Теми статей
Обрати теми

Новачків у ряди платників сільгоспЄП не пускають

Алла Малєєва, податковий експерт
Сільськогосподарське підприємство зареєстроване в лютому 2017 року. Чи можемо ми стати платниками єдиного податку групи 4? (Чернігівська обл.)
img 1

Ми вже знаємо, що п.п. 4 п. 291.4 ПКУ до платників єдиного податку (ЄП) групи 4 відносить сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільгоспвиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %.

Як бачите, право на отримання заповітного статусу платника сільгоспЄП дає виконання так званої сільгоспчастки, розмір якої встановлений на рівні 75 %. При цьому для визначення сільгоспчастки беруть в розрахунок доходи підприємства за попередній рік (детальніше див. с. 12). У свою чергу попереднім податковим (звітним) роком для новостворених сільгоспвиробників абзац другий п. 294.2 ПКУ називає період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

Таким чином: новостворений сільгоспник, зареєстрований в лютому 2017 року, не може стати платником сільгоспЄП, оскільки в перший рік роботи не має даних для розрахунку сільгоспчастки.

Крім того, для реєстрації платником сільгоспЄП з середини року для новоствореного підприємства є ще одна перешкода: комплект документів, на підставі яких здійснюється реєстрація (сільгоспдекларація, розрахунок сільгоспчастки і відомості про наявність земельних ділянок), може бути поданий не пізніше за 20 лютого 2017 року.

У вашому випадку ви зможете стати платником ЄП групи 4 тільки з 1 січня 2018 року. І тільки за умови, що ваша сільгоспчастка за лютий — грудень 2017 року досягне або перевищить 75-процентний поріг.

Такого ж висновку дійшли і податківці в консультації з підкатегорії 108.02.01 БЗ.

Трохи інакше питання реєстрації платником сільгоспЄП вирішується для підприємств, створених у процесі реорганізації. Для них працює п.п. 291.4.3 ПКУ, яким передбачено, що якщо сільгоспвиробник створюється шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення згідно з відповідними нормами ГКУ, то норма про дотримання сільгоспчастки не менше 75 % за попередній податковий (звітний) рік поширюється на:

— усіх осіб окремо, які зливаються або приєднуються;

— кожну окрему особу, створену шляхом поділу або виділення;

— особу, створену шляхом перетворення.

Таким чином, платниками сільгоспЄП в рік створення можуть стати сільгосптоваровиробники, створені шляхом:

злиття або приєднання. Проте є умова — сільгоспчастка за попередній податковий (звітний) рік, отримана усіма сільгоспвиробниками, що беруть участь в створенні, дорівнює або перевищує 75 % ( п.п. 291.4.4 ПКУ);

перетворення. За умови, що сільгоспчастка, отримана такою юрособою за попередній податковий (звітний) рік, становить не менше 75 % ( п.п. 291.4.5 ПКУ).

І тільки з наступного року можуть претендувати на сільгоспЄП сільгоспвиробники, створені шляхом поділу або виділення ( п.п. 291.4.6 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі