Теми статей
Обрати теми

Тип статури і характер

Зімовін Олексій, практикуючий психолог
Конституція — Основний Закон. Це, загалом, вірно не лише для держави, але й для людини. Ідеться про тілесну конституцію, тобто про загальну будову тіла. Невже і це впливає на поведінку та психічні процеси людини? Саме так. Люди з певним типом статури мають певні психічні особливості.
img 1

Е. Кречмер виділив чотири типи людей залежно від їхньої тілесної конституції: атлетичний, астенічний, пікнічний і змішаний. Перші три типи ви бачите на рисунку вгорі сторінки ліворуч. Змішаний тип малювати не будемо, навіть схематично та приблизно, а скажемо тільки, що він поєднує в собі риси трьох інших типів у різних пропорціях.

Спочатку про зовнішній вигляд кожного з типів. Атлетик має широкі плечі й вузькі стегна, міцну статуру, хорошу мускулатуру, високий або середній зріст. Згадали Арнольда Шварценеґґера? І правильно! Хоча сказати про його природжений тип статури, а важливий саме він, досить складно. Попри те, що в культурі закріпилося уявлення про атлетичний тип статури як ідеальний чоловічий тип, жінки з такою конституцією також трапляються.

Астенік — худа, тонка, висока людина. Він залишає відчуття крихкості, у нього довгасте обличчя та часто непропорційно велика відносно тіла голова. Так-так, це професор, художник або піаніст. Ми їх теж бачили.

Ну і пікнік, наголос на перше «і». Середнього або низького зросту, з багатою жировою тканиною, розповнілим тулубом, круглою головою на короткій шиї. Має схильність до ожиріння. Хто це? Ну, звичайно, та сама хороша людина, якої має бути багато.

Так от, усі ці товариші, перепрошую за фамільярність, мають свої психічні характеристики. Тож, відносячи свого коханого, близького, колегу або просто знайомого до того або іншого типу, ви не лише дасте йому смішне прізвисько, але й визначите сильні та слабкі сторони.

Атлетик — спокійний, маловразливий, важко пристосовується до змін, педантичний. Має негнучке практичне мислення. Іншими словами, просити його придумати щось таке нове й незвичайне марно — він нетворча людина. Схильний до домінування в стосунках, прагне командувати, уміє швидко приймати рішення, хоробрий, агресивний. Ця людина — «практик». Для нього головне — діяти, а не мислити або говорити. Він судить про людей лише за результатами, причому найчастіше критерії придумує сам. Переконати його досить складно, він упертий й самовпевнений. Є дві думки: одна — його, друга — неправильна.

Соціальні типажі: керівник, лідер, вождь, спортсмен, воєначальник.

Сильні сторони — воля, рішучість, цілеспрямованість, практичність. Слабкі сторони — негнучкість, самовпевненість, критиканство, прагнення завжди бути переможцем.

Астенік — натура творча й емоційна, тонка. Його емоції коливаються від роздратування до сухості, упертий, йому складно встановлювати стосунки з іншими людьми. Схильний до абстрактного мислення, міркувань. Іноді вигадує щось настільки незвичайне, що навіть сам не може пояснити, що він придумав. Полюбляє самотність, уникає контактів. Його можна позначити як людину-«мислителя».

Астеніки дуже чутливі. Тому саме вони, на думку Кречмера, схильні до різного роду шкідливих звичок: вживання алкоголю, наркотиків тощо. Щоб упоратися з тривогою або дістати нових вражень, астеніки можуть піти на багато що.

Соціальні типажі: художник, поет, письменник, учений.

Сильні сторони — інтелект, креативність, чутливість. Слабкі сторони — тривожність, примхливість, нездатність опанувати переживання.

Пікнік — «душа компанії», він орієнтований на стосунки з іншими людьми, легко контактує з ними. Емоційний, але, на відміну від астеніка, коливається між радістю та смутком, вражається новим. Схильний до компромісів і домовленостей. Полюбляє комфорт. Він привітний з усіма, жадає любові та схвалення оточення, у нього багато друзів. Це людина-«співрозмовник».

Пікнік завжди підтримає та зрозуміє, обійме, пожаліє. Він дуже дбайливий у стосунках. Для нього важлива ідея «справедливості». Зазвичай неконфліктна людина, він готовий вступити в боротьбу, якщо хтось із близьких буде ображений. Тобто, поступаючись у своїх інтересах, він ніколи не дозволить нехтувати інтересами тих, хто для нього важливий.

Соціальні типажі: психолог, священик.

Сильні сторони — комунікабельність, оптимізм. Слабкі сторони — прагнення схвалення, залежність від оточення, ігнорування проблем, непунктуальність.

Відповідно, до кожного з типів варто шукати свій ключик у спілкуванні. Хочете зацікавити атлетика? Пообіцяйте йому конкретний результат, розпишіть вигоди особисто для нього, пов’язані з фінансами або іншими ресурсами.

Щоб домовитися з астеніком, виявляйте цікавість до його ідей і думок. Він обов’язково висловлюватиме вам щось, що здасться йому особливо оригінальним. У жодному разі не знецінюйте його висновків. Знаходьте в них раціональне зерно, щось для себе.

З пікніком спілкуватися досить легко. Складнощі виникають тільки тоді, коли вам треба разом виконати якусь роботу або домогтися результату, а він замість дій зайнятий базіканням. Нагадуйте йому про те, до чого ви обоє прагнете, структуруйте його. Знайте, що, хай би як пікнік обіцяв вам не спізнюватися, зробити він цього швидше за все не зможе. Такі його природжені особливості. Але якщо хтось іззовні візьме на себе контроль за запізненнями пікніка, усе може змінитися.

Завершуючи нашу замітку, підкреслимо: у чистому вигляді названі типи трапляються досить рідко, але ви, якщо потренуєтеся, легко виділите, які типи перемішалися в людині і яких рис у неї більше. До якого типу належать, скажімо, мушкетери О. Дюма? Портос — явний пікнік, Араміс — швидше астенік, Атос — суміш астеніка з атлетиком, але астеніка таки більше, Д’Артаньян — та сама суміш, тільки атлетик у ньому переважує.

Досліджуйте навколишній світ і самих себе, адже так цікавіше!

P. S. Непокоїть психологічне запитання? Поставте його психологові-практику та прочитайте відповідь на сторінках «Податки та бухгалтерський облік». Пишіть на e-mail: a.zimovin@id.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі