Теми статей
Обрати теми

Як поводитися при обшуку вдома або на роботі

Гончаров Михайло, адвокат АТ «Колегія Адвокатів України» (www.kau.in.ua)
Багато підприємців, як початківці, так і «мастодонти», діляться далеко не приємними враженнями від обшуків, що проводяться у них. У когось така «чудова» подія може ніколи і не статися. Але попереджений — значить захищений. Тому дамо сьогодні декілька практичних рекомендацій про те, як поводитися, якщо обшук все ж таки вас наздогнав.
img 1

Відповідно до ст. 234 Кримінального процесуального кодексу України (далі — КПК) обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Ця процесуальна дія проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Наразі згідно з КПК слідчим виступає посадова особа Національної поліції, СБУ, податкової міліції (фінансової поліції), державного бюро розслідувань, ДКВСУ*, підрозділу детективів, підрозділу внутрішнього контролю НАБУ**, яка діє в межах своєї компетенції і межах цього Кодексу.

* Державна кримінально-виконавча служба України.

** Національне антикорупційне бюро України.

Основні правила поведінки при обшуку

1. Уважно ознайомтеся зі змістом відповідної ухвали слідчого судді. Слідча дія може проводитися у приміщенні, що належить вам, яке ви орендуєте або маєте інше право на користування ним.

Ухвала має бути прийнята іменем України, мати підпис судді і відбиток гербової печатки. Звертайте увагу на строк виконання цього документа. Можливо, слідчий (прокурор) намагатиметься провести обшук, коли строк дії дозволу вже минув.

2. Вимагайте від правоохоронців, які прибули для проведення обшуку, пред’явити службові посвідчення. Перепишіть дані про цих співробітників. Простежте, щоб надалі саме вони були відображені слідчим (прокурором) у протоколі.

3. Переконайтеся в достовірності анкетних даних, які називатимуть поняті. Попросіть їх пред’явити паспорти та перепишіть ці дані. Не виключений варіант, що як понятих правоохоронці можуть запросити «своїх» (знайомих, помічників слідчих тощо). Тож наполягайте на тому, щоб у вашій присутності повторно були запрошені інші особи для виконання цієї ролі.

4. Попередьте слідчого (прокурора) і прибулих з ним про те, що бажаєте скористатися правовою допомогою адвоката і для цього вам необхідно провести телефонні або інші переговори. Постарайтеся «відтягнути» час початку обшуку до прибуття захисника, якщо це можливо.

5. У разі самостійного відстоювання своїх інтересів під час обшуку скрізь прямуйте за правоохоронцями, фіксуйте для себе письмово або за допомогою технічних засобів відеофіксації хід слідчої дії. Не забудьте після закінчення обшуку оголосити всім його учасникам про наявні зауваження та занести їх власноручно в протокол.

6. Пам’ятайте: прокурор (слідчий) не має права проникати у приміщення, що не зафіксоване в ухвалі слідчого судді. Ви маєте повне право вказати на незаконність його дій. Якщо це все ж сталося, проникнення в таке приміщення без дозволу судді можна оскаржити.

7. Стежте за тим, щоб слідчий (прокурор) і правоохоронці вилучали тільки ті предмети чи документи, на які чітко було вказано в ухвалі слідчого судді.

8. Після закінчення обшуку ознайомтеся зі змістом протоколу. Якщо в цьому документі є незаповнені графи — не бійтеся вказати на це слідчому (прокурору). Наполягайте на тому, щоб вони були заповнені у вашій присутності. Тільки після цього, якщо ви згодні з викладеним, можете підписувати протокол. Не забувайте також про ваше право висловити зауваження, про яке ми говорили в п. 5 цього списку.

Постскриптум

1. При проведенні обшуку на підприємстві другий примірник протоколу обшуку разом з доданим до нього описом вилучених документів і тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається керівнику або представнику підприємства.

2. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла або іншого володіння особи за підставами, зазначеними у клопотанні прокурора (слідчого), дає право проникнути до житла або іншого володіння особи тільки один раз.

Упевнені, що навіть такі загальні рекомендації допоможуть вам зекономити власні нерви. Але не забувайте, що повноправним вашим провідником у цій ситуації може виступити тільки адвокат!

висновки

  • Уважно вивчіть зміст ухвали слідчого судді.
  • Наполягайте на тому, щоб понятих запрошували саме у вашій присутності.
  • Фіксуйте хід проведення обшуку письмово або за допомогою відеозйомки.
  • Прокурор (слідчий) не має права проникати у приміщення, не назване в ухвалі слідчого судді.
  • Вилучити можна тільки те, що прямо зазначено в ухвалі слідчого судді.
  • Стежте за тим, щоб у протоколі не залишилися незаповнені графи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі