Теми статей
Обрати теми

Отримуємо фінансування від ФСС: покрокова інструкція

Богданова Анастасія, податковий експерт
Працівник подав вам листок непрацездатності. Ви розрахували і нарахували суму належних йому лікарняних/декретних. Що далі? А далі для виплати «соцстрахівських» допомог ви «просите» гроші у Фонду соцстраху. Зрозуміти, в якому порядку це робити, вам, дорогі друзі, допоможе ця стаття.
img 1

Для того щоб Фонд соціального страхування (далі — Фонд) профінансував лікарняні та декретні, роботодавець повинен подати йому заяву-розрахунок. Ви ніколи раніше не мали справи з соцстрахівськими допомогами? Не біда! Зараз усе розповімо.

Подаємо заяву на отримання фінансування

Ви без проблем отримаєте кошти від Фонду для виплати «соцстрахівської» допомоги працівнику за умови, що:

1) відкриєте окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банку (якщо досі він у вас не відкритий);

2) складете і подасте до Фонду заяву-розрахунок за формою, наведеною в додатку до Порядку № 26.

Заяву-розрахунок складаєте у двох примірниках. Один — подаєте до Фонду, другий — залишаєте в себе.

Умовно форму заяви-розрахунку можна поділити на три частини: (1) текстова частина; (2) лицьовий бік; (3) зворотний бік.

Давайте розглянемо, як правильно заповнити кожну частину.

Текстова частина. Тут нічого складного. Ви просто відповідаєте на поставлені запитання, як при заповненні звичайного формуляра. Усю інформацію для цього ви можете почерпнути зі своїх установчих документів та зі звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП. Зокрема, ви наводите тут свої реквізити (у тому числі реквізити окремого поточного рахунка для зарахування страхових коштів). Та ще вам знадобиться знати прізвище, ім’я та по батькові директора виконавчої дирекції відділення Фонду, на ім’я якого власне складається заява-розрахунок.

Лицьовий бік. Тут наводите узагальнену інформацію про («грязні») суми допомог, нарахованих застрахованим особам, залежно від виду допомог і без вирахування обов’язкових платежів (ПДФО і ВЗ), якщо йдеться про лікарняні.

У графі «Кількість днів» проставляєте кількість днів тимчасової непрацездатності (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами), що підлягають оплаті за рахунок коштів Фонду. До графи «Сума (в грн. з коп.)» вписуєте тільки суму допомоги, яку повинен профінансувати Фонд.

Суму оплати перших 5 днів хвороби за рахунок коштів роботодавця на лицьовому боці заяви-розрахунку не відображаєте.

У рядку «Разом» зазначаєте загальну суму фінансування, що повинна надійти на ваш спецрахунок після того, як Фонд розгляне заяву-розрахунок.

Зворотний бік. Тут ви наводите детальну інформацію про нараховані допомоги за кожною застрахованою особою. Зазначаєте повністю її прізвище, ім’я та по батькові українською мовою; реєстраційний номер облікової картки платника податків фізосіб (ідентифікаційний номер, паспортні дані, якщо згідно з відміткою в паспорті працівник відмовився від отримання такого номера); номер листка непрацездатності; код причини тимчасової непрацездатності працівника; кількість календарних днів, що підлягають оплаті всього та за рахунок коштів Фонду, суму лікарняних/декретних усього та за рахунок коштів Фонду.

Важливо! Інформацію про лікарняні, що виплачуються виключно за рахунок коштів підприємства (наприклад, у разі, якщо непрацездатність працівника тривала 5 або менше днів), у заяві-розрахунку ви не відображаєте.

Заяву-розрахунок підписують керівник і головний бухгалтер підприємства. Їх підписи засвідчують печаткою підприємства (за наявності).

Подавати заяву-розрахунок ви можете як у паперовому, так і в електронному вигляді (див. лист ФТВП від 04.03.2011 р. № 01-16-387). До заяви є сенс додати платіжні документи, що підтверджують сплату ЄСВ. У разі подання заяви в електронному вигляді її паперовий варіант можна не подавати (п. 3.1 Порядку № 23).

При опрацюванні заяви-розрахунку соцстрахівці перевіряють правильність заповнення її реквізитів, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також дані про сплату ЄСВ (п. 7 Порядку № 26). Якщо претензій до підприємства немає, приймається рішення про можливість фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

Строки подання, отримання, виплати

На жаль, а можливо, й на щастя ☺, ані в Законі № 1105, ані в Порядку № 26 конкретних строків подання заяви-розрахунку не зазначено. Але це не означає, що в цій справі можна тягти без краю в свою дудку. Адже вам потрібно дотриматися строків виплати допомог, установлених ст. 32 Закону № 1105.

Лікарняні/декретні мають бути виплачені в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати.

Причому виплачувати соцстрахівську допомогу за рахунок власних коштів підприємства до отримання фінансування від Фонду не можна! Адже процедуру взаємозаліку Законом № 1105 не передбачено. Тут чітко повинен спрацьовувати ланцюжок: призначили допомогу → розрахували її суму → надіслали заяву-розрахунок → отримали фінансування → сплатили обов’язкові платежі (за необхідності), не порушуючи граничні строки їх сплати → виплатили допомогу.

Цікаво, що свого часу Мінпраці заявляло (див. листи від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18 і від 31.03.2011 р. № 01-16-707), що законодавство не встановлює обмежень періодичності та частоти подання заяв-розрахунків до Фонду. Тому заяву-розрахунок роботодавці можуть подавати у міру опрацювання документів, поданих застрахованими особами.

Водночас, отримавши кошти з Фонду на виплату допомог по тимчасовій непрацездатності, страхувальник може не чекати найближчого дня виплати зарплати, а виплатити допомоги раніше. Що стосується сум допомог, не отриманих працівниками у зв’язку з хворобою або з інших поважних причин, то такі суми мають бути віднесені на рахунок депонентів до отримання їх працівниками (лист Фонду від 31.03.2011 р. № 01-16-707).

Уточнимо, що Фонд перераховує на спецрахунок роботодавця належну застрахованій особі суму коштів протягом 10 робочих днів з дня надходження заяви-розрахунку (ч. 1 ст. 34 Закону № 1105, п. 8 Порядку № 26).

Ну що ж, думаємо, з нашою допомогою ви тепер запросто заповните заяву-розрахунок і швиденько отримаєте від соцстраху необхідні суми. Успіхів!

висновки

  • Для отримання фінансування від Фонду потрібно: (1) відкрити в банку окремий поточний рахунок для зарахування коштів, (2) скласти та подати до Фонду заяву-розрахунок.
  • Виплатити соцстрахівські лікарняні і декретні ви можете тільки після отримання коштів від Фонду. Виплачувати допомогу за рахунок власних коштів підприємства до отримання фінансування не можна.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі