Теми статей
Обрати теми

Зміна сільгоспплощ упродовж року — підстава уточнити сільгоспЄП!

Алла Свіріденко, податковий експерт
Усе тече, усе змінюється. І розміри сільгоспугідь, які використовують платники сільгоспЄП у своїй діяльності, не виняток. Що робити, якщо впродовж року «земельний стан» платника сільгоспЄП змінився? Як перерахувати податок, задекларований на поточний рік? Про це розповімо в нашій статті.

Змінився «земельний стан»: що робити?

Сьогодні ми вже не раз згадували, що об’єктом оподаткування сільгоспЄП є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду, що перебувають у власності сільгосптоваровиробника або надані йому в користування, у тому числі на умовах оренди ( п. 2921.1 ПКУ). При цьому платники сільгоспЄП самостійно обчислюють суму податку щорічно станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають податківцям декларацію платника ЄП групи 4, яка власне й підтверджує нараховану суму податкових зобов’язань ( п.п. 295.9.1 ПКУ).

Виходить, сільгоспдекларацію подають не за минулий звітний період (рік), а наперед, «авансом» на весь поточний податковий рік. До того ж, для розрахунку податку орієнтуються на відомості про наявність земельних ділянок, що перебувають у власності або користуванні платника податків на початок року.

Але ж упродовж року через різноманітні причини «земельний стан» сільгоспвиробника може змінитися. Наприклад, платник сільгоспЄП може посеред року укласти новий договір оренди або навпаки — закінчиться строк дії старого договору. Зрозуміло, що в такому разі змінюється об’єкт оподаткування сільгоспЄП, отже, і сума податку, що підлягає сплаті.

Як бути в такому разі? Самі розумієте, у зв’язку з цим доведеться відкоригувати суму нарахованого податкового зобов’язання у бік збільшення або зменшення. Але як це зробити?

Про це нам розповість п.п. 295.9.5 ПКУ. У ньому вказано: якщо впродовж податкового (звітного) періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (припиненням) права власності або користування на такі землі, платник податків зобов’язаний:

уточнити суму податкових зобов’язань з податку за період починаючи з дати набуття (втрати) такого права, до останнього дня податкового (звітного) року;

подати впродовж 20 календарних днів місяця, що йде за звітним періодом, податківцям за місцезнаходженням платника податків і місцерозташуванням земельної ділянки декларацію з уточненою інформацією щодо площі земельної ділянки, а також відомості про наявність земельних ділянок і їх нормативну грошову оцінку.

Таким чином,

при зміні розмірів земельних та/або водних площ упродовж року платник сільгоспЄП повинен подати уточнюючу декларацію платника ЄП групи 4

Зверніть увагу! Під звітним періодом у цьому випадку розуміють квартал, у якому сталися «земельні» зміни. А це означає, що подати уточнюючу декларацію (УД) треба впродовж 20 календарних днів місяця, що йде за звітним податковим кварталом, у якому сталися такі зміни (див. підкатегорію 108.02.05 БЗ).

До речі, на той факт, що в разі зміни «земельного стану» подають саме УД, податківці вказували в листі ДФСУ 20.11.2015 р. № 24765/6/99-99-15-03-02-15, а також у консультації з підкатегорії 108.02.05 БЗ (на сьогодні ця консультація вже не діє, проте, на наш погляд, зроблений в ній висновок досі актуальний).

Трохи інакше справа стоятиме, якщо «земельний стан» підприємства змінився ще до закінчення граничного строку подання декларації за поточний період (тобто до 20 лютого 2017 року). У цьому разі ви зможете виправити дані раніше поданої декларації шляхом подання декларацій типу 02 «Нова загальна» і 05 «Нова звітна».

І, нарешті, якщо до моменту зміни «земельного стану» ви ще не подали першу (звітну, загальну) декларацію (наприклад, нова земельна ділянка у вас з’явилася 01.02.2017 р.), тоді інформацію про такі зміни, на наш погляд, можна врахувати при складанні загальної/звітної декларації. Проте не забудьте при цьому також заповнити реквізит «починаючи з».

Крім того, без подання УД обійдеться, якщо впродовж року підприємство набуло права на земельну ділянку, розташовану в новому районі, тобто районі, у якому в нього до цього був відсутній об’єкт оподаткування. У такій ситуації цілком зрозуміло, що до моменту придбання земельної ділянки ніякої звітності за його місцерозташуванням ви не подавали, отже, після отримання її у власність (користування) треба подати саме звітну декларацію (тип декларації 04 «Звітна»), а не УД. Такий висновок можна зробити з п. 1.3 Порядку*. Звичайно ж, у цьому разі доведеться уточнити й загальну декларацію, подану вами раніше в податковий орган за своїм місцезнаходженням.

* Порядок можна знайти в розділі «Податки, збори, платежі → Місцеві податки → Єдиний податок для юридичних осіб — сільськогосподарських товаровиробників (ІV група) → Нормативно-правові акти».

А тепер розберемося, куди подавати УД, скільки таких УД повинно бути і як їх заповнити.

Особливості оформлення коригуючої УД

Отже, після «земельних» змін платник сільгоспЄП подає податківцям:

за своїм місцезнаходженнямзагальну УД разом із додатком «Відомості про наявність земельних ділянок», а також підтвердні документи на земельні ділянки та їх нормативну грошову оцінку. При цьому в полі «Тип декларації» загальної частини проставляється позначка «03. Уточнююча загальна»;

за місцем розташування земельної ділянкизвітну УД з аналогічними документами (тип декларації «06. Уточнююча звітна»).

Відповідно, якщо земельні ділянки розташовані в межах території одного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника сільгоспЄП, тоді вам доведеться подати дві УД (одну — загальну з типом «03. Уточнююча загальна», і одну — звітну з типом декларації «06. Уточнююча звітна»)**.

** У той самий час програмне забезпечення для подання звітності в електронній формі дозволяє у такому разі зробити в одній декларації відразу дві позначки: і «03. Уточнююча загальна», і «06. Уточнююча звітна».

В УД, яку заповнюють у зв’язку зі зміною «земельного стану», обов’язково має бути заповнений реквізит «починаючи з» загальної частини декларації

Він призначений якраз для нашого випадку — коли об’єкт оподаткування виник не з початку звітного року. При цьому, якщо в звітному кварталі сталося відразу декілька «земельних» змін, у цій графі, на нашу думку, треба вказати число й місяць першої з них.

Уточнені показники в графах 7—10 УД заповнюють (із застосуванням формул у відповідних колонках) з дня календарного місяця, у якому сталися «земельні» зміни (див. лист ДФСУ від 02.06.2016 р. № 12193/6/99-99-12-02-03-15). А от показники до цього дня залишають у первинно розрахованій сумі. Відповідно, річна сума податку (графа 6) дорівнює первинній сумі податкових зобов’язань до змін і уточнених податкових зобов’язань після дати змін.

Зменшення раніше нарахованого податкового зобов’язання в результаті перерахунку показують у рядку 6 УД, а коригування у бік збільшення — у рядку 5 УД.

Увага! Як бачите, у цьому випадку ми перераховуємо суму податкових зобов’язань, термін сплати яких ще не настав. Крім того, у такому разі коригування проводять з об’єктивних причин, не залежних від платника податків, тобто не йдеться про виправлення помилки. Це означає, що

навіть ті коригування, які ведуть до збільшення податкового зобов’язання з сільгоспЄП, не вимагають нарахування штрафу й пені

Для більшої наочності порядок заповнення УД у випадку, що розглядається, покажемо на прикладі.

Приклад коригування

Приклад. Припустимо, станом на 01.01.2017 р. платник ЄП групи 4 мав такі земельні ділянки, розташовані в межах території одного органу місцевого самоврядування за своїм місцезнаходженням (умовно):

рілля площею 100,0000 га (нормативна грошова оцінка 1 га з урахуванням індексації28623,36 грн.);

сіножаті площею 200,0000 га (нормативна грошова оцінка 1 га з урахуванням індексації8696,44 грн.);

землі водного фонду площею 10,0000 га (нормативна грошова оцінка 1 га28623,36 грн.).

Декларація платника сільгоспЄП на 2017 рік була заповнена таким чином (див. с. 42). Річна сума податкових зобов’язань із сільгоспЄП склала 50670,91 грн.

img 1

Припустимо, що в липні 2017 року у платника сільгоспЄП «земельний стан» зміниться:

17 липня 2017 року буде укладений новий договір оренди багаторічних насаджень площею 20,0000 га (нормативна грошова оцінка землі з урахуванням індексації12276,60 грн.); земельна ділянка знаходиться також в межах території одного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника сільгоспЄП;

31 липня 2017 року закінчиться строк дії старого договору оренди земель водного фонду площею 10,0000 га.

Таким чином, щодо багаторічних насаджень зважаючи на укладення нового договору оренди з 17 липня 2017 року сума сільгоспЄП за 3 квартал буде розрахована виходячи з 76 днів користування ділянкою (15 днів липня, 31 день серпня та 30 днів вересня). Тобто сума сільгоспЄП за 3 квартал складе: 20 га х 12276,60 грн. х 0,57 % х 76 дн. : 92 дн. х 50 % = 578,07 грн. Суму податку за 4 квартал розраховують у загальному порядку.

Щодо земель водного фонду у зв’язку із закінченням строку дії договору оренди 31.07.2017 р. сума сільгоспЄП за 3 квартал буде розрахована виходячи з 31 дня користування ділянкою. Тобто, сума сільгоспЄП за 3 квартал складе: 10 га х 28623,36 грн. х 2,43 % х 31 дн. : 92 дн. х 50 % = 1171,85 грн. Податок за 4 квартал підприємство не сплачує.

Зважаючи на липневі зміни, платникові сільгоспЄП належить уточнити суму раніше задекларованих на 2017 рік податкових зобов’язань з ЄП групи 4, подавши дві УД — «06. Уточнюючу звітну» і «03. Уточнюючу загальну», заповнені таким чином (див. с. 43). При цьому в графі «починаючи з» поля 1 загальної частини таких УД треба вказати дату «земельної» події, що відбулася першою, тобто в цьому разі «починаючи з 17.07».

img 2

Як бачите, після уточнення податкових зобов’язань платникові сільгоспЄП у 2017 році (графа 6 рядка 3 УД) доведеться сплатити меншу суму податку — 47276,31 грн. (а не 50670,91 грн., як це було задекларовано спочатку). Відповідне зменшення податкових зобов’язань (з липня по грудень 2017 року на загальну суму 3394,60 грн. = = 50670,91 грн. – 47276,31 грн.) в УД відображено в рядку 6.

Заповнену таким чином УД, яка коригує податкові зобов’язання платника сільгоспЄП починаючи з липня 2017 року, йому належить подати впродовж 20 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем кварталу, у якому сталися зміни, тобто не пізніше 20 жовтня 2017 року.

Відповідно, відкориговані податкові зобов’язання за сільгоспЄП підприємству належить сплачувати в новому розмірі (тобто за даними рядка 3 УД), упродовж 30 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного кварталу (тобто, не пізніше 30 жовтня 2017 року та 30 січня 2018 року).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі