Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо декретні

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — дуже важливий період у житті кожної матусі. А ще це дуже клопітний та витратний період. На рахунку кожна копієчка. Про те, як правильно розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах, щоб не хвилювати зайвий раз працівницю, яка збирається в декретну відпустку, ми з вами поговоримо в цій статті.
img 1

Розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах можна представити таким чином:

Д = ЗПсер х Кв,

де Д — сума допомоги по вагітності та пологах;

ЗПсер — сума середньоденної заробітної плати;

Кв — кількість календарних днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Як бачите, на відміну від лікарняних, допомога по вагітності та пологах обчислюється в розмірі 100 % середньоденної зарплати незалежно від загального страхового стажу працівниці. Про розрахунок середньоденної зарплати ми з вами говорили на с. 17.

Але бувають ситуації, коли фактичну середньоденну зарплату, розраховану виходячи з виплат, нарахованих працівниці в розрахунковому періоді, замінює «обмежуюча» середньоденна зарплата. Що це за «фрукт» такий і звідки він узявся? З норм Закону № 1105 (див. ч. 4 ст. 19, ч. 2 ст. 26), якими встановлено обмеження щодо суми допомоги по вагітності та пологах. Умовно їх розіб’ємо на загальні та спеціальні обмеження. Почнемо із загальних.

Загальні обмеження за сумою декретних

Загальні обмеження встановлено для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку становить 6 місяців і більше. Озвучимо їх.

Сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не може бути:

— більше розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що діяла в останньому місяці розрахункового періоду,

і

— менше розміру мінімальної зарплати, установленої на момент настання страхового випадку.

Причому Мінсоцполітики (див. лист від 13.10.2016 р. № 334/18/99-16) наполягає, що

нижнє обмеження (не менше «мінімалки») працює тільки при обчисленні допомоги по вагітності та пологах за основним місцем роботи працівника

І це при тому, що в Законі № 1105 жодних винятків немає. Звідки тоді в цього відомства такі висновки? Фахівці Мінсоцполітики пояснюють такий феномен тим, що при призначенні допомоги працівнику, з яким укладено декілька трудових договорів, вимога «не менше «мінімалки» буде виконана за основним місцем роботи.

Таким чином, при нарахуванні суми допомоги за місцем роботи за сумісництвом роботодавці повинні обчислювати суму допомоги виходячи з фактичної заробітної плати, нарахованої в розрахунковому періоді. При цьому сума допомоги з розрахунку на місяць не може бути більше розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що діє в останньому місяці розрахункового періоду.

Крім того, середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день.

Як це працює?

Крок 1. Розраховуємо середньоденну зарплату виходячи з фактично нарахованої зарплати в розрахунковому періоді.

Крок 2. Визначаємо відповідний обмежуючий показник, а саме:

мінімальну середньоденну зарплату (якщо допомогу розраховуємо за основним місцем роботи працівника). Її знаходимо, поділивши мінзарплату, установлену законом у місяці настання страхового випадку, на середньомісячну кількість календарних днів — 30,44;

максимальну середньоденну зарплату. Для цього розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ, установлений в останньому місяці розрахункового періоду, поділимо на середньомісячну кількість календарних днів.

Крок 3. Проводимо порівняльні розрахунки. Якщо сума фактичної середньоденної зарплати:

не виходить за межі обмежуючих показників, для розрахунку декретних використовуємо суму фактичної середньоденної зарплати;

порушує обмежуючий показник, для розрахунку декретних застосовуємо суму порушеного показника (тобто мінімальну середньоденну зарплату або максимальну середньоденну зарплату).

Крок 4. Розраховуємо суму допомоги, в разі необхідності «зрізуючи» або «дотягуючи» місячні суми. Пояснимо. Вище ми з вами з’ясували, що для розрахунку обмежуючих показників застосовується середньомісячна кількість календарних днів (30,44). Тому, якщо ви розраховуєте декретні виходячи з порушеного обмежуючого показника, у повних місяцях перебування в декретній відпустці з кількістю календарних днів:

— 31 — сума декретних перевищуватиме верхню межу;

— 30 (28 (29) для лютого) — сума допомоги по вагітності та пологах буде менша, ніж розмір мінзарплати, установлений в місяці настання страхового випадку.

Виходить, щоб виконати вимоги Закону № 1105 за обмежуючими показниками з розрахунку на місяць, у повних місяцях декретної відпустки нам потрібно або «зрізати» суму декретних, що перевищила верхню межу, або «дотягнути» суму декретних до розміру мінзарплати (якщо основне місце роботи), залежно від того, який показник використовувався при розрахунку. Це узгоджується з поясненнями, наведеними у прикладі 4 розд. III Прикладів № 1022, і роз’ясненнями Мінсоцполітики, наданими в листі від 23.06.2016 р. № 215/18/99-16.

Спеціальні обмеження за сумою декретних

Їх передбачено для застрахованих осіб, страховий стаж яких за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку не перевищує 6 місяців.

От як вони звучать.

Сума декретних з розрахунку на місяць не має бути вище двократного розміру мінзарплати і не може бути менше розміру мінзарплати, установленого законом у місяці настання страхового випадку

При цьому, як і у випадку із загальними обмеженнями, нижнє спеціальне обмеження (не менше «мінімалки») працює тільки при обчисленні допомоги по вагітності та пологах за основним місцем роботи працівниці. Інакше кажучи, при розрахунку декретних за місцем роботи за сумісництвом допомогу обчислюємо з фактично нарахованої в розрахунковому періоді зарплати. При цьому її величина з розрахунку на місяць може бути нижче «мінімалки», але не може бути вище двократного розміру мінзарплати, установленого в місяці настання страхового випадку.

Як виконуємо.

Крок 1. Розраховуємо середньоденну зарплату виходячи з фактично нарахованої зарплати в розрахунковому періоді.

Крок 2. Визначаємо відповідний обмежуючий показник, а саме:

мінімальну середньоденну зарплату (якщо розраховуємо допомогу за основним місцем роботи), поділивши мінзарплату, установлену законом у місяці настання страхового випадку, на 30,44;

двократну мінімальну середньоденну зарплату, поділивши двократний розмір мінзарплати, установлений законом у місяці настання страхового випадку, на 30,44.

Крок 3. Проводимо порівняльні розрахунки. Якщо сума фактичної середньоденної зарплати:

не виходить за межі обмежуючих показників, для розрахунку декретних використовуємо суму фактичної середньоденної зарплати;

порушує обмежуючий показник, для розрахунку декретних застосовуємо суму порушеного показника (тобто мінімальну середньоденну зарплату або двократну середньоденну зарплату).

Крок 4. Розраховуємо суму допомоги, за необхідності «зрізуючи» або «дотягуючи» місячні суми, за тим самим принципом, що був розглянутий нами вище для загальних обмежень.

Інформацію з уже розрахованими «межами» за допомогою по вагітності та пологах наведемо в табл. 1.

Таблиця 1. «Межі» за сумою допомоги по вагітності та пологах

Вид обмеження

Початок тимчасової непрацездатності

Розмір з розрахунку на місяць, грн.

мінімальний для основних працівників

максимальний для всіх працівників

Спеціальне(1)

Січень — грудень 2017 року

3200,00

6400,00

Загальне(1)

Січень — травень 2017 року

3200,00

40000,00(2)

Червень — грудень 2017 року

3200,00

42100,00(3)

(1) Спеціальні обмеження передбачено для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців становить менше 6 місяців. Для решти застрахованих осіб — загальні обмеження.

(2) Крім того, середньоденна заробітна плата не може перевищувати 1314,06 грн. (40000,00 грн. : 30,44).

(3) Також урахуйте, що середньоденна зарплата не може перевищувати 1383,05 грн. (42100,00 грн. : 30,44).

А для наочності... приклад. Працівниця, яка за останні 12 місяців заробила собі страховий стаж менше 6 місяців, іде в декретну відпустку з 26 січня 2017 року на 126 календарних днів. Для працівниці це місце роботи є основним.

Застосовуємо спеціальні обмеження. Для працівниці розмір:

— нижнього обмежуючого показника (мінімальної середньоденної зарплати) дорівнюватиме 105,12 грн. (3200,00 грн. : 30,44);

— верхнього обмежуючого показника (двократної мінімальної середньоденної зарплати) — 210,25 грн. (6400,00 грн. : 30,44).

Припустимо, що:

1 варіант — фактична середньоденна зарплата перевищила верхній обмежуючий показник.

Для розрахунку декретних використовуємо розмір порушеного обмежуючого показника (тобто двократної мінімальної середньоденної зарплати — 210,25 грн.).

Розраховуємо допомогу по вагітності та пологах у розрізі місяців, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (див. табл. 2).

Таблиця 2. Розрахунок декретних із двократної середньоденної зарплати

Період

Дні до оплати

Розрахунок, грн.

Сума допомоги з урахуванням обмежень, грн.

Січень

6

1261,50 (210,25 х 6)

1261,50

Лютий

28

5887,00 (210,25 х 28)

5887,00

Березень

31

6517,75 (210,25 х 31)

6400,00

Квітень

30

6307,50 (210,25 х 30)

6307,50

Травень

31

6517,75 (210,25 х 31)

6400,00

Разом

126

26491,50

26256,00

Наші пояснення за розрахунками. У березні і травні (повних місяцях перебування в декретній відпустці) сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць (6517,75 грн.) перевищила верхній обмежуючий показник (6400,00 грн.). Тому в цих місяцях суму допомоги «зрізаємо» до розміру порушеного показника. Адже в Законі № 1105 чітко зазначено, що в тих застрахованих осіб, які за 12 місяців заробили страховий стаж менше 6 місяців, сума декретних з розрахунку на місяць не повинна перевищувати двократний розмір мінзарплати, що діє в місяці настання страхового випадку.

Загальна сума допомоги по вагітності та пологах дорівнюватиме 26256,00 грн.

2 варіант — фактична середньоденна зарплата вище за мінімальну середньоденної зарплату і нижче за двократну мінімальну середньоденної зарплату.

Для розрахунку декретних використовуємо фактичну середньоденну зарплату. Припустимо, що її величина дорівнює 200,00 грн.

Розрахуємо суму допомоги по вагітності та пологах (див. табл. 3).

Таблиця 3. Розрахунок декретних із фактичної середньоденної зарплати

Період

Дні до оплати

Розрахунок, грн.

Сума допомоги з урахуванням обмежень, грн.

Січень

6

1200 (200 х 6)

1200

Лютий

28

5600 (200 х 28)

5600

Березень

31

6200 (200 х 31)

6200

Квітень

30

6000 (200 х 30)

6000

Травень

31

6200 (200 х 31)

6200

Разом

126

25200

25200

3 варіант — фактична середньоденна зарплата не дотягла до нижнього обмежуючого показника. Оскільки розрахунок декретних здійснюємо за основним місцем роботи працівниці, використовуємо розмір порушеного обмежуючого показника (тобто мінімальної середньоденної зарплати — 105,12 грн.).

Розраховуємо допомогу по вагітності та пологах у розрізі місяців, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (див. табл. 4).

Таблиця 4. Розрахунок декретних із мінімальної середньоденної зарплати

Період

Дні до оплати

Розрахунок, грн.

Сума допомоги з урахуванням обмежень, грн.

Січень

6

630,72 (105,12 х 6)

630,72

Лютий

28

2943,36 (105,12 х 28)

3200,00

Березень

31

3258,72 (105,12 х 31)

3258,72

Квітень

30

3153,60 (105,12 х 30)

3200,00

Травень

31

3258,72 (105,12 х 31)

3258,72

Разом

126

13245,12

13548,16

Пояснимо. У лютому і квітні (повних місяцях перебування в декретній відпустці) сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць (2943,36 грн. і 3153,60 грн. відповідно) виявилася нижчою за мінімальну заробітну плату, установлену в місяці настання страхового випадку (3200,00 грн.). Щоб не допустити порушення Закону № 1105, «дотягуємо» суму допомоги до розміру МЗП, що діє в місяці настання страхового випадку.

Загальна сума допомоги по вагітності та пологах дорівнює 13548,16 грн.

А далі давайте з вами поговоримо про особливості розрахунку лікарняних сумісникам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі