Теми статей
Обрати теми

Лікарняні та декретні сумісникам

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
У цій статті ми постаралися зібрати всі важливі моменти, пов’язані з нарахуванням лікарняних і допомоги по вагітності та пологах працівникам-сумісникам. Орієнтиром при її написанні були роз’яснення Мінсоцполітики і Фонду соцстраху. Когось, можливо, ці роз’яснення повеселять, когось засмутять. Але байдужими не залишать, це вже точно.

Документи, на підставі яких призначаємо виплати

Частина 1 ст. 31 Закону № 1105 свідчить: комісія (уповноважений) із соціального страхування призначає лікарняні (допомогу по вагітності та пологах) працівникам-сумісникам на підставі копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Причому оскільки ця норма Закону формально вимагає копію лікарняного листа навіть якщо лікарняні (декретні) призначають внутрішньому* суміснику, то нічого не залишається, як виконати її. Саме такий висновок роблять фахівці ФТВП** у себе в листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65.

* Працювати на умовах сумісництва працівник може на тому самому підприємстві, що є його основним місцем роботи (таке сумісництво називають внутрішнім) та/або на іншому підприємстві (зовнішнє сумісництво).

** Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Резюме. Якщо листок непрацездатності приніс працівник, який працює на вашому підприємстві як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (внутрішній сумісник), обов’язково зробіть копію такого листка, засвідчіть її підписом керівника і печаткою підприємства. Далі копію листка непрацездатності разом з його оригіналом передавайте до комісії (уповноваженому) із соціального страхування.

У свою чергу, комісія (уповноважений) із соцстрахування на підставі оригіналу лікарняного листа прийме рішення про призначення (відмову у призначенні) лікарняних (декретних) за основною посадою (роботою), а на підставі його копії — за посадою (роботою), на якій працівник працює за сумісництвом (внутрішнім) ☺.

У протоколі комісії (рішенні уповноваженого) із соцстрахування відомості про призначення допомоги за кожною посадою (роботою), яку займає (виконує) працівник, вносите окремо. Тобто окремо за основним місцем роботи і окремо за внутрішнім сумісництвом.

Виходить, що з внутрішніми сумісниками працюємо так само, як і з зовнішніми.

Розрахунок лікарняних і декретних

Пунктом 30 Порядку № 1266 установлено: якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої зарплати слід здійснювати окремо за основним місцем роботи і за сумісництвом.

Розрахунковий період у такому разі визначається також за кожним місцем роботи окремо

Цю вимогу необхідно застосовувати незалежно від того, внутрішньому чи зовнішньому суміснику нараховуємо лікарняні (декретні).

Важливо! Сумарна зарплата, з якої розраховуються «непрацездатні» виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за місцем роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Щоб виконати цю вимогу при нарахуванні лікарняних (декретних) на роботі за сумісництвом, роботодавець, в якого цей працівник працює за основним місцем роботи, видає йому довідку про середню зарплату ( п. 30 Порядку № 1266). Такі самі довідки на вимогу працівника повинні видати роботодавці, в яких працівник працює за сумісництвом, якщо він працює за сумісництвом у декількох роботодавців.

У разі призначення лікарняних і декретних працівнику — зовнішньому суміснику ні в кого не викликає сумнівів необхідність надання цих документів. А ось що робити, якщо працівник — внутрішній сумісник?

Як би це дико не виглядало, але!

Довідка про середню зарплату за основним місцем роботи має бути, навіть якщо ви нараховуєте непрацездатні виплати внутрішньому суміснику

На цьому наполягає ФТВП у листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65. Тобто, якщо листок непрацездатності вам приніс працівник, який працює у вас і за основним місцем роботи, і за сумісництвом (внутрішній сумісник), ви (1) розраховуєте йому середню зарплату за основним місцем роботи відповідно до Порядку № 1266, потім (2) формуєте і видаєте самі собі довідку про середню зарплату за основним місцем роботи для розрахунку суми виплат за внутрішнім сумісництвом, (3) розраховуєте суму «непрацездатних» виплат за місцем роботи за сумісництвом, з урахуванням відомостей, відображених у довідці ☺.

При цьому фахівці Фонду в зазначеному вище листі вважають, що запис про розрахунок лікарняних (декретних) за сумісництвом потрібно внести на зворотний бік копії листка непрацездатності. Проте це можливо зробити тільки в разі, якщо там є для цього місце і розділ «НАЛЕЖИТЬ ДО ВИПЛАТИ» не заповнено.

Якщо ж вписувати нікуди, вважаємо допустимим діяти, як і у випадку із заповненням розділу «ДОВІДКА ПРО ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ» (див. лист ФТВП від 20.07.2016 р. № 2.4-46-1257). Просто додати до копії лікарняного листа і довідки про середню зарплату з основного місця роботи зроблений на окремому аркуші розрахунок середньої заробітної плати і суми лікарняних (декретних) за сумісництвом за відповідний розрахунковий період, засвідчений підписами керівника, головного бухгалтера і печаткою установи, організації.

Що тут скажеш? Прикро, що в битві здоровий глузд — формальне прочитання норми законодавства, переміг зовсім не здоровий глузд...

Тож підбиваємо висновки.

висновки

  • Лікарняні (декретні) суміснику призначайте і розраховуйте на підставі копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника за основним місцем роботи, і довідки про середню зарплату за основним місцем роботи (довідок про середню зарплату за місцями роботи за сумісництвом, якщо працівник працює за сумісництвом у декількох роботодавців). При цьому не має значення, зовнішній це сумісник чи внутрішній.
  • Якщо ви за страховими випадками, що настали з 04.07.2015 р. (тобто з дати набуття чинності новою редакцією Порядку № 1266), внутрішнім сумісникам розраховували «непрацездатні» виплати на підставі оригіналу листка непрацездатності, обов’язково виправте ситуацію. Зробіть і підколіть під розрахунок лікарняних (декретних) за місцем роботи за внутрішнім сумісництвом копію такого листка непрацездатності, засвідчіть її належним чином, а також видайте самі собі довідку про середню зарплату за основним місцем роботи. Так ви убезпечите себе від можливих «наїздів» контролерів із ФТВП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі