 ПКУ)

земельні ділянки державної і комунальної власності, надані в оренду (п. 288.3 ПКУ)

3

База оподаткування*

нормативна грошова оцінка (НГО) земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ст. 289 ПКУ;

площа земельних ділянок, НГО яких не проведена (п. 271.1 ПКУ)

окремо не визначена, оскільки згідно з п. 288.4 ПКУ розмір і умови внесення орендної плати встановлюються в договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем, проте з дотриманням мінімальної і максимальної її меж, передбачених п. 288.5 цього Кодексу

* Рішення рад щодо НГО земельних ділянок, розташованих в межах населених пунктів, офіційно оприлюднюються відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування НГО земель або змін до неї (плановий період). Інакше новий розмір НГО застосовується не раніше початку бюджетного періоду, що йде за плановим періодом (п. 271.2 ПКУ).

4

Статус платежу

місцевий податок у складі податку на майно (пп. 10.1.1 і 265.1.3 ПКУ)

5

Основи для нарахування плати за землю

дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ПКУ)

договір оренди земельної ділянки, що знаходиться у державній або комунальній власності (пп. 288.1, 288.4 і 288.5 ПКУ)

6

Момент виникнення обов’язків зі сплаті плати за землю

власники землі і землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ПКУ)

Виключення:

власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку сплачує до бюджету податок під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частини прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.8 ПКУ)

якщо в договорі оренди сторони погодили інші умови щодо моменту, з якого розпочинається сплата орендної плати (скажімо, з дня укладення договору оренди), то фіскали вимагають дотримуватися умов такого договору (див. роз’яснення в категорії 112.02 БЗ)

Зверніть увагу! При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території, сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку (п. 287.6 ПКУ).

7

Податковий період

базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік (п. 285.1 ПКУ).

Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств і організацій, а також у зв’язку з набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути менше 12 місяців) (п. 285.2 ПКУ)

8

Звітність

платники плати за землю (окрім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щорічно станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560, з розбиттям річної суми рівними частинами по місяцях. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій (п. 286.2 ПКУ).

Платник плати за землю має право подавати щомісячно звітну податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ). Це звільняє його від обов’язку подання річної податкової декларації.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що йде за звітним.

У разі зміни впродовж року об’єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що йде за місяцем, в якому сталися такі зміни (п. 286.4 ПКУ)

9

Строки сплати плати за землю

податкове зобов’язання із плати за землю (у тому числі за нововідведені земельні ділянки) сплачується рівними частинами власниками і землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (пп. 287.3, 287.4 ПКУ)

Тепер розглянемо детальніше основні моменти, пов’язані з розрахунком земельного податку. А потім скажемо декілька слів про орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельний податок

Ставки податку визначаються окремо залежно від бази оподаткування.

Зверніть увагу! Ставки установлені ПКУ в граничному розмірі. Причому з початку поточного року змінилися ставки земельного податку для сільськогосподарських угідь.

Так, для сільгоспділянок, НГО яких проведена, ставка податку зафіксована в межах від 0,3 до 1 % НГО. А для сільгоспділянок, НГО яких НЕ проведена, ставки мають бути не менше 0,3 і не більше 5 % НГО одиниці площі ріллі (пп. 274.1 і 277.1 ПКУ відповідно). Але запам’ятайте головне!

Конкретну ставку податку для тієї чи іншої категорії земель на відповідній території визначають органи місцевого самоврядування, орієнтуючись на критерії, встановлені ПКУ

Саме їх рішенням вам і слід керуватися.

Пільги із земельного податку. Вони є — і це добре. Але їх не так вже і багато — і це засмучує. Встановлюються вони відповідно до законодавства та/або рішення місцевої влади.

Хто хоче перевірити себе на «пільгованість», звертайтеся до ст. 282 ПКУ або до місцевої ради. Зверніть увагу: до числа колишніх пільговиків, перелік яких за останні два роки більш-менш усталився, з 01.01.2017 р. додалося ще декілька. Тепер від сплати земельного податку звільняються також:

— державні і комунальні дитячі санаторно-курортні заклади і заклади оздоровлення і відпочинку;

— державні і комунальні центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності тощо.

В обох випадках пільга застосовується за умови, що такі заклади є неприбутковими і внесені до Реєстру неприбуткових організацій. У разі виключення з Реєстру декларація подається впродовж 30 календарних днів з дня такого виключення, а земельний податок сплачується починаючи з місяця, що йде за місяцем виключення (пп. 282.1.5, 282.1.6 ПКУ).

Крім того, до 1 січня 2023 року продовжена пільга із сплати земельного податку для суб’єктів космічної діяльності за земельні ділянки виробничого призначення (п. 1 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ). А до 1 січня 2025 року звільнені від земельного податку суб’єкти літакобудування (п. 7 пізрозд. 6 розд. ХХ ПКУ).

В той же час з початку цього року законодавець позбавив пільги національні і державні дендрологічні парки. Відповідна зміна була внесена в п.п. 282.1.4 ПКУ. Тепер вони — повноправні платники, які мають не лише подати «земельну» декларацію на 2017 рік (як усі пільговики, що залишилися), але й визначити в ній податкове зобов’язання, сплачувати яке їм треба буде за загальними правилами (про них нижче).

Так, вам не почулося! Якщо ви знайшли себе серед пільговиків (все одно, «загальнодержавних» чи «місцевих»), пам’ятайте:

наявність пільги із земельного податку (нехай навіть 100 %) не звільняє від подання «земельної» звітності

На це спеціально вказують податківці в консультації з категорії 112.02 БЗ. Таке ж правило вони поширюють і на земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню згідно зі ст. 283 ПКУ.

Інша справа, що податкове зобов’язання до сплати у таких землекористувачів, а також у пільговиків, буде нульовим. Але декларацію, ще раз підкреслимо, подати все одно потрібно. Так що не схибте. Інакше разом з пільгою отримаєте і штрафи за неподання декларації.

Крім того, пільговикам необхідно щокварталу подавати Звіт про суми податкових пільг за формою, передбаченою додатком до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233, щодо земельного податку за земельні ділянки, звільнені від оподаткування.

Оподаткування земельних ділянок в зоні АТО. Якщо у вас є такі земельні ділянки, ви напевно пам’ятаєте, що звільнення від плати за користування землею державної і комунальної власності на території АТО, що мало працювати протягом останніх трьох років (див. ст. 6 Закону України від 02.09.2014 р. № 1669-VII), зазнало нищівного фіаско. Як через підступи фіскалів, так і унаслідок нехлюйства самого законодавця («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 59, с. 20).

У зв’язку з чим за підсумками останньої податкової реформи в ПКУ з’явилася куди більш працездатна норма (п.п. 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

не нараховується і не сплачується плата за землю за земельні ділянки, що розташовані в зоні АТО і знаходяться у власності (чи користуванні, у тому числі на умовах оренди) фізичних або юридичних осіб

Якщо конкретніше, то йдеться про ділянки, які знаходяться на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.

Це тимчасове звільнення — на період з 14 квітня 2014 року до 31 грудня року, в якому буде закінчено АТО. Нараховані і сплачені за цей період суми плати за землю вважаються переплатою і підлягають поверненню платникові.

Очевидно, щоб така переплата з’явилася на вашому особовому рахунку, варто подати уточнюючі декларації по платі за землю за 2014 — 2016 рр. Звісно, з урахуванням строку давності, визначеного ст. 102 ПКУ.

Причому платникам податку на прибуток ми радили АТОшні суми плати за землю в «прибуткову» декларацію за 2016 рік вже не включати. Для чого відсторнувати їх з торішнього бухобліку, знявши з витрат. А ось як відкоригувати «прибуткову» звітність за 2014-2015 рр., поки до кінця не зрозуміло. Тому краще дочекатися відповідних роз’яснень від податківців.

Розрахунок податку.

1. Для земельних ділянок, НГО яких проведена, річна сума земельного податку (ЗП) визначається за формулою:

img 2

Важливо! При заповненні декларації по земельному податку від цієї формули доведеться відступити. Справа тут в самій звітній формі, при заповненні якої в колонці 9 розділу 1 «Розрахунок суми земельного податку» треба привести НГО одиниці площі земельної ділянки в гривнях за гектар, а в колонці 8 розділу 1 — власне площу земельної ділянки в гектарах (див. 112.05 БЗ).

Тоді формула, наведена вище, дещо видозміниться:

img 3

Величину НГО своєї конкретної земділянки берете з довідки, виданої територіальними органами Держгеокадастру. Отримати таку довідку можна і через центри надання адміністративних послуг (див. за посиланням http://land.gov.ua/info/skhema-dii-dlia-otrymannia-vytiahu-iz-tekhnichnoi-dokumentatsii-pro-normatyvnu-hroshovu-otsinku-zemelnoi-dilianky/).

Більше того, нещодавно уряд зробив перші кроки, з тим щоб незабаром ввести принцип екстериторіальності надання адмінпослуги з видачі витягу з техдокументації про НГО земельної ділянки (див. постанову КМУ від 23.11.2016 р. № 1058 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 9, с. 3). А з інформаційної карти цієї адмінпослуги, затвердженої наказом Держгеокадастру від 01.06.2016 р. № 73, чітко випливає:

НГО-довідка надається безкоштовно, в строк, що не перевищує 3 робочі дні з дати надходження заяви від землекористувача

Це означає, що розмови про неможливість або страшенну дорожнечу такої послуги мають врешті-решт припинитися. Є земля у власності або користуванні, отже, будьте ласкаві отримати довідку про НГО і розрахувати земельний податок. Зрозуміло, у тому випадку, якщо ви дійсно є його платником.

Таку довідку ви подаєте разом з декларацією при першому її поданні (фактичному початку діяльності як платника земельного податку) і при кожній зміні НГО землі (п. 286.2 ПКУ). Щороку цю довідку подавати не треба (консультація в категорії 112.05 БЗ).

Зверніть увагу на коефіцієнт індексації НГО, наведений у вашій довідці. Так, при розрахунку земподатку на 2017 рік НГО має бути проіндексована на коефіцієнт за 2016 рік, що дорівнює:

— для земель несільгосппризначення — 1,06;

— для сільгоспугідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ і перелогів) — 1,0.

Така норма на сьогодні прописана в п. 8 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ. Відповідні роз’яснення щодо індексації НГО земель в поточному році наведені в листі Держгеокадастру від 12.01.2017 р. № 22-28-0.22-443/2-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 7, с. 3). Там же є і коефіцієнти індексації НГО земель за попередні роки.

2. Для земельних ділянок, НГО яких не проведена, річна сума земельного податку (ЗП) визначається за формулою:

img 4

Далі ділимо отриману суму податку на 12 рівних частин — кожну таку частину треба сплачувати щомісячно впродовж року. Порядок декларування і сплати земподатку приведений в таблиці на с. 9.

На завершення цього розділу закріпимо наші знання про «земельну» декларацію прикладом її заповнення.

Приклад. Підприємство має у власності земельну ділянку площею 1000 кв. м. НГО цієї ділянки станом на 01.01.2017 р. (з урахуванням проведеної індексації) складає 6000 грн./кв. м (сума умовна). Ставка земельного податку, встановлена місцевою радою, дорівнює 1 % НГО земділянки. Пільг із сплати цього податку у підприємства немає.

Перед заповненням декларації спершу треба перевести площу земельної ділянки з квадратних метрів в гектари, для чого площу в квадратних метрах розділити на 10000. Щоб перевести НГО з гривень за квадратний метр у гривні за гектар, НГО в гривнях за квадратний метр помножте на 10000.

Після цього можна розрахувати річну суму земельного податку:

(1000 кв. м: 10000) х (6000 грн./кв. м х 10000) х 1 % : 100 % = 60000 грн.

Її приводите в колонці 16 «Річна сума земельного податку (до сплати) (к. 12 - к. 15)» розділу I декларації. А в розділі III в колонках 4 — 15 за рядком 3 вказуєте щомісячну суму податкового зобов’язання, яке підлягає сплаті, у розмірі 5000 грн. (60000 : 12).

Як заповнити декларацію за даними цього прикладу, див. на рисунку.

img 5

Орендна плата

Орендна плата — це другий різновид плати за землю, передбачений ПКУ.

Зверніть увагу: податковий період, порядок обчислення орендної плати, термін сплати і порядок її зарахування до бюджетів застосовуються відповідно до ст. 285 — 287 цього Кодексу, встановленими щодо земельного податку. Інакше кажучи, ці елементи для орендної плати такі самі, як і для земподатку.

Особливістю тут є те, що

орендар в п’ятиденний строк після держреєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності зобов’язаний надати копію такого договору відповідному контролюючому органу

Це передбачає ст. 25 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV (див. також консультацію у БЗ, підкатегорія 112.05).

Пільг по орендній платі немає і не може бути — ви просто сплачуєте суму, вказану в договорі оренди землі. Теж заздалегідь розбивши її на 12 рівних частин.

Що ще особливого можна сказати про орендну плату? А ось що.

З початку поточного року змінилися граничні розміри орендної плати.

Відповідно до п. 288.5 ПКУ розмір орендної плати встановлюється в договорі оренди, але річна сума платежу:

1) не може бути менше розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території (п.п. 288.5.1 ПКУ). Раніше гранична величина орендної плати не могла бути менше 3 % НГО;

2) не може перевищувати 12 % НГО (п.п. 288.5.2 ПКУ);

3) може перевищувати граничний розмір орендної плати, якщо орендаря визначають на конкурентних засадах.

Окрім нижніх і верхніх граничних розмірів, вказаних вище, після останніх змін, внесених до ПКУ, встановлені і граничні максимальні розміри орендної плати для окремих категорій земель.

Так, відтепер розмір верхньої межі орендної плати, встановлений для:

— пасовищ в населених пунктах, яким наданий статус гірських, не може перевищувати розміру земподатку (п.п. 288.5.4 ПКУ);

— баз олімпійської, паралімпійської і дефлімпийскої підготовки, перелік яких затверджується Кабміном, не може перевищувати 0,1 % НГО земділянок (п.п. 288.5.5 ПКУ).

Досі таких особливих меж для вищезгаданих земель передбачено не було. Розраховувати мінімальний і максимальний розміри орендної плати слід за правилами розрахунку земельного податку.

А якщо розмір орендної плати, встановлений в договорі, з якої-небудь причини менше мінімальної межі? Яку тоді орендну плату слід перераховувати до бюджету?

На жаль, в таких випадках «рулює» ПКУ, а не договір оренди. Тобто сума орендної плати незалежно від умов договору має бути не менше законодавчого мінімуму. Ось так-то!

На такому підході наполягає і Верховний Cуд України (див. постанову ВСУ від 02.12.2014 р. у справі № 21-274а14 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 73, с. 31), рішення якого обов’язкові для усіх і уся. Тобто навіть якщо орендодавець (місцева влада) не вносить зміни до договору оренди, податківці все одно донарахують орендну плату. Так що краще зробити це самому, заповнюючи зараз податкову декларацію по орендній платі на 2017 рік.

До речі, форма декларації для складання звітності по орендній платі та ж, що і для земподатку. Та й усе інше, тобто порядок декларування і строки її сплати такі ж. Так що скласти її ви зможете без особливих зусиль. Після чого зможете опочивати на лаврах цілий рік, до наступної звітної кампанії. А через рік знову зустрічаємося тут, на сторінках «Податки та бухгалтерський облік»! ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі