Теми статей
Обрати теми

Якщо немає довідки за формою № ОК-7

Працівник, якого було прийнято на роботу з 07.11.2016 р., захворів 13.02.2017 р. Згідно з його трудовою книжкою до влаштування на це підприємство він працював в інших роботодавців, у тому числі і у 2016 році. «Лікарняний» стаж до 01.01.2011 р. — 5 років 4 місяці. А ось страховий стаж за період з 01.01.2011 р. до початку хвороби визначити не можемо. Адже для цього потрібна довідка з Пенсійного фонду за формою № ОК-7 (або № ОК-5), але працівник відмовляється її надавати. Як оплатити лікарняний такому працівнику?

Можливо, це дивно, але такі ситуації досить часто зустрічаються на практиці. Причина тому проста — люди не хочуть «світити» нинішньому роботодавцю зарплату, яку вони отримували раніше. Адже незважаючи на те, що з 01.01.2011 р. страховий стаж напряму пов’язаний із сумою сплаченого ЄСВ за місяць, у довідках з Пенсійного фонду за формами № ОК-5 і ОК-7 зазначають дохід працівника, з якого сплачено ЄСВ, а не суму ЄСВ.

Але як же тоді нараховувати лікарняні такому потайному працівнику? Адже в цій ситуації неможливо визначити стаж працівника за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку! І як наслідок цього неможливо визначити, чи потрібно застосовувати при розрахунку лікарняних спеціальні обмеження*.

* Про загальні та спеціальні обмеження за сумами лікарняних ви можете прочитати на с. 21.

Вихід один. Розрахувати середньоденну зарплату з урахуванням спеціальних обмежень, а денну виплату — виходячи зі стажу працівника, що підтверджений належним чином (у цьому випадку — за період до 01.01.2011 р.).

А як бути, якщо працівник пізніше все ж таки вирішить надати довідку за формою № ОК-7 з Пенсійного фонду? Нічого страшного. У цьому випадку ви (1) розрахуєте його загальний страховий стаж на момент настання страхового випадку (тобто з урахуванням періоду з 01.01.2011 р. до дати хвороби), а також (2) страховий стаж за останні 12 місяців, що передують настанню тимчасової непрацездатності, і (3) в разі необхідності перерахуєте та донарахуєте лікарняні працівнику. Зазначимо, що ФТВП проти такого розвитку подій не заперечує (див. лист ФТВП від 07.05.2015 р. № 5.2-32-823).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі