Теми статей
Обрати теми

Якщо лікарняний збігся з вихідним днем, відрядженням, відпусткою...

Богданова Анастасія, податковий експерт
На жаль, хвороба не обирає ані соціальний статус, ані вік, ані час, ані місце. Вона просто приходить, і все. Ось і працівника хвороба може настигнути на робочому місці, у вихідний день, у відпустці, у відрядженні, у період догляду за хворою дитиною... Що робити, якщо раптом сталися такі накладки? Як правильно в цьому випадку оплачувати дні хвороби працівника? Давайте розбиратися разом. Приєднуйтеся!

Зазвичай ми, відчувши нездужання, не поспішаємо до лікаря. Хтось лікує себе пігулками, хтось — чашкою кави, а хтось — узагалі коньяком... ☺

Але якщо хвороба придавила так, що нікуди діватися, доводиться звертатися до лікувальної установи. І тут цілком можливі певні накладки. Проте нехай у вас голова від них не болить. Зараз ми все розкладемо по поличках, щоб комар носа не підточив.

День початку хвороби збігся з робочим днем

Ситуацій, коли початок періоду хвороби працівника збігається з його робочим днем, предостатньо. Наприклад, він відчув себе погано на роботі, та так, що довелося ввечері звертатися до лікаря. Інший випадок — громадянин відпрацював повний робочий день, але дорогою додому раптом посковзнувся, впав... (ну, далі ви знаєте ☺). А може бути й так, що працівник повернувся вранці додому з нічної зміни, поміряв тиск і... викликав лікаря. І ось уже громадянин на лікарняному.

У результаті таких подій цілком могла виникнути накладка — один і той самий день зафіксовано:

— у Табелі обліку використання робочого часу — як робочий день;

— у листку непрацездатності — як день початку непрацездатності працівника.

Цікаво, як оплачувати такий день? Виходимо з того, що в цьому випадку робочий день відпрацьовано. Отже, роботодавець зобов’язаний за цей день нарахувати та виплатити працівнику заробітну плату.

А як бути з листком непрацездатності?

У загальному випадку лікарняний лист відкривається в день звернення громадянина по медичну допомогу

Проте якщо таке звернення мало місце після закінчення робочого дня, лікарняний лист може видаватися з відома громадянина з наступного календарного дня. Про це прямо зазначено в п. 2.6 Інструкції № 455. Проте в цій ситуації цього не сталося. Тому за день накладки лікарняні не нараховуємо (немає факту втрати зарплати).

Що у нас вийде у результаті? Перший день непрацездатності (день накладки) оплачуємо як звичайний робочий день. За наступні 4 дні непрацездатності нараховуємо оплату лікарняних за рахунок коштів підприємства (якщо лікарняний лист видано у зв’язку із захворюванням або травмою, не пов’язаною з нещасним випадком на виробництві або профзахворюванням), а далі — допомогу по тимчасовій непрацездатності. Якщо лікарняний повністю має бути оплачено за рахунок Фонду соціального страхування (далі — Фонд), допомогу нараховуємо з дня, що настає за днем накладки (див. лист від 02.02.2015 р. № 5.2-32-254 і додаток до листа від 17.05.2016 р. № 2.4-46-753).

Розрахунковий період для лікарняного з «днем-накладкою» визначаємо в загальному порядку, виходячи з 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку.

Приклад 1. Лікарняний працівнику відкрито 31 грудня 2016 року. Цього дня працівник працював і за нього йому нараховано заробітну плату.

Оплачувати дні непрацездатності роботодавець повинен починаючи з наступного дня — з 1 січня 2017 року. Розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати будуть 12 місяців, що передують місяцю хвороби, тобто грудню 2016 року. Отже, розрахунковий період — грудень 2015 року — листопад 2016 року.

День початку хвороби збігся з вихідним днем

Припустимо, що ваш працівник надав вам лікарняний лист, який відкрито в неробочий для нього за графіком день, у вихідний або у святковий.

Нараховуйте за такий день лікарняні в загальному порядку. Адже оплаті підлягають усі календарні дні тимчасової непрацездатності, незалежно від того, на які дні припадає період хвороби — робочі, неробочі, вихідні чи святкові (див. лист Фонду від 18.08.2016 р. № 2.4-46-1431).

Два лікарняні «унапуск»

Часто бухгалтерам доводиться стикатися з ситуацією, коли листки непрацездатності видано «внапуск», тобто коли день закінчення одного листка збігається з відкриттям іншого. Порядок оплати таких лікарняних листів залежить від того, належать вони до одного страхового випадку чи до різних. Розглянемо обидва варіанти.

Один страховий випадок. У цій ситуації йдеться про продовження першого лікарняного листа шляхом відкриття наступного. Якщо одним і тим самим днем перший лікарняний закрито, а наступний відкрито, нічого страшного. Просто нарахуєте лікарняні за такий день один раз.

Два різні страхові випадки. Такий варіант накладки зустрічається теж дуже часто. Наприклад, громадянин в один і той самий день виписується з однієї лікувальної установи, де він лікувався від ГРВІ (один страховий випадок), і потрапляє до іншої лікувальної установи з діагнозом «Гострий верхньощелепний синусит» (другий страховий випадок). При цьому перший листок непрацездатності, в якому підкреслено слово «первинний», закривають, а другий, у якому теж підкреслено слово «первинний», відкривають. І все це в один і той самий день.

Цікаво, як оплачувати спільний для двох лікарняних день? Тут «танцюємо» від того, що тимчасову непрацездатність працівників підтверджує листок непрацездатності (п. 1.1 Інструкції № 455). Отже,

день відкриття лікарняного листа відповідає дню настання страхового випадку

Виходить, спільний для двох листків непрацездатності день за другим захворюванням є початком нового страхового випадку. Тому з виникненням такого нового страхового випадку виникає й нове право на його матеріальне забезпечення згідно із загальновстановленим порядком.

Отже, другий лікарняний лист оплачується з дня його відкриття, який в нашому випадку за збігом обставин є днем закриття першого лікарняного.

При цьому за першим лікарняним листом спільний день (у цьому випадку — останній день хвороби) не оплачують, оскільки один і той самий день не може бути оплачено двічі. Про це нагадує і Фонд у листі від 07.06.2016 р. № 5.2-32-924.

Захворіли мама/тато, захворіла дитина

Така ситуація напевно вам знайома: в останній день хвороби самого працівника в нього захворює дитина і такому працівнику відкривають цим же днем лікарняний для догляду за хворою дитиною. У результаті маємо два листки непрацездатності, в яких фігурує один і той самий день.

Виникає те саме запитання: як оплачувати спільний для двох лікарняних день? Незважаючи на те що працівник і має право на матеріальне забезпечення за кожним страховим випадком, спільний для обох лікарняних день має бути оплачено тільки один раз.

Тому тут діємо так. За другим лікарняним листом оплачуємо всі дні, уключаючи день його відкриття. А ось останній день першого лікарняного листа не оплачуємо, причому незалежно від того, за чий рахунок цей день оплачується — за рахунок коштів роботодавця або за рахунок коштів Фонду.

Працівник захворів у відрядженні

Зазвичай у такому разі керівник підприємства приймає рішення про продовження строку відрядження. Для цього він після повернення відрядженого працівника на місце роботи на підставі його доповідної записки видає відповідний наказ. До доповідної записки працівник додає копію належним чином оформленого листка непрацездатності.

Зауважте: у випадках лікування (отримання медичної допомоги, оздоровлення) хворого не за місцем його проживання (але в межах України) листок непрацездатності має бути засвідчено підписом головлікаря і круглою печаткою медустанови у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» (п. 1.9 Інструкції № 455, п. 3.8 Інструкції № 532).

На підставі листка непрацездатності за дні хвороби, що збіглися з періодом відрядження, працівнику нараховують та виплачують лікарняні

При цьому самі дні хвороби не включають до строку відрядження. Такі дні відображають у Табелі обліку використання робочого часу як звичайні дні хвороби — за допомогою літерного коду «ТН» або цифр «26».

Дні відрядження, на які згідно з листком непрацездатності період хвороби вже не припадає, оплачують відповідно до умов, зафіксованих у трудовому або колективному договорі. При цьому розмір такої виплати не може бути нижче середнього заробітку ( ст. 121 КЗпП).

Працівник захворів у відпустці

Якщо відпустка щорічна. До чого ж неприємно захворіти в довгоочікуваній щорічній відпустці! Але якщо вже так сталося, то знайте: ст. 11 Закону про відпустки дає можливість перенести таку відпустку на інший період або продовжити її. Тобто за дні тимчасової непрацездатності працівника, що збіглася з відпусткою, йому потрібно нарахувати лікарняні. А не використані у зв’язку з хворобою дні щорічної відпустки можуть бути надані після закінчення хвороби або перенесені на інший період.

Важливо! Що робити з частиною щорічної відпустки, яка залишилася, — переносити її чи продовжувати — роботодавець і працівник узгоджують між собою. Самостійно вирішувати такі питання працівник не має права, тобто він не може використовувати цей залишок на власний розсуд.

Якщо відпустка «на дітей». Тут діють ті самі правила, що й у випадку зі щорічною відпусткою.

Якщо відпустка навчальна. Якщо працівник захворів під час навчальної відпустки, лікарняні йому за цей період не виплачують — попереджає п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105.

Тобто дні хвороби, що наклалися на навчальну відпустку, оплаті не підлягають.

А якщо працівник продовжив хворіти і після закінчення навчальної відпустки? Тоді листок непрацездатності йому оплачують тільки з дня, що настає за днем закінчення відпустки.

Зверніть увагу! Відлічувати перші 5 днів непрацездатності, які зазвичай роботодавець оплачує за рахунок власних коштів, починають з першого дня хвороби працівника.

У цьому випадку, якщо на навчальну відпустку припали всі 5 днів непрацездатності, лікарняних за рахунок роботодавця не буде.

Період хвороби «зачепив» навчальну відпустку більше ніж на 5 днів? Тоді й за рахунок Фонду будуть оплачені не всі дні хвороби, а тільки ті, в які працівник уже «повернувся» з навчальної відпустки.

Приклад 2. Працівник перебував у навчальній відпустці з 10 по 20 січня 2017 року. З 19 по 27 січня 2017 року він хворів, про що свідчить наданий ним листок непрацездатності.

У цій ситуації з усіх 9 днів хвороби працівника на навчальну відпустку наклалися 2 дні — 19 і 20 січня 2017 року. За ці дні лікарняні громадянину не належать, за цей період він уже отримав відпускні.

Листок непрацездатності оплачують починаючи з наступного після закінчення навчальної відпустки дня, тобто з 21 січня 2017 року. При цьому оплаті підлягають:

— за рахунок роботодавця — тільки 3 дні: 21, 22 і 23 січня 2017 року;

— за рахунок Фонду — 4 дні: з 24 по 27 січня 2017 року.

Розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати в цьому випадку будуть 12 календарних місяців, що передують місяцю початку хвороби.

Якщо відпустка «за свій рахунок» або «чорнобильська» відпустка, або відпустка учасникам бойових дій. Тут ситуація така сама, як і з навчальною відпусткою. Період хвороби, що збігся з такими відпустками, оплаті не підлягає.

Якщо працівник продовжує хворіти і після закінчення відпустки, то час хвороби оплачують починаючи з дня, що настає за днем закінчення цієї відпустки.

Під час щорічної відпустки мами/тата захворіла дитина

Часто буває, що під час щорічної основної або додаткової відпустки працівника захворює його чадо.

Тоді листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною видається одному з батьків тільки з дня, що настає за днем закінчення щорічної/додаткової відпустки, — попереджає п. 3.11 Інструкції № 455.

У цьому випадку дні хвороби дитини, що припадають на відпустку мами/тата, додатково не оплачуються, адже мама/тато за цей період уже отримали свої відпускні.

Щорічна/додаткова відпустка працівника на інший період не переноситься і не подовжується

Утім, працівник може і не повідомити лікуючому лікарю своєї дитини про те, що він перебуває у відпустці. Лікар, який нічого не відає про це, з першого дня хвороби дитини спокійно відкриває одному з батьків лікарняний лист, а той, у свою чергу, потім спокійно несе його на роботу. Проте ви такий листок непрацездатності оплачувати не повинні.

Водночас, якщо дитина продовжила хворіти і після закінчення відпустки мами/тата, тоді оплачуйте лікарняний тільки з дня, що настає за днем закінчення відпустки.

Ось так вирішуються питання з «лікарняними» накладками. Як бачите, нічого особливого. Проте бажано, щоб ви і ваші працівники були завжди здорові та благополучні!

висновки

  • Особам, які звернулися за меддопомогою і виявилися непрацездатними після закінчення робочого дня, лікарняний лист може видаватися з їх згоди з наступного календарного дня.
  • Щорічна відпустка продовжується/переноситься на ту кількість календарних днів, що припадають на період хвороби.
  • Якщо працівник захворів під час навчальної відпустки або відпустки «за свій рахунок», лікарняні йому за цей період не виплачують.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі