Теми статей
Обрати теми

Чим загрожує помилка в розрахунку сільгоспчастки

Алла Малєєва, податковий експерт
У статті «Як стати платником сільгоспЄП і в чому його переваги» (див. с. 3) ми з’ясували, що якраз виконання (перевиконання) сільгоспчастки розміром 75 % надає підприємству право стати платником сільгоспЄП. А що ж буде, якщо ви помилилися в розрахунку сільгоспчастки й безпідставно стали платником єдиного податку групи 4? З відповіддю на це запитання ми з вами й спробуємо зараз розібратися.

Нагадаємо, що розмір сільгоспчастки за попередній податковий (звітний) рік визначають за формою Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва* (далі — Розрахунок), затвердженого наказом № 772. Розрахунок є невід’ємною частиною Податкової декларації платника сільгоспЄП.

* Про правила складання Розрахунку ми детально розповіли на с. 12.

Припустимо, що при поданні декларації за 2016 рік ви помилилися в Розрахунку сільгоспчастки й помилку цю виявили тільки в лютому 2017 року? Як бути в такому разі?

Передусім треба розуміти, що за наявності сільгоспчастки нижче 75 % ви в принципі не мали права стати платником сільгоспЄП у 2016 році. Звідси й усі ваші подальші дії:

— подання уточнюючої декларації (УД) та перехід на загальну систему оподаткування;

— донарахування податків і зборів за 2016 рік, від сплати яких ви були звільнені в 2016 році як платник єдиного податку (ЄП) групи 4;

— сплата штрафних (фінансових) санкцій.

До речі, підтверджує той факт, що саме такі наслідки матиме помилка в розрахунку сільгоспчастки, абзац другий п. 299.11 ПКУ. У ньому йдеться про те, що в разі виявлення контролюючим органом під час проведення виїзних документальних перевірок платника ЄП групи 4 невідповідності вимогам п.п. 4 п. 291.4 ПКУ в податковому звітному році або в попередніх періодах, такий платник податків повинен перейти на сплату податків і зборів згідно із загальною системою оподаткування починаючи з місяця, що йде за місяцем, у якому встановлено таке порушення. Крім того, такому платникові за такі періоди нараховують податки та збори, від сплати яких він звільнявся як платник ЄП групи 4, а також штрафні (фінансові) санкції (штрафи), передбачені гл. 11 розд. ІІ ПКУ.

Ви, звичайно, помітили, що в п. 299.11 ПКУ йдеться про випадок виявлення помилки в розрахунку сільгоспчастки контролерами. Проте, на наш погляд, і при самовиправленні такої помилки, і в разі її виявлення податківцями наслідки для підприємства мають бути практично однаковими (за винятком деяких особливостей, пов’язаних саме із самовиправленням).

Перехід на загальну систему

Отже, перше, що вам треба зробити після виявлення помилки в Розрахунку, — подати уточнюючу декларацію з сільгоспЄП за період, у якому ви «незаконно» вважалися платником сільгоспЄП (у нашому разі — за 2016 рік).

У цій УД треба «обнулити» суму сільгоспЄП, нараховану за період безпідставного перебування на спрощеній системі оподаткування

Форма власне Розрахунку внесення яких-небудь коригувань не передбачає. Тому рекомендуємо в довільній формі повідомити податківців про причину подання УД. Інформацію про цей додаток до декларації наводять у рядку 12 УД.

Після отримання УД податківці анулюють вашу реєстрацію як платника сільгоспЄП і переведуть вас на загальну систему оподаткування. При цьому в п. 299.11 ПКУ йде мова про те, що платник податків повинен покинути спрощенку починаючи з місяця, що йде за місяцем, у якому виявлено порушення сільгоспчастки. Тобто в разі, якщо ви самостійно знайшли свою помилку, платником податку на прибуток ви станете починаючи з місяця, що йде за місяцем, у якому ви подали УД.

Наприклад, за умовами нашого прикладу помилку в розрахунку сільгоспчастки в декларації за 2016 рік ви виявили тільки в лютому 2017 року. У такому разі вже з березня ви будете платником податку на прибуток. Відзначимо, що в такій ситуації уникнути переходу на загальну систему, на наш погляд, можна, якщо ви виявите помилку не пізніше 20 лютого 2017 року. Цим ви, звичайно, не уникнете інших неприємних наслідків «незаконного» перебування на спрощеній системі оподаткування, але принаймні у вас буде шанс подати в строк усі необхідні документи для набуття статусу платника сільгоспЄП на 2017 рік (за умови, що сільгоспчастка на 2017 рік таки відповідає встановленим критеріям).

А от, припустимо, якщо в липні 2017 року ви виявите, що помилилися в розрахунку сільгоспчастки на 2017 рік, тоді будьте готові до того, що вже із серпня 2017 року вас переведуть на загальну систему оподаткування. До речі, в цьому разі також треба буде подати УД із сільгоспЄП за 2017 рік.

Нарахування податків за період «незаконного» перебування на ЄП

Як відомо, згідно з п. 297.1 ПКУ платники ЄП групи 4 звільнені від сплати таких податків і зборів:

— податку на прибуток;

— податку на майно (у частині земельного податку), окрім земельного податку за земельні ділянки, які не використовуються платниками ЄП групи 4 для ведення сільськогосподарського товаровиробництва;

— рентної плати за спеціальне використання води.

Виходить, що в період безпідставного перебування на ЄП ви мусили нараховувати та сплачувати всі перераховані податкові платежі, але не робили цього. Отже, вам доведеться за весь цей період (у нашому прикладі — 2016 рік) скласти й подати:

— Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897 (річну та квартальні за потреби);

— Податкову декларацію з плати за землю за 2016 рік (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560;

— Податкову декларацію з рентної плати й Розрахунок рентної плати за спеціальне використання води за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719 (за 1 — 4 квартали 2016 року).

Штрафні санкції

Тепер щодо штрафних санкцій. Перше, що, на нашу думку, загрожує платникові податків, — штраф, передбачений п. 120.1 ПКУ.

Нагадаємо, цим пунктом установлено відповідальність за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкових декларацій (розрахунків).

За це податківці стягують штраф у розмірі 170 грн. за кожне таке неподання (несвоєчасне подання)

Урахуйте! Штраф згідно з п. 120.1 ПКУ стягують за кожну неподану декларацію. Тому в нашому випадку по 170 грн. штрафу вам нарахують за кожну неподану в 2016 році декларацію з податку на прибуток, земельну декларацію, а також за кожну з неподаних квартальних «рентних» декларацій.

Також пам’ятайте, що якщо ви порушник «із стажем» і впродовж року вас уже притягали до відповідальності за те ж саме порушення (наприклад, ви вже «попадалися» на несвоєчасному поданні декларації з ПДВ), тоді розмір штрафу складе вже 1020 грн. за кожну з неподаних декларацій.

Але це, на жаль, ще не все.

У випадку, який ми розглядаємо, платникові податків серед іншого загрожують штрафні санкції за несплату погодженої суми грошового зобов’язання, встановлені п. 126.1 ПКУ

Суму штрафу визначають залежно від періоду прострочення погашення грошових зобов’язань за диференційованими ставками:

— при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;

— при затримці понад 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу.

Тому після подання декларацій з усіх податкових платежів, які залишилися несплаченими за період «незаконного» перебування на спрощеній системі оподаткування, вам належить сплатити нараховані в них суми податкових зобов’язань, а також штраф у розмірі 10 або 20 %, залежно від кількості днів затримки сплати.

Ну а якщо ви вирішите не подавати декларації за минулі звітні періоди, щоб не сплачувати штрафи, тоді податківці мають право самостійно донарахувати вам суми податкових зобов’язань, а потім застосувати до вас штраф на підставі п. 123.1 ПКУ. Розмір штрафу, передбачений цим пунктом, — 25 % від суми донарахованого податкового зобов’язання.

висновки

  • Якщо ви самі виявили помилку в розрахунку сільгоспчастки за попередні періоди, тоді вам треба подати УД із сільгоспЄП та обнулити податкові зобов’язання з цього податку за час «незаконного» перебування на спрощеній системі оподаткування.
  • З місяця, наступного за місяцем подання УД, податківці виключать вас із категорії платників сільгоспЄП і переведуть на загальну систему оподаткування.
  • За увесь період «незаконної» сплати сільгоспЄП доведеться подати податкові декларації з тих податків, від яких ви були звільнені внаслідок перебування на спрощеній системі оподаткування, а також сплатити нараховані в них суми податкових зобов’язань.
  • Після подання податкових декларацій за минулі періоди вас чекають штрафи за їх несвоєчасне подання, а також за несвоєчасну сплату нарахованих у них податкових зобов’язань.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі