Теми статей
Обрати теми

Заповнення декларації: покроковий алгоритм

Анатолій Бобро, податковий експерт
Сільгосппідприємства-єдиноподатники групи 4 звітують з цього податку дуже своєрідно. Вони розраховують суму податку, так би мовити, наперед: не «за», а «на» звітний період. Поговоримо про правила складання такої декларації.

Форму декларації платника ЄП четвертої групи затверджено наказом № 578. Вона з’явилася ще 2015 року й до сьогодні, як не дивно за часів практично щорічного тасування правил звітності, залишається в первозданному вигляді, тобто без змін. А тому при її заповненні можна керуватися й нашою попередньою публікацією («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 24, с. 97). До речі, зверніть увагу: Порядок заповнення податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи розміщено на офіційному сайті ДФСУ (sfs.gov.ua)*.

* Порядок можна знайти в розділі «Податки, збори, платежі → Місцеві податки → Єдиний податок для юридичних осіб — сільськогосподарських товаровиробників (ІV група) → Нормативно-правові акти».

Загальна (вступна) частина

Почнемо, так би мовити, з «шапки» форми, тобто зі вступної частини, у якій вказують загальну інформацію про сільгосппідприємство — платника сільгоспЄП та про декларацію, що ним подається.

Рядок 1 «Податкова декларація платника єдиного податку четвертої групи». У ньому розміщується інформація про порядковий номер декларації за рік, тип декларації, що подається, звітний період. Вестимемо мову окремо щодо кожної її складової.

Нумерація декларацій. Номер декларації вказуємо з послідовно наростаючим числом від кількості поданих декларацій. При цьому нумерація ведеться окремо для кожного типу декларацій (загальна, нова загальна, уточнювальна загальна, звітна, звітна нова або уточнювальна звітна).

Тип декларації. Проставляємо відповідну позначку в одному з полів залежно від типу декларації:

«Загальна» — при поданні загальної декларації вперше;

«Нова загальна» — при повторному поданні загальної декларації до закінчення граничного строку подання за звітний період;

«Уточнююча загальна» — при поданні уточнюючої загальної декларації для виправлення виявлених помилок (граничний строк для подання збіг);

«Звітна» — при поданні звітної декларації вперше;

«Нова звітна» — при повторному поданні декларації до закінчення граничного строку подання за звітний період;

«Уточнююча звітна» — при поданні уточнюючої декларації для виправлення виявлених помилок (граничний строк для подання збіг).

Нагадаємо, що згідно з п.п. 295.9.1 ПКУ сільгосппідприємство — платник сільгоспЄП подає дві декларації. Загальна декларація подається в орган ДФСУ за місцезнаходженням його (платника), а звітна — за місцезнаходженням земельної ділянки, за яку він звітує (див. лист ДФСУ від 27.04.2016 р. № 14988/7/99-99-12-03-05-17).

Звітний період. Вказуємо рік, за який подається декларація ( п.п. 295.9.1 ПКУ). Якщо декларація подається за нові земельні ділянки, заповнюється також поле «починаючи з» (у форматі число/місяць). Платники, які виправляють помилки (уточнюють податкові зобов’язання), заповнюють поле «з урахуванням уточнень з».

Рядок 2 «Платник». У ньому вказуємо повне юридичне найменування платника згідно з ЄДРПОУ.

Рядок 3 «Код за ЄДРПОУ». Тут вказуємо код, під яким платник занесений до ЄДРПОУ.

Рядок 4 «Код виду економічної діяльності (КВЕД)». Вказуємо код виду економічної діяльності згідно з КВЕД.

Рядок 5 «Код організаційно-правової форми господарювання». Вноситься інформація відповідно до Класифікатора організаційно-правових форм господарювання ДК 002:2004, який затверджено наказом Державного комітету з питань технічного регулювання і споживчої політики від 28.05.2004 р. № 97.

Рядок 6 «Податкова адреса». Вказуємо податкову адресу підприємства. Для юрособи таким є його місцезнаходження, вказане в ЄДРПОУ ( п. 45.2 ПКУ). Тут обов’язково потрібно вказати поштовий індекс, місто, вулицю, номер будинку та телефон. Також за бажанням платника можна вказати факс і адресу електронної пошти.

Рядок 7 «Найменування контролюючого органу за основним місцем обліку платника». Вказуємо найменування органу ДФСУ, якому платник сільгоспЄП подає загальну декларацію. Це орган ДФСУ за його місцерозташуванням або ж за його податковою адресою ( п. 45.2 ПКУ).

Рядок 8 «Найменування контролюючого органу за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок), до якого подається податкова декларація». Тут також усе просто: вказуємо найменування органу ДФСУ, якому сільгосппідприємство — єдиноподатник групи 4 подає звітну декларацію. Іншими словами, це орган за місцерозташуванням земельної(их) ділянки(ок), за яку(і) подається декларація.

Рядок 9 «Код органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок) за КОАТУУ». Заповнюється тільки в тому разі, якщо подається загальна, нова загальна або уточнювальна загальна декларація. Вказується код органу місцевого самоврядування за основним місцем обліку платника.

Визначити код КОАТУУ сьогодні просто. Досить зайти на онлайн-кадастрову карту України на сайті Держгеокадастру: http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta

До речі, принагідно звернемо увагу на порядок заповнення додатка «Відомості про наявність земельних ділянок» до декларації (далі — Відомості), який є невід’ємною її частиною.

Якщо коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ однакові, то при поданні загальної декларації рядки 1.1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.4.1 та 2.1 додатка до такої декларації можуть заповнюватися одним рядком за одним КОАТУУ по земельних ділянках з однаковою нормативною грошовою оцінкою.

Якщо в межах одного КОАТУУ земельні ділянки мають різну нормативну грошову оцінку, то кількість рядків має бути збільшена з метою відображення в розрахунковій частині декларації.

Якщо в межах одного КОАТУУ є декілька земельних ділянок, колонки 3 — 8 додатка до такої декларації не заповнюються (БЗ 108.02.05).

Основна (розрахункова) частина

Тепер переходимо до основної частини декларації сільгоспЄП, у якій і відображаються всі розрахунки. Вважаємо, ніхто не стане заперечувати, що вона кардинально відрізняється від декларації «звичайних» юросіб-єдиноподатників. Сільгоспспецифіка просто впадає у вічі. За своєю побудовою розрахункова частина має табличну форму, з вертикалями (колонками) і горизонталями (рядками), до освітлення яких зараз і перейдемо.

Розпочнемо з колонок. Але передусім звернемо увагу, що основна частина декларації заповнюється: (1) за землями сільгосппризначення, точніше, сільгоспугіддями, а ще конкретніше: ріллям, сіножатями, багаторічними насадженнями, пасовищами, а також (2) землями водного фонду (не забувайте — тільки внутрішніх водойм).

Стосовно кожної окремо з передбачених у колонці 2 категорій земель, у колонках 3—10 відображаються відповідні показники (див. табл. 1).

Таблица 1. Порядок заповнення колонок

Колонка 3

«Площа земельної ділянки»

Показники щодо площі земділянок повинні відповідати підсумковим даним з кожної категорії земель: рілля, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження й землі водного фонду по рядках 1.1.0, 1.2.0, 1.3.0, 1.4.0 та 2.0 колонки 11 Відомостей.

Увага! Площу земельної ділянки вказуємо тільки в гектарах із чотирма знаками після коми. Якщо ви вкажете площу в квадратних метрах, це, найімовірніше, вважатиметься помилкою

Колонка 4

«Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки»

Вказуєте проіндексовану нормативну грошову оцінку (НГО) одиниці площі земельної ділянки в гривнях із двома десятковими знаками. Простіше кажучи — у гривнях із копійками.

Як визначити цей показник, читайте на с 25. Порядок індексації встановлений ст. 289 ПКУ.

Акцентуємо увагу, що для розрахунку ЄП за землями водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків, водосховищ) враховується НГО ріллі в АР Крим або в області.

Пам’ятайте: саме НГО є базою оподаткування єдиним податком для сільгосппідприємства — платника сільгоспЄП ( п. 2921.2 ПКУ)

Колонка 5

«Ставка податку»

Вказуєте ставку ЄП з одного гектара у відсотках (тобто так, як вказано в п. 293.9 ПКУ). Для різних категорій земділянок ставки є різними. Дізнатися, яку ставку потрібно застосовувати при розрахунку податку на 2017 р. за окремими категоріями земель, можна на с. 8

Колонка 6

«Річна сума податку»

Розраховуєте суму ЄП на 2017 рік за формулою, вказаною в назві цієї колонки. Тобто слід знайти добуток площі відповідних категорій земельних ділянок (колонка 3), проіндексованої НГО одного гектара угідь відповідної категорії (колонка 4) і ставки податку (колонка 5) і поділити отриманий результат на 100. Розмір податку вказуєте в гривнях із двома десятковими знаками після коми

Колонки 7—10

У колонках 7—10 розподіляєте річну суму податку (колонка 6) за кварталами, виходячи з того, що в I кв. слід сплатити 10 %; у II кв. — 10 %; у III кв. — 50 %; у IV кв. — 30 %. Щоб визначити квартальні суми, користуйтеся формулами в колонках.

Увага! Коли розраховуватимете податок за IV квартал, то, щоб правильно визначити його розмір, радимо не користуватися формулою, а визначати показник шляхом віднімання з річної суми податку розміру податку, який припадає на перші три квартали. Бо внаслідок округлення чотирьох квартальних сум їх загальний підсумок може виявитися не тотожним річній сумі.

Зважайте на таке: якщо користування землею в кварталі було часткове, тоді сума визначається пропорційно до днів. Для цього сума, що припадає на квартал, ділиться на кількість календарних днів у цьому кварталі та множиться на кількість календарних днів, упродовж яких платник сільгоспЄП володів або користувався земельною ділянкою.

Причому якщо впродовж року набувалися або припинялися права власності/користування на земельну ділянку, або змінювалася його НГО, то колонки 7—10 потрібно заповнювати, залежно від кількості календарних днів місяця, у якому сталися відповідні зміни

З колонками розібралися, плавно переходимо до рядків. Їх усього 12. Щоправда, якщо не буде потреби в уточненні суми ЄП, то все може закінчитися на рядку 3. Для більшої наочності порядок заповнення викладемо в табличній формі (див. табл. 2).

Таблиця 2. Порядок заповнення рядків

Рядок 1

«Землі сільськогосподарського призначення (сільськогосподарські угіддя, у тому числі для сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті)»

Точно кажучи, у рядку 1 (власне, з такою нумерацією) ніякі показники не відображаються. Наведена вище її назва по суті є назвою категорії земель (колонка 2) сільгоспугідь, яка через свою громіздкість зайняла простір від 2 по 10 колонку включно.

Показники відображаються фактично в рядках 1.1, 1.2, 1.3 та 1.4 у розрізі окремих видів сільгоспугідь, які сільгосппідприємство використовує як: ріллю (рядок 1.1), сіножаті (рядок 1.2), багаторічні насадження (рядок 1.3), пасовища (рядок 1.4).

Вказуються площа, нормативна грошова оцінка, ставка та сума податку на рік, і в тому числі за кварталами.

При поданні загальної декларації за потреби кількість рядків 1.1, 1.2, 1.3 та 1.4 може бути збільшено або зменшено

Рядок 2

«Землі водного фонду, усього»

Тут усе прозоро. Лише ще раз звернемо увагу на такі моменти відносно:

(1) площі, — враховуються тільки внутрішніх водойм (озер, ставків, водосховищ);

(2) нормативної грошової оцінки — враховується НГО ріллі в АР Крим або в області.

Щодо «водних» земель, аналогічно як і щодо сільгоспугідь, вказується сума податку на рік, і в тому числі за кварталами. За потреби кількість рядків 2 також може бути збільшено або зменшено

Рядок 3

«Нараховано на 20__ рік, усього»

Фактично саме цей рядок є ключовим. У первинних деклараціях на рік у цьому рядку вказується сума, що підлягає сплаті, а в уточнюючих — правильна сума ЄП.

Уточнення до уточнення, як кажуть, не приходиться. Одна річ уточнитися до строку платежу і зовсім інша — після нього. За наслідками це далеко не одне й те саме. Для відображення результатів уточнення призначені рядки 5—8 (про них піде мова далі).

До речі, трохи підправимо наведений у рядку 3 порядок розрахунку. По-перше, враховуються показники рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 (а не 1 і 2). По-друге, підсумкова величина нарахувань відображається також і в колонці 6 (а не тільки в колонках 7—10)

Рядок 4

«Нараховано на 20__ рік за даними раніше поданої декларації»

Передусім відзначимо загальне правило: рядки 4— 11 заповнюють у разі уточнення податкових зобов’язань. Про це свідчить примітка 9 під розрахунковою частиною декларації.

Отже, цей рядок заповнюється при уточненні зобов’язань (у тому числі при виправленні помилок). Вказуємо суму ЄП, первинно відображену в рядку 3 коригованої декларації.

Зверніть увагу: і в цьому, і в решті «уточнювальних» рядків декларації (тих, яких стосується примітка 9), заповнюються тільки колонки 7—10. Тобто вказуються лише квартально-розподілені суми ЄП

Рядок 5

«Нараховано до збільшення податкового зобов’язання на 20__ рік на періоди, за якими не настав термін сплати (позитивне значення)»

Заповнюється в разі уточнення податкових зобов’язань (у тому числі виправлення помилок), якщо задекларована сума ЄП менша, ніж повинна бути (значення рядка 3 уточнювальної декларації більше, ніж рядка 4).

Тут вказуємо суму, на яку треба збільшити ЄП в тих кварталах, за якими ще не настав строк його сплати. Тобто приводимо позитивне значення різниці між рядками 3 і 4 тільки в тих колонках, які відносяться до таких кварталів. Увага: на практиці окремі програми (зокрема, ОПЗ), передбачають заповнення колонок 7—10 усіх чотирьох кварталів, незважаючи на строки (настали або ні)

Рядок 6

«Нараховано до зменшення податкового зобов’язання на 20__ рік на періоди, за якими не настав термін сплати»

Цей рядок, можна сказати, «дзеркальне» відображення ситуації попереднього рядка. Він заповнюється в тому разі, коли уточнення податкових зобов’язань (виправлення помилок) призводить до того, що задекларована до сплати сума ЄП виявилася більшою, ніж повинна бути (значення рядка 3 уточнюючої декларації менше, ніж рядка 4).

Вказуємо суму, на яку треба зменшити ЄП в тих кварталах, за якими ще не настав строк його сплати. Тобто в тих колонках 7—10, які відносяться до таких кварталів, приводимо позитивне значення різниці між рядками 4 і 3. Повторимо, аналогічно: і тут програма ОПЗ передбачає заповнення колонок 7—10 усіх чотирьох кварталів, незважаючи на строки

Рядок 7

«Розмір заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, за якими минув термін сплати»

Заповнюється в тому разі, коли помилка, яку виправляли, призвела до того, що ЄП задекларований у меншому розмірі, ніж потрібно (значення рядка 3 більше, ніж рядки 4). Тут вказуємо суму недоплати ЄП, тобто суму, на яку потрібно збільшити ЄП в тих кварталах, за якими вже збіг строк його сплати. У тих колонках 7—10, які відносяться до таких кварталів, приводимо позитивне значення різниці між рядками 3 і 4.

Суму недоплати слід перерахувати до подання уточнювальної декларації (якщо виправляємося через уточнювальну декларацію) або разом з поточним зобов’язанням (якщо виправляємося в декларації за звітний період)

Рядок 8

«Розмір завищення податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, за якими минув термін сплати»

Заповнюється при ситуації, яка є протилежною до ситуації за рядком 7. Тобто в тому разі, коли уточнення призвело до зайвого декларування (значення рядка 3 менше, ніж рядка 4). Тут вказуємо суму, на яку потрібно зменшити ЄП в тих кварталах, за якими вже збіг строк його сплати. У тих колонках, які відносяться до таких кварталів, приводимо позитивне значення різниці між рядками 4 і 3.

Якщо платник сільгоспЄП своєчасно здійснював перерахування єдиного податку згідно з раніше поданою декларацією, то на суму, вказану в цьому рядку в колонках 7—10, утворюється переплата на його особовому рахунку

Рядок 9

«Сума штрафу»

Заповнюється в разі, якщо внаслідок виправлення помилки утворилася недоплата ЄП (заповнений рядок 7). Вказується сума «самоштрафу», який нараховується та сплачується за загальним порядком відповідно до п. 50.1 ПКУ

Рядок 10

«Сума пені»

Заповнюється тільки в тому разі, коли мала місце недоплата ЄП (заповнений рядок 7) і прострочений «пільговий» строк сплати згідно з п. 129.9 ПКУ. Вказується сума пені, розрахована за загальними правилами відповідно до ст. 129 ПКУ. Нагадаємо: якщо ви самостійно виявили помилку та вносите виправлення в раніше подану податкову звітність, то згідно з п. 129.9 ПКУ пеня нараховуватиметься лише по закінченню 90 календарних днів, що настають після останнього дня граничного терміну сплати грошового зобов’язання. Таким чином, виправитися без нарахування пені можна впродовж 90 днів з дня граничного строку сплати податкового зобов’язання. Якщо ви цього строку не дотримаєтеся, то з 91-го дня розпочинається нарахування пені. Детальніше про порядок нарахування пені див. на с. 34

Рядок 11

«Пояснення (розкриття) окремих результатів фінансово-господарської діяльності»

Вказують кількість аркушів, поданих разом із декларацією пояснень окремих результатів фінансово-господарської діяльності. Такі пояснення подаються тільки разом із декларацією, у якій уточнюються податкові зобов’язання

Рядок 12

«Доповнення до Податкової декларації»

Наводять кількість аркушів, поданих згідно з п. 46.4 ПКУ доповнень до декларації. Вказані доповнення складаються в довільній формі та (у разі їх наявності) вважаються невід’ємною частиною декларації

Сподіваємося, наведені пояснення допомогли вам сформувати чітке уявлення про порядок складання цієї декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі